Ετικέτες

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Δ.Αβραμόπουλος: “Η στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ δεν συνιστά απειλή προς τρίτους”



Με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, συναντήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος στο ΥΠΕΘΑ.
Oι δύο άντρες επανέλαβαν τη βούληση των δύο χωρών για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκαν θέματα που αφορούν την ασφάλεια και την ενδυνάμωση των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ.
Κατά τις δηλώσεις, έπειτα από την ολοκλήρωση της συνάντησής τους, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ κατά την οποία -όπως είπε- είχε εποικοδομητικές συνομιλίες με τον ομόλογο και φίλο του, τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιαλόν, θέτοντας νέες βάσεις στη διμερείς σχέσεις και στη συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ στον αμυντικό τομέα.
«Το Ισραήλ και η Ελλάδα είναι δύο χώρες, οι οποίες είναι σταθεροί παράγοντες σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν εδραιώσει άριστες σχέσεις, «τις οποίες έχουμε αναβαθμίσει και βαδίζουμε μαζί σε αυτή την πορεία προς την ειρήνη, τη φιλία, τις καλές σχέσεις γειτονίας και την αλληλεγγύη».
Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ακόμη ότι Ελλάδα και Ισραήλ είναι δύο έθνη με μακρά ιστορία που οι δρόμοι τους συναντήθηκαν πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια και έχουν σφυρηλατηθεί μέσα από τη συνεργασία, την φιλία και τους δεσμούς της ελληνικής και εβραϊκής διασποράς.
«Δεδομένης της νέας πραγματικότητας, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε, είμαστε πλέον αποφασισμένοι να προχωρήσουμε ακόμα πιο μπροστά», είπε και πρόσθεσε ότι οι σχέσεις τους βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, στην αλληλεγγύη και στη φιλία.
Όσον αφορά στον τομέα της Άμυνας, τόνισε ότι αυτή η στρατηγική συνεργασία,«δεν συνιστά απειλή προς τρίτους, δεν συνιστά απειλή για κανέναν».
«Το αντίθετο μάλιστα», πρόσθεσε, «διαμορφώνει όρους σταθερότητας και ασφάλειας για ολόκληρη τη γειτονιά μας».
«Φέρνουμε τα δύο αμυντικά συστήματα πιο κοντά το ένα στο άλλο, με σκοπό να αναλάβουμε νέο ρόλο στο πλαίσιο των στόχων μας για την περιοχή, που είναι η ειρήνη, η συνεργασία και η σταθερότητα», είπε και τόνισε ότι πέρα και πάνω από την οικονομική κρίση, η Ελλάδα διατηρεί ένα από τα πλέον αξιόπιστα και αποτελεσματικά αμυντικά συστήματα στην Ευρώπη.
Στη συνέχεια ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι απόλυτη προτεραιότητα του αμυντικού συστήματος της Ελλάδας είναι η προάσπιση και η προστασία της εθνικής μας ανεξαρτησίας, ακεραιότητας και ασφάλειας.
Ωστόσο, όπως τόνισε, «έχουμε θέσει το αμυντικό μας σύστημα στην υπηρεσία των στόχων και των σκοπών του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς έννομης τάξεως».
Από την πλευρά του ο κ. Λίμπερμαν ανέφερε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρώ είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή.
Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ εξέφρασε επίσης την μεγάλη ικανοποίησή του για τα «θετικότατα αποτελέσματα» σε πολιτικό επίπεδο, σε επίπεδο οικονομίας, τη εισροή ισραηλινού τουρισμού στην Ελλάδα και φυσικά τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας και τόνισε ότι Ελλάδα και Ισραήλ έχουν ισχυρή δέσμευση να ενισχύσουν και να εμβαθύνουν αυτούς τους δεσμούς και τη φιλία τους.
Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι παρακολουθεί εναγωνίως τις διαπραγματεύσεις, τις συνομιλίες στη Γενεύη στο πλαίσιο της ομάδας των 5 και του Ιράν, τονίζοντας ότι το Ισραήλ διατηρεί πολλές αμφιβολίες και έχει πολλά ερωτήματα αλλά, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «περιμένουμε και τις παρακολουθούμε».
Όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία και τις προσπάθειες τις δικές του Ισραήλ και των Αμερικανών για μία συνολική λύση με την Παλαιστινιακή Αρχή, εξέφρασε την άποψή του ότι ότι το Ισραήλ είναι πράγματι έτοιμο να κάνει ο,τιδήποτε για να προχωρήσει.
«Περιμένουμε την παλαιστινιακή απάντηση στις προτάσεις Κέρι και πιστεύουμε ότι η μπάλα είναι στο δικό τους γήπεδο», τόνισε.


Πηγή : sfairika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου