Ετικέτες

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Απαντώντας στους Μάρτυρες του Ιεχωβα

Πριν λίγες μέρες είχα πάει για τρέξιμο με έναν φίλο για προπόνηση και καθώς τελείωσαν οι αντοχές μου πήρα τον δρόμο του γυρισμού. Περπατώντας βιαστικά προς το σπίτι, καθώς υπήρχαν εκκρεμότητες που έπρεπε να τελειώσω, με σταματάνε κάποιες κυρίες προσφέροντάς μου ένα φυλλάδιο με τη γνωστή εικονολογία των μαρτύρων του Ιεχωβά.

Εδώ πρέπει να σημειώσω 2 πράγματα:
1ον Μόλις πρόσφατα είχα κάνει μια μικρή παρουσίαση σε φίλους μου πάνω στο τι πιστεύουν οι μάρτυρες του Ιεχωβά.
2ον Σπάνια έχω χρόνο για κάποιον που με σταματάει στον δρόμο, συνήθως υπολογίζω στον χρόνο μου μόνο τη μεταφορά μου από ένα σημείο σε ένα άλλο, παρά τα απρόοπτα. Αυτό με κάνει βιαστικό, επιπόλαιο και πιο πολύ Φαρισαίο παρά καλό Σαμαρείτη.

Σε παιχνίδια στρατηγικής που έπαιζα ιδιαίτερα όταν ήμουν έφηβος αναφέρονταν πολλές φορές γνωστά ρητά μεγάλων στρατηγών. Ένα από αυτά είναι το "know your enemy" δηλαδή να ξέρεις τον εχθρό σου. Αυτό πολύ συχνά παίρνει λάθος διαστάσεις, εκεί βρίσκουμε ανθρώπους να πωρώνονται με σατανικά σύμβολα σε κάθε ταινία που βλέπουν και σε κάθε προϊόν που αγοράζουν. Υπάρχει όμως και το μέτρο που μας δίνει η Αγία Γραφή: το να γνωρίζουμε τον Θεό και να ποθούμε να είμαστε κοντά του.

Ο Απόστολος Παύλος συχνά φαίνεται πως είχε μελετήσει τη φιλοσοφία των ακροατών του πριν τους μιλήσει. Έτσι πριν μιλήσει στις Πράξεις 17 στους Αθηναίους ήξερε πολύ καλά τι έλεγαν οι ποιητές τους και τα κύρια ρεύματα των φιλοσόφων τους, καθώς και τις κύριες δοξασίες τους - που παρόλο που ήταν ψεύτικες, τις ονόμασε σεβάσματα! (Οι χριστιανοί οφείλουμε να είμαστε αριστοκράτες στη συμπεριφορά μας, λέει ένας γνωστός μου). Επίσης πριν στείλει το γράμμα στους Ρωμαίους ήξερε πολύ καλά πως οι αξιωματούχοι, μεθυσμένοι από την εξουσία και όχι μόνο, επιδίνονταν σε όργια.

Παρόμοια με τον Απόστολο Παύλο, ας είμαστε και εμείς έτοιμοι σε απολογία: υπεράσπιση της πίστης μας, αλλά και σε κήρυγμα: επεξήγηση της πίστης μας ή στη γλώσσα της Αγίας Γραφής "ευαγγελισμό".

Άρα εδώ διευκρινίζω πως αυτό το άρθρο είναι άχρηστο σε κάποιον που δεν θέλει να διαβάσει την Αγία Γραφή και περιμένει έτοιμη τροφή, είναι όμως χρήσιμο για κάποιον με κριτική σκέψη που είναι έτοιμος να ερευνήσει επιχειρήματα και να ψάξει να βρει πού είναι το Πνεύμα του Θεού.

Αρχίζουμε λοιπόν:
Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά δεν έχουν σταθερό "πιστεύω". Το "πιστεύω" τους εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από αυτά που τους λένε κάποιοι 8 που λέγονται "κυβερνόν σώμα". Συχνά προσφέρουν φυλλάδια όπως το "Ξύπνα" και το "Σκοπιά". Στο internet βρήκα πως ο οργανισμός "Σκοπιά" το 2001 στο περιοδικό Newsday είχε συμπεριληφθεί στις 40 πιο πλούσιες επιχειρήσεις με έσοδα πάνω από 950.000.000 $! Αν τους αναφέρετε κάτι τέτοιο θα δείτε πως οι Μάρτυρες του Ιεχωβά θα πουν πως αυτός είναι ο μόνος "θείος" οργανισμός - που εκπροσωπεί τον Θεό στη γη ή κάτι τέτοιο.

Η ιστορία τους χωρίζεται σε 2 μεγάλα μέρη 1884-1954 και το υπόλοιπο. Και αυτό γιατί έως το 1954 λάτρευαν τον Ιησού Χριστό ως Θεό ενώ μετά άλλαξαν και δεν Τον λατρεύουν πλέον. Μέσα στα πολύ παράξενά τους είναι πως θεωρούν ότι το 1914 έγινε ο "καθαρισμός του ουρανού" - και ότι 3,5 χρόνια μετά το 1918 έγινε ο καθαρισμός του Ναού. Δεν ξέρω πρακτικά πώς το βλέπει αυτό κάποιος και πώς το αποδεικνύουν, και φυσικά τέτοιοι ισχυρισμοί είναι τόσο αστείοι που ήδη κανείς μπορεί να καταλάβει πού το πάνε το θέμα.. Το πιο απίστευτο είναι πως διακηρύττουν ότι το 1919 ο Ιησούς Χριστός έλεγξε τη Σκοπιά και τη βρήκε καθαρή! προσέξτε εδώ γιατί είναι το πιο καλό σημείο για να τους βοηθήσετε να καταλάβουν ότι βρίσκονται σε πλάνη.

Φανταστείτε λοιπόν το εξής: Σε όλη την Αγία Γραφή απαγορεύεται αυστηρότατα η λατρεία οποιουδήποτε άλλου εκτός από τον Θεό. Πώς είναι δυνατόν λοιπόν ο Χριστός να κάνει ένα τόσο μεγάλο "λάθος", δηλαδή να εγκρίνει τη Σκοπιά πως το "πιστεύω" της είναι σωστό το 1919, τη στιγμή που λάτρευαν τον Χριστό, ενώ μετά άλλαξαν; Ποιο είναι το σωστό τελικά; έχουν πιο πολύ δίκιο τώρα στο "κυβερνόν σώμα" ή τότε που ενέκρινε το πιστεύω τους ο Χριστός;

Πριν μπω σε άλλες λεπτομέρειες, του τι πιστεύουν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, ήθελα να σας πω κάτι πολύ σημαντικό. Έχουμε την εντολή από τον Χριστό να μην τους κρίνουμε, αλλά να τους ελέγχουμε μήπως και τους κερδίσουμε στον Χριστό. Οποιαδήποτε πράξη κρίσης είναι καταδικαστέα από τον Θεό. Το να εκτεθείτε σε περισσότερα επιχειρήματα σημαίνει πως συμφωνείτε ότι θα τα χειριστείτε με τρόπο σοφό για να κερδίσετε και όχι για να ισοπεδώσετε έναν "Μάρτυρα του Ιεχωβά".

Μέσα σε αυτά που πιστεύουν λοιπόν είναι το εξής: Πρέπει να καλούμε τον Θεό με το όνομά του: δηλαδή "Ιεχωβά". Η αλήθεια είναι πως στο Εβραϊκό κείμενο της Παλαιάς Διαθήκης υπάρχουν διάφορα ονόματα του Θεού. Τα τρία πιο σημαντικά έιναι: Γιαχβέ, Αδωνάι και Ελωχείμ. Και τα τρία αυτά είναι Εβραϊκά ονόματα που εξυμνούν χαρακτηριστικά του Θεού. Στις διάφορες μεταφράσεις της Παλαιάς Διαθήκης έχουμε αποδόσεις των ονομάτων αυτών κυρίως ως: "Κύριος" και "Θεός". Μάλιστα όταν ο Μωυσής ρωτάει τον Θεό πώς τον λένε στην καιόμενη βάτο, ο Θεός του απαντάει "Γιαχβέ". Πιο καλά πρέπει να πούμε πως δεν ξέρουμε τι ακριβώς απαντάει, καθώς το "τετραγράμματον" όπως ονομάζεται στους ακαδημαϊκούς κύκλους, δεν ξέρουμε πώς προφέρεται αφού οι Ιουδαίοι δεν το πρόφεραν (παρά σπάνια) από σεβασμό. Το ότι επικαλούνται πως ξέρουν πώς προφέρεται αυτή η λέξη των 4 συμφώνων είναι τουλάχιστον αφελές. Η μετάφραση της Παλαιάς Διαθήκης που έγινε από τους εβδομήκοντα - κάποιων Ιουδαίων στην πίστη, ελληνιστών στην Αλεξάνδρεια - μετέφρασε το Γιαχβέ πριν γεννηθεί ο Χριστός ως: "Ο Ων" δηλαδή κάτι σαν: "αυτός που πραγματικά υπάρχει".

Η μανία λοιπόν των ΜτΙ να ονομάζουν τον Θεό "Ιεχωβά" ίσως και να γινόταν αποδεκτή αν τον αποκαλούσαν "ο Ων" στα Ελληνικά. Βέβαια στην Αποκάλυψη του Ιωάννη φαίνεται πως είναι πιο σωστός ο όρος "ο Ην ο Ων και ο Ερχόμενος", ή "το Άλφα και το Ωμέγα" κ.α.

Θέλει όμως ο Θεός να τον αποκαλούμε κάπως έτσι; Ο Χριστός μας έδειξε κάτι άλλο! Στην προσευχή που μας παρέδωσε ως παράδειγμα λέει να αποκαλούμε τον Θεό "Πατέρα"! ή καλύτερα όπως διαβάζουμε και στα Μάρκος 14:36, Ρωμαίους 8:15, Γαλάτας 4:6 "Αββά ο Πατήρ" δηλαδή κάτι σαν "Πατερούλη". Σας παρακαλώ να διαβάσετε τις 3 περικοπές.

Επαναλαμβάνω πως όσο καλά επιχειρήματα και αν έχουμε, δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε τους ξερόλες. Έχουμε χρέος όμως να τους κερδίσουμε στον Θεό. Πριν μερικούς μήνες ένας φίλος μου που ήθελε πολύ να πάει στο "Πάσχα" των ΜτΙ - ή όπως το ονομάζουν "η γιορτή για τον θάνατο του Ιησού" με πήρε μαζί του για να έχει κάποιον γνωστό του από κοντά. Σας πληροφορώ πως διέκρινα μέσα σε αυτήν την αίθουσα έναν ιδιαίτερο σεβασμό προς τον Θεό, ενώ η προσευχή τους ήταν πάρα πολύ καλά δομημένη με άρτια αιτήματα προς τον Θεό. (Σημειώστε πως αυτή είναι η μοναδική φορά μέσα στον χρόνο που οι ΜτΙ "κοινωνούν", αν και ΔΕΝ κοινωνούν. Δηλαδή περνάει από μπροστά τους το ψωμί και το κρασί αλλά κανείς δεν απλώνει το χέρι του να πάρει αν δεν είναι στους 144.000).

Οι ΜτΙ έχουν πλέον τη δική τους μετάφραση - αυτή του "Νέου Κόσμου". Σε αυτήν λοιπόν θα βρείτε σε σημεία όπου κανονικά δοξάζεται ο Χριστός ως Θεός να έχουν αλλάξει άρθρα και λέξεις ώστε να τον κάνουν να φαίνεται ως άγγελος! Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πρώτο κεφάλαιο του Ιωάννη όπου όταν αναφέρεται στον Θεό Λόγο (τον Χριστό δηλαδή) τον γράφουν με μικρό "θ" ενώ στον Πατέρα Θεό με κεφαλαίο "Θ". Φυσικά όλοι ξέρουμε πως αυτά είναι αυθαιρεσίες και δεν υπήρχαν στα αρχαία αντίγραφα των Ευαγγελίων.
Το αγαπημένο μου όμως λάθος τους βρίσκεται στον συνδυασμό των εδαφίων Κολοσσαείς 1:16 και Εβραίους 1:8. Προσπαθήστε να θυμάστε πως οι ΜτΙ θέλουν να πιστεύουν πως ο Χριστός είναι δημιούργημα και όχι ο ίδιος ο Θεός. Για αυτόν τον λόγο έχουν πειράξει τη μετάφρασή τους ώστε να το υποστηρίζουν. Όταν όμως συνδυάσει κανείς αυτά τα δύο εδάφια (σύμφωνα με τη δική τους λανθασμένη μετάφραση) φαίνεται πως ο Χριστός ο οποίος έφτιαξε τα πάντα, έφτιαξε και τους θρόνους, τις κυριότητες, τις αρχές και τις εξουσίες (σωστά μέχρι εδώ). Το θέμα είναι πως στην προς Εβραίους επιστολή, η μετάφρασή τους λέει πως ο θρόνος του Χριστού είναι ο Θεός!! Άρα πολύ απλά κάποιος καταλαβαίνει πως Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΦΤΙΑΞΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΕΟ! (εφόσον είναι ο θρόνος του) και όχι το αντίστροφο που ήθελαν να περάσουν.. πέφτουν οι ίδιοι στην παγίδα τους! Αντί δηλαδή να μεταφράσουν: "ο θρόνος σου, ω Θεέ, είναι/μένει στου αιώνες...", λένε "ο θρόνος σου είναι ο Θεός ..."

σας παραθέτω λοιπόν τη συζήτησή μου με τις κυρίες όπως ακριβώς έγινε και όσο πιο καλά τη θυμάμαι:

Κ1 - Συγγνώμη νεαρέ!
Γ- Παρακαλώ
Κ1 - Πάρτε αυτό, είναι το μυστικό για το πώς να φτιάξετε μία ευτυχισμένη οικογένεια. Βέβαια μπορεί εσάς να μην σας ενδιαφέρει άμεσα..
(το κοιτάζω στα γρήγορα όπου εντοπίζω τις γνωστές εικόνες τους και απαντάω "έκπληκτος")
Γ - Μα αυτό είναι των Μαρτύρων του Ιεχωβά!
Κ1 - Δεν φταίμε εμείς, αυτό είναι το όνομα του Θεού
Γ - Κυρία μου, στο 17ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης (έκανα λάθος τελικά είναι στο 14ο) λέει πως οι 144.000 είναι παρθένοι και δεν έχουν μολυνθεί από γυναίκα.
Κ2 - Εξήγησε στο παιδί, με το "παρθένοι" εννοεί αγνοί.
Γ - Δεν μπορεί κυρία μου η ίδια πρόταση να είναι μισή κυριολεκτική και η άλλη μισή μεταφορική. Ή δεν είναι ακριβώς 144.000 και μιλάει απλά για αγνούς ανθρώπους ή όντως είναι παρθένοι και είναι ακριβώς 144.000.
- (με κοιτάζουν και οι 2 με απορία)
Γ - όχι μόνο είναι παρθένοι λοιπόν, αλλά και ο Απόστολος Πέτρος είχε πεθερά, άρα δεν ήταν παρθένος και άρα δεν ανήκει στους 144.000!!

Αυτό αν το πείτε σε κάποιον ΜτΙ να ξέρετε πως θα τον "τρελάνει" γιατί πιστεύουν πως στους 144.000 περιλαμβάνονται και οι 11 Απόστολοι. Αν όμως κάποιοι από αυτούς ήταν παντρεμένοι τι σημαίνει; πως δεν ανήκουν σε αυτούς τους ξεχωριστούς 144.000; (πιστεύουν πως μόνο οι 144.000 θα πάνε στον ουρανό, ενώ οι υπόλοιποι πιστοί "ΜτΙ" θα μείνουν στη γη, σε έναν επίγειο παράδεισο). Φυσικά "πας μη ΜτΙ = άπιστος".. Συμπέρασμα: η θεολογία τους είναι ασταθής, ελλιπής και επιπόλαια.

Το παραπάνω επιχείρημα είναι δικό μου, και αυτό δεν το λέω για να καυχηθώ, αλλά για να σας πω πως αν εγώ που δεν έχω σπουδάσει θεολογία, απλά διαβάζω συχνά - πυκνά την Αγία Γραφή μπορώ να αποστομώσω Μάρτυρες του Ιεχωβά, τότε σίγουρα μπορείτε κι εσείς. Μην αντιγράψετε όμως απλά την επιχειρηματολογία μου, γιατί όποιος χρησιμοποιεί μασημένη τροφή δεν μπορεί να επιχειρηματολογήσει. Μελετήστε την Αγία Γραφή για να είναι μέσα σας έτοιμα τα λόγια του Χριστού τα οποία έχουν δύναμη!

Από τα αγαπημένα μου εδάφια που καταστρέφουν εντελώς τη θεολογία των ΜτΙ είναι το ότι ο Χριστός είναι ο ίδιος χθες σήμερα και στους αιώνες (Εβρ 13:8). Αντίθετα οι ΜτΙ πιστεύουν πως ο Χριστός ήταν το πρώτο δημιούργημα - άγγελος (νομίζω το λένε και επίσημα πως είναι ο άγγελος Μιχαήλ) ο οποίος αφού έγινε άνθρωπος και πέθανε, ο Θεός τον έκανε ισότιμο με τον ίδιο, δηλαδή τον έκανε Θεό. Πώς γίνεται αυτό, αν ο Χριστός είναι ο ίδιος χθες σήμερα και στους αιώνες; Πώς γίνεται να πήρε "προαγωγή". Ο Χριστός είναι ο ίδιος, και είναι ο Κύριος των πάντων και των πιστών. Γι΄αυτό και ζήτησε τη δόξα που είχε πριν, να του ξαναδώσει ο Πατέρας (Ιωάννης 17:5).

Υπάρχουν πολλά ακόμα επιχειρήματα που έχω να μοιραστώ μαζί σας, αλλά δεν θα το κάνω για τον απλούστατο λόγο πως το θεωρώ έγκλημα να δίνω απλόχερα αποτελέσματα. Πρέπει όλοι να μπούμε στον αγώνα του να εξετάζουμε τις Γραφές και μάλιστα με τρόπο που να επιζητούμε την αλήθεια στην οποία θα μας οδηγήσει το Άγιο Πνεύμα αν είμαστε ειλικρινείς.

Τέλος να σας πω πως αν καταφέρετε με αγάπη να κερδίσετε κάποιον ΜτΙ στον Χριστό να ξέρετε πως θα έχετε καταφέρει μία φοβερή νίκη! Όχι μόνο για τον προφανή λόγο ότι ξεφεύγει από την πλάνη - χαρακτηριστικά των οποίων θα εκθέσω σε άλλο άρθρο - αλλά γιατί τον γλυτώνετε από μία οικονομική εκμετάλλευση. Σε μία από τις πολλές τους απόπειρες να μαντέψουν το τέλος του κόσμου, νομίζω τη δεκαετία του 70,  τους έπεισαν να πουλήσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν (σπίτια κλπ). Εντελώς "τυχαία" εκείνη την εποχή ο οργανισμός Σκοπιά αγόραζε.. Ύποπτο?

Αν θέλετε να συζητήσουμε περί ΜτΙ μπορείτε φυσικά είτε με κάποιο σχόλιο σε αυτό το άρθρο είτε με αλληλογραφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου