Ετικέτες

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Όταν η Αμερική χρησιμοποιούσε χημικά....

Posted: 29 Aug 2013 02:30 AM PDT
undefined29.08.13

Μεταξύ του 1961 και του 1975, οι Ηνωμένες Πολιτείες κήρυξαν πόλεμο εναντίον των Βιετκόνγκ (Viet Cong) και των συμμάχων του, και κατά την διάρκεια του πολέμου περιέλουσαν στην γη και τα δάση του Βιετνάμ όπως και περιοχές του Λάος και της Καμπότζης μ' ενα τοξικό χημικό κοκτέιλ γνωστό ως Agent Orange.

Περισσότερα από 50 χρόνια έχουν περάσει από τότε που οι ΗΠΑ για πρώτη φορά χρησιμοποίησαν το συγκεκριμένο χημικό πρόγραμμα πολέμου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, ωστόσο η τραγωδία αυτής της βάναυσης εκστρατείας συνεχίζεται.



Αυτή την εβδομάδα, περίπου δυο βδομάδες μετά την 52η επέτειο από την έναρξη της εκστρατείας του χημικού πολέμου μέσα και γύρω από το Βιετνάμ, μια σπαρακτική σειρά φωτογραφιών που αποτυπώνει τον πόνο και την αγωνία των θυμάτων του Agent Orange κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Οι φωτογραφίες είναι του Αμερικανού φωτογράφου Brian Driscoll από μια σειρά από το καλοκαίρι του 2008 με τίτλο "Θα τελειώσει ποτέ;"

Δυστυχώς το θέμα του Αμερικανού παραμένει επίκαιρο. Σύμφωνα με στοιχεία από τον Ερυθρό Σταυρό Βιετνάμ περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι που εκτείνονται σε τρεις γενιές, έχουν επηρεαστεί από το χημικό Agent Orange. Τουλάχιστον 150.000 από αυτές τις περιπτώσεις είναι παιδιά που γεννιούνται με σοβαρές γενετικές ανωμαλίες από το 1975, δηλαδή από το τέλος του πολέμου.Ο Driscoll σε δηλώσεις του στην Huffington Post είπε ότι ο ίδιος αποφάσισε να ξεκινήσει αυτό το έργο αφού όχι μόνο εμπνεύστηκε από ιστορίες των θυμάτων του Agent Orange αλλά και από τον θείο του, ο οποίος είναι απόστρατος του Βιετνάμ και πιθανώς να είχε εκτεθεί σε διοξίνες κατά την διάρκεια του πολέμου. "Είναι ζωτικής σημασίας να μάθει ο υπόλοιπος κόσμος για τις επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος και στην συγκεκριμένη περίπτωση τα χημικά."

Πηγή: http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=28182

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου