Ετικέτες

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Guardian : To άγνωστο πρόσωπο της Μέρκελ!!!




Είναι κοντά στο να γίνει η πιο επιτυχημένη εκλεγμένη γυναίκα πολιτικός της Ευρώπης. Παρόλα αυτά, παραμένει ένα αίνιγμα. Αυτό εκτιμά η Guardian για την Ανγκελα Μέρκελ. Και ενόψει των γερμανικών εκλογών επιχειρεί να αποκαλύψει πλευρές της Καγκελαρίου που παραμένουν άγνωστες ως τώρα.
Αν εκλεγεί στις 22 Σεπτεμβρίου, θα γίνει η μακροβιότερη γυναίκα επικεφαλής κυβέρνησης της Ευρώπης, ξεπερνώντας την Μάργκαρετ Θάτσερ. Κάτι που από μόνο του ακούγεται εντυπωσιακό. Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει το βρετανικό δημοσίευμα, υπάρχουν ακόμη πράγματα που παραμένουν άγνωστα για την Μέρκελ.


Ανγκελα Καζμιερτσακ

Είναι κατά 25% Πολωνή. Οχι απλά ο παππούς της ήταν Πολωνός, αλλά και εκείνη παραλίγο να γεννηθεί ως Ανγκελα Κάζμιερτσακ. Ο παππούς της, Λούντβιγκ Κάζμιερτσακ γεννήθηκε το 1986 στο Πόζναν, που τότε ήταν μέρος της Γερμανίας. Μόλις όμως η πόλη πέρασε σε πολωνικά χέρια, εκείνος έφυγε για το Βερολίνο, παντρεύτηκε μία ντόπια και απέκτησαν έναν γιο, τον πατέρα της Μέρκελ.
Τη δεκαετία του '30 η οικογένεια αποφάσισε να κόψει όλους τους δεσμούς της με την Πολωνία. Ακολουθώντας τη μόδα της εποχής «γερμανοποιήθηκαν», αλλάζοντας το όνομά τους σε Κάσνερ. Μάλιστα πατέρας και γιος από Καθολικοί έγιναν Προτεστάντες, κάτι που η Μέρκελ δεν γνώριζε ως πρόσφατα.
Σίγουρα αινιγματική αποκάλυψη για μία γυναίκα που μεγάλωσε σε ένα πρεσβυτέριο και της οποίας ο προτεσταντισμός είναι κλειδί για να κατανοηθεί η προσωπικότητά της. Οταν αποκαλύφθηκαν οι πολωνικές ρίζες της, μία δεύτερη εξαδέλφη την κάλεσε αμέσως σε δείπνο.

Σπεσιαλιτέ το κέικ δαμάσκηνο
Στα πρώτα χρόνια της δημόσιας ζωής της, συνήθιζε να κομπάζει και το ταλέντο της στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Μάλιστα έχουν ειπωθεί πολλά κολακευτικά σχόλια για την πατατόσουπα, το ρολό κρέατος, αλλά πάνω από όλα για το κέικ δαμάσκηνο που φτιάχνει.
Σύντομα το κέικ έγινε ο τρόπος μέτρησης του χρόνου που μπορούσε να διαθέσει στην προσωπική της ζωή και το σύζυγό της. Ως «μαθητευόμενη» δίπλα στον Χέλμουτ Κολ, έμπαινε ολοένα και λιγότερο στην κουζίνα του σπιτιού της. Οταν έγινε Καγκελάριος, έπαψαν οι αναφορές στο περίφημο κέικ. Πλέον καμιά φορά εμφανίζονται φωτογραφίες της πιο δυναμικής γυναίκας της Ευρώπης στην ουρά για το ταμείο του παντοπωλείου της γειτονιάς της. Αν και η λίστα για τα ψώνια έχει γίνει αντικείμενο δημοσιογραφικής έρευνας, ο χασάπης και ο ψαράς της παραμένουν σιωπηλοί.

Η φοβία για τα σκυλιά

Η σχέση της με τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι αμφιλεγόμενη. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει κάνει καν προσπάθεια για να το κρύψει. Οταν η Μέρκελ τον επισκέφθηκε για πρώτη φορά στο Κρεμλίνο ως Καγκελάριος, εκείνος της χάρισε ένα κουκλάκι σκύλο. Ηξερε τι έκανε. Η Γερμανίδα ηγέτης τρέμει τα σκυλιά από τότε που τη δάγκωσε κάποιο τη δεκαετία του '90.
Ο Πούτιν δεν σταμάτησε εκεί. Στην επόμενη συνάντησή τους, στη θερινή κατοικία του στη Μαύρη θάλασσα, άφησε το τεράστιο μαύρο λαμπραντόρ του, τον Κόνι, ελεύθερο. Η Μέρκελ πάγωσε στη θέση της και οι φωτογραφίες έχουν απαθανατίσει τον Ρώσο πρόεδρο με ένα σαρδόνιο χαμόγελο στα χείλη.


Η μανία με τους Ινκας


Συχνά χρησιμοποιεί αναφορές στο συγκεκριμένο πολιτισμό, βρίσκοντας ομοιότητες ανάμεσα στους Ινκας και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Θεωρεί πως και η τελευταία θα μπορούσε να εξαφανιστεί χωρίς να αφήσει ίχνος πίσω της.
Βέβαια τις περισσότερες φορές αναφέρει τέτοια παραδείγματα για να σοκάρει, καθώς δεν πιστεύει ότι σε μερικά χρόνια θα επισκέπτονται οι τουρίστες ερείπια στις Βρυξέλλες. Η αλήθεια όμως είναι πως ανησυχεί, καθώς ήδη έχει δει μία φορά στη ζωή της ένα κράτος να καταρρέει και δεν θέλει να έχει η Δύση ανάλογη τύχη.

Ολο το μέλλον σε ένα χαρτάκι
Θεωρείται πως είναι από τους πολιτικούς που αποφεύγουν συστηματικά να αποκαλύψουν το πλάνο τους πριν αυτό τεθεί σε εφαρμογή, καθώς θεωρεί ότι κάτι διαφορετικό θα ωφελούσε μόνο τους αντιπάλους της. Παρόλα αυτά, η Μέρκελ έχει πλάνο για την Ευρώπη.
Το έγραψε το καλοκαίρι του 2011 σε ένα μόνο φύλλο χαρτιού με έναν από τους συμβούλους της. Στις σημειώσεις της αποδέχεται ότι οι βασικές πολιτικές ανάμεσα στις χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να παρακολουθούνται και να ελέγχονται πιο στενά και από κοινού ώστε να μείνει «ζωντανό» το ευρώ. Δαπάνες, εκπαίδευση, έρευνα, συντάξεις, κοινωνικά προνόμια, όλα πρέπει να είναι στο μικροσκόπιο.

Τα αντιβρετανικά της αισθήματα


Ο Ντέιβιντ Κάμερον βλέπει τον εαυτό του ως στενό σύμμαχο της Μέρκελ. Αυτό όμως δεν είναι αμοιβαίο. Ο Κάμερον δε θα είναι ο πρώτος άνδρας που παρερμηνεύει την καγκελάριο- ένα επικίνδυνο λάθος. Η πορεία της Μέρκελ σηματοδοτείται από τα «πτώματα» των ανδρών που την έχουν παρερμηνεύσει. Και ο Κάμερον είναι ο τρίτος πρωθυπουργός με τον οποίο πρέπει να ασχοληθεί η Μέρκελ κατά τη διάρκεια της θητείας της.

Της αρέσει η πολιτική του, το παγκόσμιο όραμά του, η θέση του σχετικά με την ανταγωνιστικότητα και η ασιατική πρόκληση. Θαυμάζει ακόμη τις ικανότητές του στα debate όπως αγαπά και το βρετανικό πολιτικό σύστημα. Είναι όμως πρόθυμη να αλλάξει τις συνθήκες, μόνο όμως αν υπάρχει ανάγκη για αλλαγή. Διαλύοντας ολόκληρο το Ευρωπαϊκό σύστημα σε ένα από τα πολυάριθμα δημοψηφίσματα στον απόηχο μιας αλλαγής συμφώνου, θα μπορούσε να αποβεί επικίνδυνο.

Ετσι η Μέρκελ είναι οπαδός του νέου συστήματος διακυβερνητικότητας- συμφώνου ανάμεσα στα κράτη μέλη αντί μιας ενοποίησης που θα ευνοήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Κάμερον πήρε μια γεύση όταν του ζητήθηκε να ενταχθεί στο δημοσιονομικό σύμφωνο στο απόγειο της κρίσης του ευρώ. Αποφάσισε να πει όχι. Και η Βρετανία βρέθηκε εκτός. Και η Μέρκελ δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου.


Εδώ να υπενθυμίσουμε πως τον Μάιο,πριν λίγους μήνες δηλαδή, 
η ιστοσελίδα της εφημερίδας Bild δημοσίευσε  μια ασπρόμαυρη φωτογραφία της Μέρκελ  από το 1972.


«Αυτή η νεαρή γυναίκα είναι σήμερα η καγκελάριος» γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
Η χαμογελαστή κοπέλα στη μέση της εικόνας, είναι η Άνγκελα Μέρκελ σε ηλικία 17 ετών και φοράει το πηλίκιο της πολιτοφυλακής της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Δίπλα της περπατά ένας αξιωματικός του Λαϊκού Στρατού και εκπαιδευτής των νεαρών κοριτσιών.

Τη φωτογραφία της Μέρκελ, που ήταν τότε μαθήτρια της 11ης τάξης (αντίστοιχης με τη δική μας Β' Λυκείου), τράβηξε η συμμαθήτριά της Σόνια Φάισμπεργκ, η οποία δήλωσε: ''Η εκπαίδευσή μας για την πολιτοφυλακή γινόταν στο σχολείο μας. Κοιμόμασταν ανά δέκα κοπέλες σε ένα δωμάτιο με διπλά κρεβάτια-κουκέτες. Την ημέρα μαθαίναμε, πώς να δένουμε σωστά ανοιχτές πληγές και να βάζουμε τους τραυματίες σε σταθερή πλάγια στάση. Δηλαδή όλα, όσα θα μάθαινε και σήμερα κάποιος σε μία εκπαίδευση του Ερυθρού Σταυρού. Παράλληλα έπρεπε να προσανατολιζόμαστε στο δάσος χρησιμοποιώντας χάρτες και πυξίδα ή να σκαρφαλώνουμε πάνω από εμπόδια. Προβλεπόταν επίσης και πορεία αντοχής εκτός δρόμου'' .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου