Ετικέτες

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Οι άνθρωποι του Νεάντερταλ ήταν κανίβαλοι



undefined
Οι άνθρωποι του Νεάντερταλ, σύμφωνα με νέα στοιχεία, έτρωγαν ομοίους τους, ακόμα και μικρά παιδιά, για να επιβιώσουν
Ερευνητές χρησιμοποίησαν σύγχρονες τεχνικές εγκληματολογίας, όπως την ανάλυση DNA, για να διαπιστώσουν πως οι 12 Νεάντερταλ οι οποίοι βρέθηκαν στα σπήλαια κοντά στην Ασουρία της Ισπανίας, πέθαναν όταν δολοφονήθηκαν και μετά τους έφαγαν.
Η έρευνα παρουσιάστηκε στο Royal Society του Λονδίνου. Εκεί ο βιολόγος Καρλς Λαλουέζα-Φοξ, δήλωσε ότι τα οστά των θυμάτων ήταν σπασμένα και είχε αφαιρεθεί ο μυελός των οστών, ενώ τα κρανία βρέθηκαν κι αυτά ανοιγμένα για να φαγωθούν ο εγκέφαλος και η γλώσσα.

“Όλοι είχαν σφαχθεί”, δήλωσε ο Λαλουέζα-Φοξ στο Royal Society την Πέμπτη, σύμφωνα με την εφημερίδα Sunday Times.
“Πιστεύουμε ότι οι Νεάντερταλ ζούσαν σε ομάδες των 10-12 ατόμων, επομένως τα ευρήματά μας αφορούσαν μια ολόκληρη οικογένεια”.
Για να είναι απολύτως βέβαιοι, οι ερευνητές εξέτασαν το ενδεχόμενο οι κανίβαλοι Νεάντερταλ να είχαν σκοτωθεί από σύγχρονους ανθρώπους. Όμως, αυτό τελικά αποκλείστηκε, όταν οι τεχνικές χρονολόγησης αποκάλυψαν πως τα λείψανα ήταν όλα ηλικίας χιλιάδων χρόνων.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ακόμα πως οι δολοφόνοι τους πρέπει να κατοικούσαν λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά, οδηγώντας τους στο συμπέρασμα πως οι δράστες ήταν πιθανότατα άλλοι Νεάντερταλ από μια γειτονική ομάδα.
“Μπορώ να μαντέψω ότι σκοτώθηκαν το χειμώνα όπου υπάρχει έλλειψη τροφής. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη φωτιάς, επομένως οι δολοφόνοι έφαγαν το ανθρώπινο κρέας ωμό. Έκοψαν ακόμη και τα σαγόνια της γνάθου για να βγάλουν τις γλώσσες”, δήλωσε ο κ. Λαλουέζα-Φοξ.
“Οι Νεάντερταλ ζούσαν σε μικρές ομάδες, επομένως υπάρχει το ενδεχόμενο να έτρωγαν ο ένας τον άλλο, όταν δεν μπορούσαν να βρουν άλλα τρόφιμα” πρόσθεσε ο Λαλουέζα.
Τα ευρήματα ανακαλύφθηκαν τυχαία από εξερευνητές σπηλαίων το 1994, ενώ οι συστηματικές ανασκαφές ξεκίνησαν το 2000.
Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών στη σπηλιά, η οποία είναι 18 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, αλλά και λόγω της απομακρυσμένης θέσης της, το DNA των Νεάντερταλ διατηρήθηκε ανέπαφο για αιώνες.
Πηγή : news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου