Ετικέτες

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Ερντογάν εναντίον κοινωνικών δικτύων (Μικρή συλλογή άρθρων)

Ο μακαρθισμός καταφθάνει στην Τουρκία

21/3/14 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 35 εμφανίσεις
  • Ο Ερντογάν μιλά στην κοινοβουλευτική του ομάδα στην Εθνοσυνέλευση της Αγκυρας.
Ο Ερντογάν μιλά στην κοινοβουλευτική του ομάδα στην Εθνοσυνέλευση της Αγκυρας.
Εδώ και μήνες, η Τουρκία αντιμετωπίζει οξεία πολιτική κρίση. Σε μία από τις πρόσφατες υποκλαπείσες συνομιλίες, που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο, ο πρωθυπουργός Ερντογάν ακούγεται να συνομιλεί με το στέλεχος του δημοφιλούς ειδησεογραφικού δικτύου Haberturk, Φατίχ Σαράτς, επιπλήττοντάς τον για την προβολή επικριτικών απόψεων του ηγέτη της αντιπολίτευσης. Ο κ. Σαράτς ακούγεται να λέει: «Μάλιστα, κύριε. Θα το κόψω στα δύο λεπτά».

Σε άλλη συνομιλία, ο Ταγίπ Ερντογάν ακούγεται να ζητεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης την επιβολή αυστηρής ποινής στον Αϊντίν Ντογκάν, τον απείθαρχο ι διοκτήτη ΜΜΕ, αντιμέτωπο με κατηγορίες φοροδιαφυγής. Ο υπουργός απαντά ότι δυστυχώς ο αρμόδιος δικαστής δεν ελέγχεται από τους μηχανισμούς του ΑΚΡ, καθώς ανήκει στη θρησκευτική μειονότητα των Αλεβιτών. Το σκανδαλώδες είναι ότι ο ίδιος ο Ερντογάν έχει επιβεβαιώσει τη γνησιότητα πολλών από τις ηχογραφήσεις.
Τα δείγματα αυτά πολιτικής συμπεριφοράς δείχνουν ότι ύστερα από δώδεκα χρόνια στην εξουσία, ο κ. Ερντογάν επέβαλε σύστημα ανελεύθερης δημοκρατίας, όπου ο εκλεγμένος άρχοντας δεν οφείλει να υπακούει στους νόμους του κράτους, αγνοώντας επιδεικτικά τις πολιτικές ελευθερίες. Το σύστημα αυτό θυμίζει περισσότερο τη Ρωσία του Πούτιν, παρά τις φιλελεύθερες Δημοκρατίες της Δυτικής Ευρώπης. Ολα αυτά δεν μοιάζουν, όμως, να απασχολούν τον μέσο Τούρκο ψηφοφόρο. Παρότι οι εκπλήξεις είναι πάντα πιθανές, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κ. Ερντογάν και το ΑΚΡ διατηρούν τη δημοτικότητά τους και δεν θα υποστούν μεγάλες απώλειες στις δημοτικές εκλογές της 30ής Μαρτίου.
Το σοβαρό ενδεχόμενο η κάλπη να δώσει μία ακόμη ισχυρή εντολή στον κ. Ερντογάν μπορεί να οδηγήσει σε μακαρθικό κυνήγι μαγισσών, με θύματα τους πολιτικούς αντιπάλους του πρωθυπουργού. Αυτό δεν θα πρέπει να προκαλέσει έκπληξη, καθώς ο Ερντογάν έχει ήδη κηρύξει τον πόλεμο σε αυτό που αποκαλεί «παράλληλο κράτος»
MUSTAFA AKYOL, THE NEW YORK TIMES
Καθημερινή
====================================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου