Ετικέτες

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

τα αντίθετα έλκονται;


Πολλές φορές έχουμε ακούσει την έκφραση ότι τα αντίθετα έλκονται! Είναι όμως η πραγματικότητα ή μια σχέση δύο εντελώς διαφορετικών ανθρώπων καταλήγει σε καταστροφή;

Σύμφωνα με μελέτες διαφόρων κλινικών ψυχολόγων οι περισσότεροι από εμάς ελκόμαστε από άτομα που αντιπροσωπεύουν τον ιδανικό μας εαυτό , το άτομο που θα θέλαμε εμείς να είμαστε.

Μήπως έχετε ποτέ συνειδητοποιήσει ότι έχετε ερωτευτεί ένα άτομο εντελώς διαφορετικό από εσάς , με διαφορετικά χαρακτηριστικά και με προσόντα που θα θέλατε να έχετε αλλά δεν έχετε;

Για παράδειγμα έχετε ερωτευτεί ένα άτομο που να μπορεί να ζωγραφίζει καταπληκτικά ενώ εσείς δεν μπορείτε να τραβήξετε ούτε μια ευθεία γραμμή ;

Η μήπως έχετε ερωτευτεί ένα άτομο που τραγουδάει καταπληκτικά ενώ εσείς είσαστε καταπληκτικά παράφωνοι; Μάλλον θα σας έχει συμβεί!

Είναι βέβαιο , ότι για να επιτύχει μια σχέση σε ένα βαθμό πρέπει τα άτομα που εμπλέκονται σε αυτή να έχουν και κάποιες ομοιότητες. Οι ομοιότητες αυτές πρέπει να είναι συνυφασμένες κυρίως με θέματα των απόψεων και των τρόπων αντιμετώπισης της καθημερινότητας.

Όταν όμως δύο άτομα σε μια σχέση έχουν το ίδιο επίπεδο εξυπνάδας και τις ίδιες δυνατότητες τότε καταντούν να ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο οπότε και έχουν συνεχείς συγκρούσεις. Από την άλλη πλευρά αν κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά τους αλληλοσυμπληρώνουν την προσωπικότητα τους τότε και οι δύο λαμβάνουν ικανοποίηση από την μεταξύ τους σχέση και εξελίσσονται σαν προσωπικότητες.

Σε μια σχέση παραδείγματος χάρη που ο ένας είναι εξαιρετικά νευρικός και ο άλλος ήρεμος -άρα και αντίθετοι - , σε μια περίπτωση διαφωνίας δεν θα φτάσουν σε ακρότητες. Θα βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ τους και θα καταλήξουν σε λύση.

Δύο νευρικά άτομα όμως μπορούν πολύ εύκολα να διαλύσουν την σχέση τους απλά και μόνο από αυτό το χαρακτηριστικό της προσωπικότητας τους που είναι κοινό γιατί και οι δύο θα συμπεριφερθούν με τον ίδιο ακραίο τρόπο.

Από την άλλη σε περιπτώσεις που ο ένας είναι υπερβολικά αγχώδης και ο άλλος υπερβολικά ήρεμος , πρακτικά ο ένας μπορεί να ηρεμήσει τον άλλο ή ακόμα να βοηθήσει να γίνει ο άλλος πιο συνεπής. Έτσι και οι δύο εξελίσσονται βρίσκοντας μια μέση λύση , μια ισορροπημένη κατάσταση που φτάνει να ευχαριστεί και τους δύο.

Η διαφορές στις απόψεις όμως μπορεί να είναι καταστροφική. Φανταστείτε δύο άτομα που αντιμετωπίζουν με ένα εντελώς διαφορετικό μάτι τα γεγονότα που προκύπτουν στην ζωή τους.

Για παράδειγμα , εάν τα επίπεδα ηθικής του καθενός είναι διαφορετικά , τότε σε καμία περίπτωση δεν βρίσκεται κοινή λύση αλλά θα υπάρχουν συνεχείς καυγάδες. Εδώ πρέπει να υπάρχει μια σχετική ομοιότητα και να μην υπάρχουν μεγάλες αποκλείσεις. 

Η αντιμετώπιση της καθημερινότητας είναι άλλο σοβαρό ζήτημα το οποίο θα πρέπει να βρίσκει ένα ζευγάρι όμοιο ως προς την συμπεριφορά του. Φανταστείτε ένα ζευγάρι με εντελώς διαφορετικούς ρυθμούς.

Ο ένας ξυπνάει αργά το πρωί και κοιμάται αργά το βράδυ , ενώ ο άλλος ξυπνάει πάντα νωρίς και κοιμάται νωρίς το βράδυ. 

Αυτό το ζευγάρι θα αντιμετωπίζει ένα συνεχές πρόβλημα : ποτέ δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν μαζί γιατί εκ των πραγμάτων ο καθένας πρέπει να κανονίζει το δικό του πρόγραμμα σύμφωνα με τους δικούς του ρυθμούς.

Σε αυτή την περίπτωση η ομοιότητα είναι θεμιτή. Δύο άτομα υπέρ ενεργητικά έστω και με διαφορετικά ενδιαφέροντα , είναι σε θέση να λειτουργήσουν αρμονικά άσχετα και αν η ενεργεία τους διοχετεύεται σε διαφορετικά πράγματα.

Είναι σε θέση να κατανοήσουν και να αποδεχτούν ο ένας την ανάγκη του άλλου για δημιουργία ή κίνηση και δεν γίνονται καταπιεστικοί και περιοριστικοί μεταξύ τους.

Η σεξουαλική συμπεριφορά επίσης πρέπει να είναι σχετικά όμοια. Φανταστείτε ένα άτομο με αυξημένη λίμπιντο να παγιδευτεί ουσιαστικά με ένα άτομο που η λίμπιντος του δεν είναι η αντίστοιχη. Θα προκληθεί δυσαρέσκεια και από τις δύο πλευρές , και δικαιολογημένη δυσαρέσκεια , που θα έχει σαν αποτέλεσμα την τελική διάλυση της μεταξύ τους σχέσης.

Τελικά που καταλήγουμε ;Τα αντίθετα έλκονται ή τα όμοια ; Δεν υπάρχει συνταγή και τα στερεότυπα ανατρέπονται πάντα ανάλογα με τα άτομα και με το είδος της σχέσης που διατηρούν. Πολλές φορές οι διαφορές επιδρούν θετικά στην σχέση αλλά σε ορισμένους τομείς οι διαφορές αποτελούν την αρχή του τέλους.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις ομοιότητες. Κάπου δρουν θετικά και κάπου αρνητικά δημιουργώντας ανταγωνισμό στο ζευγάρι.

Σε μας εναπόκειται να κρίνουμε και να αποφασίσουμε κατά πόσο ο / η σύντροφος μας είναι διαφορετικοί σε σημεία που θα μας βοηθήσουν και εμάς να εξελιχθούμε ως προσωπικότητες ή αν είναι διαφορετικοί σε σημεία που θα ανατρέψουν την μεταξύ μας σχέση και θα την οδηγήσουν σε δύσκολα και δύσβατα μονοπάτια.

Για αυτό πριν αποφασίσουμε να εμπλακούμε σε μια σοβαρή σχέση θα πρέπει να αξιολογούμε το κατά πόσο η διαφορετικότητα του / της συντρόφου μας αποτελεί πλεονέκτημα ή μειονέκτημα για μας !

Πηγή :  sxeseis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου