Ετικέτες

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

ΗΠΑ: Ανάπτυξη της Οικονομίας






Αναπτύχθηκε η οικονομία των ΗΠΑ




Η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αναπτύχθηκε την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου με ετήσιο ρυθμό 2,5%, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Η αρχική εκτίμηση, η οποία είχε δοθεί στην δημοσιότητα τον Ιούλιο, έκανε λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 1,7% τη συγκεκριμένη περίοδο. Τον περασμένο μήνα αναθεωρήθηκε στο 2,5%, ποσοστό που δεν μεταβλήθηκε στην τρίτη και οριστική εκτίμηση της διεύθυνσης οικονομικών αναλύσεων του υπουργείου Εμπορίου.

Για το πρώτο τρίμηνο, η τελική εκτίμηση για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ ήταν 1,1%.

Θετικά χαρακτηρίστηκαν τα δεδομένα και σε ό,τι αφορά το πεδίο της απασχόλησης. Λιγότεροι Αμερικανοί υπέβαλαν αιτήσεις για να λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα. Ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 5.000 σε έναν εποχικά προσαρμοσμένο συνολικό αριθμό 305.000, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας.

Η πτώση αυτή καθησυχάζει εν μέρει τις ανησυχίες της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας.

Παράλληλα όμως μειώθηκε ο αριθμός των συμβολαίων για την αγορά κατοικιών από δεύτερο χέρι κατά 1,6%, με βάση στοιχεία ενός φορέα του κλάδου των ακινήτων. Τα αυξημένα επιτόκια στα ενυπόθηκα δάνεια διώχνουν μετά τον Μάιο τους αγοραστές από την αγορά των ακινήτων.

Ακόμη μια ανησυχητική —για την αμερικανική κεντρική τράπεζα— ένδειξη ήταν η μείωση του δείκτη των τιμών καταναλωτή το δεύτερο τρίμηνο. Ακόμη και εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των καυσίμων και των τροφίμων, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά μόλις 0,6%.

Τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων (μετά τους φόρους) επίσης μειώθηκαν. Μετά την αύξησή τους κατά 7% το 2012, τα κέρδη μετά τους φόρους μειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο και το δεύτερο αυξήθηκαν κατά ένα ρυθμό 3,3%, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Η σωστή ανάγνωση των δεδομένων αυτών αποτελεί μια δύσκολη πρόβλεψη για τους αναλυτές αλλά και τη Fed, η οποία την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι μια αύξηση των επιτοκίων τώρα θα απειλούσε την οικονομία, εκτιμώντας ότι η απασχόληση και ο πληθωρισμός βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.


Πηγή: enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου