Ετικέτες

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Ο “ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ” ΕΚΟΨΕ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΤΟΥ Ν. ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ



 
 
 
 
 
 
1 Vote

ΜπογιόπουλοςΗ διεύθυνση του “Ριζοσπάστη”, προφανώς με εντολές άνωθεν και με πρόφαση τη μείωση των σελίδων του για οικονομικούς λόγους , αποφάσισε να κόψει την πιο δημοφιλή στήλη του, τη σελίδα στην οποία έγραφε ο Ν. Μπογιόπουλος, τα άρθρα του οποίου, ως γνωστόν, φιλοξενούσε καθημερινά και η Iskra.
Είναι προφανές ότι η στήλη του Ν. Μπογιόπουλου στον “Ρ” κόπηκε για καθαρά πολιτικούς λόγους , αφού είναι γνωστό ότι ο Ν. Μπογιόπουλος με παρέμβασή του στο διάλογο του πρόσφατου Συνεδρίου του ΚΚΕ είχε διατυπώσε τεκμηριωμένα και με ουσιαστικώς έντονο τρόπο τη διαφωνία του με την ασκούμενη από το ΚΚΕ πολιτική κατεύθυνση.
Ερώτημα παραμένει αν , μετά το κόψιμο της στήλης του, ο Ν. Μπογιόπουλος ακολουθήσει και το δρόμο της απόλυσης, όπως απολύθηκαν σειρά παλαίμαχοι συνάδελφοί του από το “Ριζοσπαστη” , σε μια επιχείρηση “πολιτικών εκκαθαρίσεων”, όπως την ονομάζουν αυτοί που εκδιώχθηκαν, στο δημοσιογραφικό όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ.


Η Iskra παραθέτει το σχόλιο του Διονύση Τσακνή για την απόλυση του Ν. Μπογιόπουλου, το οποίος έχει ως εξής:

Ε, ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟ ΝΙΚΟ!
Tου ΔΙΟΝΥΣΗ ΤΣΑΚΝΗ*
Ο Ριζοσπάστης, ο Ρίζος των μετεφηβικών χρόνων, ο καθημερινός σύντροφος. Αυτός με τις ελλεί­ψεις, τα λάθη ενίοτε, τα πρωτοσέλιδα που έμοιαζαν πολλές φορές να μην προσδιορίζουν ακριβώς το χρόνο, αλλά πάντα η εφημερίδα του κόμματος, η φωνή του, η φωνή μας.
Όσοι κρατήσαμε αυτήν την εφημερίδα παραμάσχαλα σε εποχές δυσκολότερες ίσως απ’ τη σημερινή και πόρτα-πόρτα τη μοιράζαμε για να φτάσει ο λόγος μας παντού, ξέρουμε καλύτερα πως, πέρα απ’ το δίφραγκο ή το τάλιρο, πέρα δηλαδή απ’ την οικονομική της επιβίωση, εκείνο που μετρούσε ήταν το δέσιμο της εφημερίδας με τα ίδια τα μέλη του κόμματος και της νεολαίας. Να γίνει πρώτ’ απ’ όλα δική μας υπόθεση, για να γίνει εντέλει η εφημερίδα του κάθε εργαζόμενου.
Σπουδαίοι σύντροφοι πέρασαν απ’ τις σελίδες του αρθρογραφώντας και εκατοντάδες συντάκτες, ρε­πόρτερ, ακάματοι γραφιάδες, φρόντιζαν να καλυφθεί και η παραμικρή είδηση που αφορούσε στο εργατικό και αγροτικό κίνημα, τους αγώνες της εργαζόμενης ή σπουδάζουσας νεολαίας, τον πολιτι­σμό.
Πέρασε από σαράντα κύματα  ο «Ρίζος». Και «φτώχυνε» και άντριεψε ξανά και επιθέσεις δέχτηκε και λαβωματιές κάθε είδους υπέστη. Και η διάσπαση του ’91 άφησε τα σημάδια της, αλλά κατάφε­ρε με θυσίες, ακόμα και με απλήρωτη εθελοντική δουλειά των συντρόφων,  να ορθοποδήσει.
Τον τελευταίο χρόνο, πρόσθεσε μια σκούρα σελίδα στην ιστορία του και ο τίτλος πάνω-πάνω έγρα­φε «απολύσεις». Κουβέντες πολλές έγιναν και συνεχίζονται ακόμα, για το πώς το κόμμα της εργατι­κής τάξης απολύει. Η κρίση, το στρίμωγμα, η ανέχεια, είναι η εξήγηση της Κεντρικής Επιτροπής, όργανο της οποίας (καλό να μην το ξεχνάμε αυτό) είναι η εφημερίδα.
Ειλικρινά, δεν είμαι σε θέση να απαντήσω, για το πώς θα μπορούσε να κρατήσει το δημοσιογραφι­κό δυναμικό της, με δεδομένη την οικονομική δυσπραγία. Ένας κοινός κουμπαράς, ένα μοίρασμα των πενιχρών αμοιβών, μια απεύθυνση στον κομματικό πατριωτισμό των μελών… Ποιος ξέρει, ίσως!
Προτιμήθηκαν οι απολύσεις. Σκληρό, πολύ σκληρό για όλους και κυρίως για κείνους, που πέρα απ’ το τρέξιμο, το στυλό ή τα πλήκτρα, δεν έχουν με τι άλλο να πολεμήσουν την ανεργία.
Τώρα κόβει σελίδες. Κοστίζει το χαρτί, δεν το παίρνεις τζάμπα είν’ αλήθεια!
Αλλά αν κόβεις μια στήλη, πρέπει να είν’ αυτή που διαβάζεται πιο πολύ. Ας με συγχωρήσουν και τα διευθυντικά στελέχη και οι λοιποί συνεργάτες, αλλά γνωρίζω πολλούς πέρα απ’ την ταπεινότητά μου, που διαβάζαμε το Ριζοσπάστη απ’ το τέλος, όπου και η στήλη «Ημεροδρόμος» του σ. Νίκου Μπογιόπουλου.
Κόβουμε το Νίκο ή τον απολύουμε κιόλας; Κι αν όχι, τι; Να γράφει τα εφημερεύοντα;
Ή μήπως κάποιοι δεν συγχωρούν την έκφραση διαφορετικής γνώμης, όπως την εξέφρασε ο καλός σύντροφος και διανοητής, στον προσυνεδριακό διάλογο;
Αυτό συζητιέται σύντροφοι και μάλιστα ευρέως.
Γι αυτό: Όχι και το Νίκο!!!
*Πηγή: ergatikosagwnas.gr
Στη συνέχεια η Ιskra παραθέτει το τελευταίο άρθρο του Νίκου Μπογιόπουλου στον “Ριζοσπάστη” της Tρίτης (24/9/13).
ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΣ – ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Του Ν. ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*
Ο Ενγκελς στο έργο του «Η καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους», το δίνει με έναν εξόχως συμπυκνωμένο τρόπο. Σημειώνει:
«(…) το κράτος γεννήθηκε από την ανάγκη χαλιναγώγησης των ταξικών αντιθέσεων και επειδή ταυτόχρονα γεννήθηκε μέσα στη σύγκρουση των τάξεων αυτών, είναι κατά γενικό κανόνα κράτος της πιο ισχυρής, οικονομικά κυρίαρχης τάξεως, που με τη βοήθεια του κράτος γίνεται και πολιτικά κυρίαρχη και αποκτά έτσι νέα μέσα για την καθυπόταξη και την εκμετάλλευση της καταπιεζόμενης τάξης».
Το κράτος, με άλλα λόγια, δεν είναι κάτι το «ουδέτερο». Δεν ανήκει σε όλους. Το κράτος κατά γενικό κανόνα είναι κράτος της κυρίαρχης τάξης. Το κράτος είναι η πολιτική οργάνωση της οικονομικά κυρίαρχης τάξης που αποσκοπεί στην υπεράσπιση της υπάρχουσας κατάστασης και την κάμψη της αντίστασης άλλων τάξεων.
Το κράτος, λοιπόν, ανήκει και δουλεύει για τα συμφέροντα της τάξης των κεφαλαιοκρατών.
Το κράτος, δηλαδή, υπηρετεί τους εφοπλιστές. Τμήμα των οποίων – σύμφωνα με την «Γκάρντιαν» - χρηματοδοτεί τη Χρυσή Αυγή. Το κράτος υπηρετεί τους εργοδότες καπιταλιστές. Ανάμεσά τους κι αυτούς που χρησιμοποιούν τους «ΟΑΕΔ» της Χρυσής Αυγής για να προμηθεύονται μισθωτούς δούλους με μεροκάματα πείνας. Το κράτος υπηρετεί τους βιομήχανους. Οπως για παράδειγμα τον Μάνεση. Το κράτος υπέρ του βιομήχανου έστειλε τα ΜΑΤ εναντίον των απεργών χαλυβουργών. Η Χρυσή Αυγή λίγο νωρίτερα είχε ταχθεί υπέρ του Μάνεση…
Το κράτος έχει φυσικά και Αστυνομία. Η Αστυνομία είναι κατ’ εξοχήν μηχανισμός του κράτους.
Ας δούμε τώρα μια ενδιαφέρουσα πλευρά των σχέσεων της Αστυνομίας με τη Χρυσή Αυγή. Δηλαδή των σχέσεων του κράτους των κεφαλαιοκρατών με τη Χρυσή Αυγή:
Το 2004 ήρθε στη δημοσιότητα ένα άκρως απόρρητο έγγραφο της ίδιας της Ελληνικής Αστυνομίας με ημερομηνία 10/12/1999. Το άκρως απόρρητο έγγραφο (δημοσιεύτηκε στα «Νέα», στις 17/4/2004), αναφερόταν στη Χρυσή Αυγή, και ανάμεσα στα άλλα έλεγε και τα εξής:
«β) Η οργάνωση (σ.σ.: η Χρυσή Αυγή) διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και επαφές με εν ενεργεία αξιωματικούς και μόνιμους υπαξ/κούς του στρατού, αλλά και με αποστράτους.
γ) Διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και επαφές με εν ενεργεία και αποστράτους αξ/κούς της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και με απλούς αστυνομικούς.
δ) Στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια των επετείων της 17ης Νοέμβρη, αλλά και άλλων εκδηλώσεων του αριστερίστικου και αναρχικού χώρου, η αστυνομία τούς προμήθευε με ασυρμάτους και κλομπς, για να τους εντοπίζουν και να τους κτυπούν, εμφανιζόμενοι ως «αγανακτισμένοι» πολίτες.
(…)
στ) Τα περισσότερα μέλη της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ οπλοφορούν παράνομα, προμηθευόμενα όπλα από βουλευτές (της ΝΔ) παρουσιαζόμενοι ως συνοδοί τους».
Το κράτος των κεφαλαιοκρατών και οι πολιτικοί του φορείς, τα κόμματα που επί των δικών τους κυβερνήσεων θύλακες του κρατικού μηχανισμού, σύμφωνα με το άκρως απόρρητο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ., διατηρούσαν τόσο στενές σχέσεις με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, καλούνται να απαντήσουν:
1) Εδώ και 15 χρόνια από τη σύνταξη της παραπάνω έκθεσης, εντοπίστηκε το δίκτυο ή τα πρόσωπα της Αστυνομίας και του Στρατού με τα οποία «διατηρεί πολύ καλές σχέσεις» η ναζιστική συμμορία;
2) Διαπιστώθηκε από πόσο ψηλά δίνονταν οι εντολές, όταν «η αστυνομία τους προμήθευε με ασυρμάτους και κλομπς»;
3) Διερευνήθηκε η παράνομη οπλοφορία των χρυσαυγιτών και η κατηγορία ότι η προμήθεια όπλων γινόταν από βουλευτές;
Κάθε λογικός άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι ακόμα σημαντικότερο από τα… εσχάτως «ανακαλυφθέντα» και λεχθέντα στα ΜΜΕ για την παραστρατιωτική λειτουργία της Χρυσής Αυγής ή για τον υποκοσμιακό της χαρακτήρα, είναι εκείνα τα στοιχεία για τις σχέσεις και για τις διασυνδέσεις της Χρυσής Αυγής με το κράτος. Με το κράτος των κεφαλαιοκρατών.
Αλλά γι’ αυτά δεν ακούμε τίποτα. Αυτά – από τα ΜΜΕ των κεφαλαιοκρατών - παραμένουν επτασφράγιστα. Από την άλλη, βέβαια, ίσως και μην χρειάζεται να ακούσουμε για να εξάγουμε συμπεράσματα. Τα στοιχεία βρίσκονται μπροστά στα μάτια μας. Οπως και το συμπέρασμα για το φασισμό και για τη σχέση του με το κράτος. Ενα συμπέρασμα που εδώ και καιρό έχει διατυπωθεί και έχει επιβεβαιωθεί. Θυμηθείτε τα λόγια του στιχουργού: «Οι ρίζες του το σύστημα αγκαλιάζουν»…
ΑΦΕΣΗ…
«Ο Πάπας κήρυξε πόλεμο στο χρήμα», αναφέρουν τα διεθνή και εγχώρια ΜΜΕ μετά την εμφάνιση και το κήρυγμα του ποντίφικα στη Σαρδηνία.
Εντούτοις, μην έχετε καμία αμφιβολία:
Στο πλαίσιο του (ανένδοτου, προφανώς) «πολέμου ενάντια στο χρήμα», ο Πάπας δεν προβλέπεται να βάλει λουκέτο στην περίφημη «Τράπεζα του Βατικανού». Την ιδρυθείσα επί Μουσολίνι. Την εμφανιζόμενη να εμπλέκεται με χίλια νήματα με τη διαφθορά και τη μαφία. Την κατέχουσα δισεκατομμύρια σε ακίνητη περιουσία ανά τον κόσμο, σε χρυσό, σε αρχαιολογικούς θησαυρούς κλπ.
Τέτοια «θαύματα» δε γίνονται.
Δεν αποκλείεται, πάντως, να οργανώσει ο Πάπας μια… καλή «εξομολόγηση» των ιθυνόντων της Τράπεζας. Ωστε να τηρηθεί πλήρως και το τελετουργικό για την «άφεση των αμαρτιών» τους…
Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου