Ετικέτες

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

“Κατέρρευσε” πριν ξεκινήσει η προσπάθεια για διπλωματική λύση μέσω των Ηνωμένων Εθνών


Hollande-Obama01-10september2013
Photo: President Barack Obama listens to President François Hollande of France during a bilateral meeting at Konstantinovsky Palace during the G20 Summit. (Official White House Photo by Pete Souza)
Ο Μπάρακ Ομπάμα μίλησε με τον πρόεδρο Ολάντ και τον πρωθυπουργό Κάμερον και από κοινού αποφάσισαν να συζητήσουν τη ρωσική πρόταση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καταθέτοντας σχετικό αίτημα. Οπως αναφέρουν η πρόταση αφορά αποκλειστικά το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας και συμφωνούν με τη Μόσχα ότι πρέπει άμεσα να τεθούν τα χημικά όπλα υπό διεθνή έλεγχο.

Οι συζητήσεις θα ξεκινoύσαν στις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδος στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά κατέρρευσαν όταν σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τέθηκε όρος από την πλευρά της Μόσχας να δηλώσει η Ουάσιγκτον ότι εγκαταλείπει τα στρατιωτικά της σχέδια εναντίον της Συρίας. Οι πηγές υποστήριξαν ότι ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας φέρεται να ενημέρωσε τους συναδέλφους του ότι άλλαξαν οι συνθήκες τις τελευταίες ώρες, χωρίς να δώσει άλλες εξηγήσεις.

Προηγήθηκε τηλεφωνική συνομιλία των υπουργών Εξωτερικών, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβροφ, οι οποίοι συμφώνησαν να συναντηθούν στη Γενεύη την Πέμπτη. Ο Αμερικανός υπουργός είχε λάβει εντολή από τον Πρόεδρο Ομπάμα για να επαληθεύσει την πρόταση της Ρωσίας και αυτό ακριβώς συζήτησε με τον Ρώσο ομόλογό του, στον οποίο υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον δεν δέχεται παιγνίδια και καθυστερήσεις.

Στον ΟΗΕ η συζήτηση θα ήταν προκαταρκτική με στόχο να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα και η διαδικασία. Ο Λευκός Οίκος είχε απαιτήσει να είναι σύντομη και ουσιαστική η διαδικασία και να καταλήξει σε σχέδιο απόφασης του Σ.Α. που θα τεθεί σε ψηφοφορία. Δηλαδή, οι Αμερικανοί ζητούν η παράδοση των χημικών να γίνει μέσω απόφασης του Σ.Α., που σημαίνει ότι εάν δεν υλοποιηθεί η απόφαση, να προβλέπεται τιμωρία αυτών που θα την παραβιάσουν.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα εξυπηρετείται από τη διπλωματία διότι στο Κογκρέσο βρίσκει ισχυρή αντίσταση. Ετσι, δεν θα εγκαταλείψει εύκολα τις διπλωματικές προσπάθειες. Στο Λευκό Οίκο σκέφτονται να αιτηθούν συζήτηση για τη Συρία στο Σ.Α. στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, όπου αναμένεται να παραστούν οι κ. Πούτιν, Ολάντ, Κάμερον, αλλά και ο πρόεδρος της Κίνας.

Ο Πρόεδρος επισκέφθηκε το Καπιτώλιο και συνέχισε την προσπάθεια να πείσει για την ανάγκη να εγκριθούν οι στρατιωτικές επιθέσεις λέγοντας ότι αποφάσισε να δώσει χρόνο και χώρο και στη διπλωματία. Αλλά είναι σημαντικό ότι δεν σταματά η προσπάθεια να πειστούν οι βουλευτές και γερουσιαστές για την ανάγκη να τιμωρηθεί ο Ασαντ.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα θα επιμείνει στην έγκριση της χρήσης της στρατιωτικής ισχύος των Ηνωμένων Πολιτειών ανεξάρτητα από τη διπλωματική προσπάθεια.

Εξήγησε ότι «αυτό που δήλωσε ο πρόεδρος –για τη ρωσική πρόταση- αντανακλά το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα: το αντιλαμβανόμαστε ως μία θετική εξέλιξη και το εκλαμβάνουμε ως μία συνέπεια της πίεσης που έχουμε ασκήσει στη Συρία».

Ο Λευκός Οίκος σε συνεργασία με την ηγεσία της Βουλής και της Γερουσίας θα καταθέσουν νέο σχέδιο ψηφίσματος, που θα περιλαμβάνει και τη ρωσική πρόταση, με την ελπίδα ότι θα αυξηθεί η υποστήριξη στο Κογκρέσο για έγκριση των στρατιωτικών επιθέσεων. 

Ο Τζον Κέρι
Οι ΗΠΑ δεν θα περιμένουν «πολύ καιρό» μέχρις ότου η Ρωσία διατυπώσει ένα πραγματοποιήσιμο και επαληθεύσιμο σχέδιο ώστε να θέσει η Συρία το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζον Κέρι. «Αναμένουμε την πρόταση, αλλά δεν θα περιμένουμε για πολύ», σημείωσε ο Κέρι μιλώντας σε μια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Ο πρόεδρος (των ΗΠΑ, Μπαράκ) Ομπάμα θα την εξετάσει προσεκτικά. Όμως θα πρέπει να είναι άμεση, θα πρέπει να είναι πραγματοποιήσιμη, επαληθεύσιμη. Δεν μπορεί να είναι μια τακτική καθυστέρησης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι το αίτημα του αμερικανού προέδρου για ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας δεν έχει στόχο να ανατρέψει τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά να πλήξει τις δυνατότητες των δυνάμεών του και να τον πιέσει να διαπραγματευτεί.

«Αν και δεν είναι πρωταρχικός στόχος της επίθεσης, σίγουρα θα υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος στην στρατιωτική ικανότητα των δυνάμεών του», επισήμανε ο Αμερικανός υπουργός.

Η πίεση στον Άσαντ και η αύξηση της υποστήριξης στους αντικυβερνητικούς αντάρτες θα «τον φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Γι’ αυτό το λόγο ο Κέρι προέτρεψε το Κογκρέσο να εγκρίνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας.

Το Κογκρέσο θα πρέπει «να διατηρήσει την απειλή στο τραπέζι», είπε χαρακτηριστικά ο αμερικανός υπουργός, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις μετά τη ρωσική πρόταση δεν έχουν αλλάξει τη θέση του Ομπάμα όσον αφορά το αίτημά του να λάβει έγκριση για τη χρήση στρατιωτικής ισχύς εναντίον της Συρίας.

Εξάλλου ο Κέρι δήλωσε ότι η Συρία διαθέτει περίπου «1.000 τόνους» διαφορετικών χημικών παραγόντων.

Ένα μέρος των χημικών όπλων είναι αποθηκευμένα χύδην, «σε δυαδική μορφή», γεγονός που σημαίνει ότι οι παράγοντες πρέπει να αναμειχθούν προτού χρησιμοποιηθούν. Όμως η συριακή κυβέρνηση διαθέτει και όπλα στα οποία έχει ήδη τοποθετηθεί γόμωση, κυρίως με σαρίν, όπως υπογράμμισε ο Κέρι. 

Ο Τσακ Χέιγκελ
Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι η πρόταση να θέσει η Συρία το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο ενδέχεται να αποτρέψει την ανάγκη για στρατιωτικά πλήγματα, όμως η Ουάσινγκτον θα πρέπει να διατηρήσει αυτή την απειλή προκειμένου να επιτύχει οποιαδήποτε διπλωματική πρόοδο, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ.

«Όλοι μας ελπίζουμε αυτή η επιλογή να είναι μια πραγματική λύση στην κρίση αυτή. Παρόλα αυτά πρέπει να διατηρήσουμε καθαρή ματιά και να διασφαλίσουμε ότι δεν πρόκειται για μια τακτική καθυστέρησης», δήλωσε ο Χέιγκελ σε μια συνεδρίαση του Κογκρέσου.

«Για να έχει πιθανότητες να πετύχει αυτή η διπλωματική επιλογή, η απειλή ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ —η αξιόπιστη, πραγματική απειλή για ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ— πρέπει να εξακολουθήσει να υπάρχει», υπογράμμισε ο ίδιος. 

Ο Τζον Μακέιν
Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν δήλωσε σήμερα ότι εξετάζει μια τροποποίηση στην απόφαση του Κογκρέσου που εγκρίνει τη χρήση στρατιωτικής βίας από τις ΗΠΑ εναντίον της Συρίας, ώστε να περιλαμβάνει ένα «αυστηρό» χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο η Δαμασκός θα πρέπει να έχει παραδώσει τα χημικά όπλα που διαθέτει.

Μιλώντας στην εκπομπή «This Morning» του τηλεοπτικού δικτύου CBS, ο Μακέιν δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά επιφυλακτικός» όσον αφορά μια τέτοια διπλωματική λύση, αλλά πρόσθεσε ότι το να «μην επιδιώξουμε αυτή την επιλογή θα ήταν λάθος».

«Κάποιοι από εμάς ήδη εργαζόμαστε για την τροποποίηση της απόφασης του Κογκρέσου, που θα απαιτεί την τήρηση αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων και κατευθυντηρίων γραμμών, προκειμένου ο πρόεδρος να εγκρίνει» τη χρήση στρατιωτικής βίας, πρόσθεσε ο γερουσιαστής.

Ο Μακέιν δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες για την τροποποίηση που προτείνει, ενώ την ίδια ώρα και άλλοι βουλευτές επεξεργάζονται προτάσεις σύμφωνα με τις οποίες προτείνεται να δοθεί στη συριακή κυβέρνηση ένα χρονικό περιθώριο προτού ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποφασίσει να αναλάβει περαιτέρω δράση στη Συρία, περιλαμβανομένων των αεροπορικών επιδρομών.

Οι δημοκρατικοί Γερουσιαστές Τζο Μάντσιν και Χάιντι Χάιτκαμπ προτείνουν μια εναλλακτική που προσφέρει στην κυβέρνηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ 45 ημέρες να υπογράψει τη διεθνή σύμβαση για την απαγόρευση των χημικών όπλων και να ξεκινήσει τη διαδικασία παράδοσής τους.

Ο Μακέιν μιλώντας στην εκπομπή «New Day» του τηλεοπτικού δικτύου CNN σημείωσε ότι θα πρέπει να σταλούν αμέσως στις συριακές τοποθεσίες όπου βρίσκονται τα χημικά όπλα διεθνείς επιθεωρητές για να διασφαλιστεί το απόθεμα σε χημικά όπλα του Άσαντ, ενώ παράλληλα η διεθνής κοινότητα θα εξετάζει μια συμφωνία για τον έλεγχο και την καταστροφή τους.

«Αν είναι σοβαρός (ο Άσαντ), τότε στείλτε επιθεωρητές εκεί αμέσως. Γνωρίζουμε πού είναι οι τοποθεσίες με τα χημικά όπλα, για να τα θέσουμε αμέσως υπό έλεγχο», είπε ο γερουσιαστής.

Πηγή: ANA-MPA, Reuters, AFP, Mega TV, White House, State Department

Read more: http://mignatiou.com/?p=12330#ixzz2eWheyQdQ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου