Ετικέτες

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Ιρκούτσκ: Επεξεργάζονται την τεχνολογία του κλειστού κύκλου…..


Οι επιστήμονες του κρατικού Πανεπιστημίου της Ιρκούτσκ κοντεύουν να ανακαλύψουν την τεχνολογία του διαχωρισμού των στοιχείων των πυρηνικών καυσίμων, μεταδίδει το πρακτορείο ITAR-TASS. Για τη συνέχιση των πειραμάτων τους θα λάβουν την επιχορήγηση του Ρωσικού Ταμείου των Θεμελιωδών ερευνών.“Υπολογίζουμε να προτείνουμε μια τεχνολογία η οποία θα επιτρέψει να χωρίσουμε τα βαριά ραδιενεργά ισότοπα από τα σχεδόν ανενεργά στοιχεία που αποτελούν βασικό μέρος των πυρηνικών αποβλήτων.
Έχουν μια απειροελάχιστη ραδιενέργεια, γι’ αυτό η ταφή τους δε θα παρουσιάσει πρόβλημα από την άποψη της οικολογίας και της τεχνολογίας “, είπε στο πρακτορείο ο προϊστάμενος της έδρας γενικής και διαστημικής φυσικής του Κρατικού Πανεπιστημίου της Ιρκούτσκ, Βίκτωρ Παπέρνι. Ταυτόχρονα, τα βαριά απόβλητα υψηλής ενέργειας μετά από την επεξεργασία αυτή μπορούν πάλι να χρησιμοποιηθούν στον αντιδραστήρα, εξήγησε ο καθηγητής.Κατά τα λόγια του καθοριστική δυνατότητα αυτού του διαχωρισμού με βοήθεια των μεθόδων του πλάσματος επιβεβαίωσαν οι τελευταίες δοκιμές των φυσικών από την Ιρκούτσκ και ο βαθμός του διαχωρισμού που πέτυχαν οι επιστήμονες βρέθηκε στο επίπεδο των καλύτερων διεθνών προδιαγραφών. “Μάλλον το γεγονός αυτό τράβηξε την προσοχή του Ρωσικού Ταμείου Θεμελιωδών Ερευνών και μας επέτρεψε να βρεθούμε στη λίστα των νικητών για τη λήψη της επιχορήγησης “, λέει ο Παπέρνι.
Το σχέδιο του κρατικού Πανεπιστημίου της Ιρκούτσκ σε θέματα θεμελιωδών ερευνών στον τομέα αυτό χρονολογείται για περίοδο τριών χρόνων. Στο σχέδιο θα συμμετέχουν οκτώ επιστήμονες. Ο όγκος της χρηματοδότησης αποτελεί 500 χιλ. ρούβλια ετησίως.
“Είναι οι θεμελιώδεις έρευνες, δεν έχουν πρακτικό χαρακτήρα, ελπίζουμε όμως να λάβουμε ένα εργαλείο, μια τεχνολογία η οποία κατά την περαιτέρω δοκιμαστική επεξεργασία θα μπορέσει να εφαρμοστεί στη βιομηχανία “, επισήμανε ο επιστήμονας.
Πηγή : briefingnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου