Ετικέτες

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Μα τι συμβαίνει επιτέλους στο Εθνικό Θέατρο; Η συνέντευξη του διευθυντή που προκάλεσε αντιδράσεις και ερωτηματικά



Μα τι συμβαίνει επιτέλους στο Εθνικό Θέατρο; Η συνέντευξη του διευθυντή που προκάλεσε αντιδράσεις και ερωτηματικά
Μετά τις ηχηρές αποχωρήσεις – συνοδευόμενες από ισχυρές ανακοινώσεις- του Σταύρου Ξαρχάκου και του Δημήτρη Μαυρίκιου, για λίγους μήνες έμοιαζαν να ησυχάζουν τα ταραγμένα νερά στο Εθνικό Θέατρο υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Σωτήρη Χατζάκη. Φευ, η χθεσινή του συνέντευξη στο Βήμα άνοιξε νέα μέτωπα και προκάλεσε την ακαριαία αντίδραση του κορυφαίου Ελληνα σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινού.

Στην επιστολή δηλώνει ευθαρσώς πως εμφανίζεται να έχει κλείσει συμφωνίες συνεργασίας με το Εθνικό Θέατρο που δεν ισχύουν, λέγοντας σαρκαστικά «για πρώτη φορά δέχομαι συμφωνία συνεργασίας δια του Τύπου». Αποστομωτική είναι και η απάντηση που δίνει για όσα αναφέρει στη συνέντευξη ο Σωτήρης Χατζάκης περί ανάληψης της διεύθυνσης της Σχολής Σκηνοθεσίας από τον Στάθη Λιβαθινό.
Ακολουθεί το ψύχραιμο και κατατοπιστικό κείμενο επιστολής του Στάθη Λιβαθινού:
«Με μεγάλη έκπληξη πληροφορήθηκα από τη συνέντευξη του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου στη Μυρτώ Λοβέρδου, στο Βήμα της Κυριακής (19/01/2014), ότι πρόκειται την προσεχή περίοδο να σκηνοθετήσω συγκεκριμένο έργο στο Εθνικό Θέατρο. Ομολογώ ότι για πρώτη φορά δέχομαι πρόταση σκηνοθεσίας δημοσίως και δια του τύπου, γι’ αυτό και αισθάνομαι την ανάγκη να απαντήσω κι εγώ δημοσίως.
Μια σκηνοθεσία στο Εθνικό Θέατρο δεν συμπεριλαμβάνεται στα προσεχή μου σχέδια, ακόμη και αν θα πρωταγωνιστούσε, όπως διάβασα, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, τον οποίο είναι αυτονόητο ότι σέβομαι απεριόριστα και τιμώ. Ουδέποτε συζητήθηκε συγκεκριμένη πρόταση σκηνοθεσίας για το Εθνικό Θέατρο -πόσο μάλλον συμφωνία- με τον Σωτήρη Χατζάκη.
Η μόνη σχέση που επιθυμούσα να έχω με το Εθνικό Θέατρο αφορούσε στη δημιουργία Σχολής Σκηνοθεσίας Θεάτρου, πάγιο αίτημα της εποχής μας, αλλά και δικό μου όραμα, το οποίο συμμεριζόταν απόλυτα ο αείμνηστος Νίκος Κούρκουλος, πλάι στον οποίο εργάστηκα επί επτά χρόνια, αλλά το οποίο δεν πρόλαβε να πραγματοποιήσει.
Γι’ αυτό άλλωστε και ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση που μου απηύθυνε ο νυν Διευθυντής, τον Ιούλιο του 2013, για τη δημιουργία της Σχολής Σκηνοθεσίας, οπότε και κατέθεσα τις προτάσεις μου σε συνάντηση που είχα με τον Διευθυντή της της Σχολής, Κώστα Γεωργουσόπουλο. Έκτοτε όμως δεν είχα καμία επίσημη ενημέρωση.
Ευχαριστώ
Στάθης Λιβαθινός»
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου