Ετικέτες

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Γερμανία: Το θέμα των αποζημιώσεων στην Ελλάδα έχει κλείσει από το 1945

Γερμανία: Το θέμα των αποζημιώσεων στην Ελλάδα έχει κλείσει από το 1945

Απέκλεισε το Βερολίνο το ενδεχόμενο να καταβάλει το γερμανικό Δημόσιο αποζημιώσεις στους Εβραίους της Θεσσαλονίκης, όπως απέκλεισε επίσης, για μία ακόμη φορά, την πιθανότητα να καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα. «Το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα έχει ρυθμιστεί από το 1945» υποστήριξε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση, τη Δευτέρα που πέρασε, της προσφυγής της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Γερμανίας, με την οποία ζητείται η «ηθική δικαίωση» αλλά και η επιστροφή παράλληλα των λύτρων που είχαν καταβληθεί το 1943 για την απελευθέρωση των χιλιάδων Εβραίων που υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστικά έργα από τους Ναζί.
«Περίπου 10.000 άνδρες υποχρεώθηκαν να εργαστούν για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρόμων σε όλη τη χώρα», αναφέρει ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Δαβίδ Σαλτιέλ.
Η γερμανική κυβέρνηση παραδέχτηκε πάντως ότι είχε επαφές με την Αθήνα και με την εβραϊκή κοινότητα για το ζήτημα, χωρίς να υπάρξει συμφωνία, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι προτείνει οι δύο πλευρές να συνεργαστούν σε «κοινά σχέδια». Όπως ανέφερε συγκεκριμένα ο Μάρτιν Σέφερ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, το Βερολίνο πρότεινε να υλοποιηθούν «μελλοντικά σχέδια με την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης», αλλά χωρίς να διευκρινίσει ποια είναι αυτά.
«Η γερμανική κυβέρνηση υπογράμμιζε ανέκαθεν ότι έχουμε πλήρη συνείδηση των ιστορικών ευθυνών της Γερμανίας για τα εγκλήματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στους δημοσιογράφους, ο οποίος πρόσθεσε όμως ότι «στις σχέσεις μας με την Ελλάδα, πιο σημαντικά είναι τα θέματα που αφορούν το μέλλον».


Πηγή :  madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου