Ετικέτες

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Είναι αναγκαία η ίδρυση ενός Σχολείου Αρχαίων Ελληνικών στο ΑΠΘ;



arxaio-elliniko-sxoleioΜονίμως υποστηρίζουμε πως ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός και η διαχρονικότητά του θα πρέπει να είναι το στοιχείο που θα χαρακτηρίζει τη σύγχρονη Ελλάδα. Η γλώσσα, ήταν ένα από τα ουσιώδη χαρακτηριστικά αυτού του πολιτισμού.
Αν θελήσει κάποιος σήμερα να μάθει εξ αρχής ή να βελτιώσει τις γνώσεις του στην Αρχαία Ελληνική, δεν έχει άλλο τρόπο να το κάνει παρά να εγγραφεί σε μια φιλοσοφική σχολή, πράγμα αρκετά δύσκολο.

Ίσως, θα πρέπει να σκεφτούμε, και να προταθεί στις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ να το υλοποιήσει, την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός σχολείου Αρχαίας Ελληνικής. Μιλάμε για σχολείο και όχι για Σχολή, όπως η φιλοσοφική.
Να λειτουργεί όπως και η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, με πλούσια στοιχεία αρχαιοελληνικής γραμματείας.
Στο Σχολείο θα μπορούσαν να εγγράφονται έλληνες αλλά και ξένοι και θα ήταν δυνατόν να γίνει πόλος έλξης, αναπαραγωγής και προβολής στοιχείων ενός διαχρονικού πολιτισμού και αναβίωσης μιας γλώσσας για την οποία έχουν εκφραστεί θετικά οι πλέον εγγράμματοι άνθρωποι.   
Θα είχε ενδιαφέρον να αρχίσουμε εδώ έναν διάλογο τόσο για την αναγκαιότητα ίδρυσης ενός τέτοιου σχολείου όσο και για τη μορφή που θα μπορούσε να πάρει. Από τη δομική ένταξή του στο ΑΠΘ μέχρι τη νομική της υπόσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου