Ετικέτες

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Χημικό όπλο τα δακρυγόνα στην Ταξίμ καταγγέλουν οι τούρκοι γιατροί


Τα προσομοιάζουν με βασανιστήρια και τα συνδέουν με τους θανάτους
undefined
«Έχουμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τους θανάτους δύο πολιτών από τις συνέπειες της έκθεσής τους σε δακρυγόνο αέριο, θάνατοι οι οποίοι δεν ελήφθησαν υπόψη στις στατιστικές» για τα θύματα των συγκρούσεων, δήλωσε ο καθηγητής Ουμίτ Μπιτσέρ, μιλώντας εξ ονόματος της Ένωσης Ιατροδικαστών (REUTERS)

Έξι τουρκικές ιατρικές ενώσεις κατήγγειλαν την Πέμπτη ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε τα δακρυγόνα ως «χημικό όπλο» στη διάρκεια της καταστολής  των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συγκλόνισαν την Τουρκία το προηγούμενο διάστημα. Οι τούρκοι γιατροί αναφέρθηκαν, επίσης, σε δύο περιπτώσεις θανάτων που συνδέονται πιθανόν με τη χρήση των δακρυγόνων.
«Έχουμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τους θανάτους δύο πολιτών από τις συνέπειες της έκθεσής τους σε δακρυγόνο αέριο, θάνατοι οι οποίοι δεν ελήφθησαν υπόψη στις στατιστικές» για τα θύματα των συγκρούσεων, δήλωσε ο καθηγητής Ουμίτ Μπιτσέρ, μιλώντας εξ ονόματος της Ένωσης Ιατροδικαστών.
Οι αρχές και η Ένωση Ιατρών Τουρκίας (TTB) έκαναν ως τώρα λόγο για τέσσερις νεκρούς στη διάρκεια των επεισοδίων: δύο άμαχοι επλήγησαν από βλήματα στο Χατάι (νότια Τουρκία) και την Άγκυρα -ο πρώτος πιθανόν από ένα δακρυγόνο, ο δεύτερος από σφαίρα πιστολιού-, ένας άλλος σκοτώθηκε από αυτοκίνητο στην Κωνσταντινούπολη και ένας αστυνομικός έπεσε από μια γέφυρα στα Άδανα (νότια Τουρκία).
Ο καθηγητής Ουμίτ Μπιτσέρ δήλωσε ότι στον απολογισμό αυτό πρέπει ενδεχομένως να προστεθούν οι θάνατοι ενός 47χρονου εργαζόμενου σε ένα ιδιωτικό σχολείο στην Άγκυρα, ο οποίος εμφάνισε αναπνευστικά προβλήματα έπειτα από μεγάλη έκθεσή του σε δακρυγόνα, και μιας 50χρονης γυναίκας, η οποία πέθανε από καρδιακή προσβολή στην Κωνσταντινούπολη υπό ανάλογες συνθήκες.
Η αστυνομία χρησιμοποίησε τα δακρυγόνα «όχι ως μέσο ελέγχου του πλήθους, αλλά ως χημικό όπλο», ρίχνοντάς τα ακριβώς δίπλα σε ανθρώπους ή μέσα σε κλειστούς χώρους, κατήγγειλε ο γιατρός, λέγοντας ότι και οι δύο αυτές ενέργειες απαγορεύονται από τις διεθνείς συνθήκες.
Περίπου 41% των ατόμων που παρουσίασαν συμπτώματα από τα δακρυγόνα, είχαν βρεθεί πολύ κοντά (λιγότερο από πέντε μέτρα) σε κάνιστρο δακρυγόνου και 21% βρίσκονταν σε κλειστό χώρο, δήλωσε η καθηγήτρια Ελίφ Νταγκλί της Τουρκικής Εταιρείας Θωρακικής Ιατρικής, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε σε 356 πρόσωπα τα οποία είχαν γίνει στόχοι των δακρυγόνων της αστυνομίας.
Τα συμπτώματα που διαπιστώθηκαν σε αυτά τα άτομα κυμαίνονταν από βήχα (78%) και πόνους στο θώρακα (74%) μέχρι βήχα συνοδευόμενο από αιμόπτυση (3%), δήλωσε η Νταγκλί.
Ο καθηγητής Ντογάν Σαχίν της Τουρκικής Ένωσης Ψυχιατρικής κατήγγειλε από την πλευρά του ότι η χρήση των δακρυγόνων «προσομοιάζει με βασανιστήρια», εφόσον ο στόχος ήταν «να προκληθεί (στους διαδηλωτές) ένας φυσικός και ψυχικός πόνος με σκοπό την τιμωρία».
Ο καθηγητής Σαχίν υπολόγισε σε 50.000 τον αριθμό των προσώπων που ενδέχεται να εμφανίσουν «διαλείπουσες ή μόνιμες ψυχικές διαταραχές» έπειτα από τις επεμβάσεις της αστυνομίας.
Οι συγκρούσεις στην Τουρκία είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 7.800 άτομα, 59 από τα οποία φέρουν σοβαρά τραύματα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της TTB που δόθηκε στη δημοσιότητα.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου