Ετικέτες

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ


Γράφει ο Αθαν. Στρίκος
Αυτό θυμήθηκα σήμερα, συνειρμοί γαρ, που άκουσα το Σαμαρά να λέει την αιτία που έκλεισε την ΕΡΤ: «Ακούς εκεί. Εγώ να πηγαίνω στο Εξωτερικό να συναντηθώ με ξένους ηγέτες για να στηρίξουν τη χώρα (σιγά που θα τη στηρίξουν) και οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ ν’ απεργούν και να μην καλύπτουν το ταξείδι!».

Έτσι κι αυτός τι έκανε; Την έκλεισε.

- Δεν καλύψατε το ταξείδι μου στο εξωτερικό, όταν εγώ αγωνιζόμουν για το μεγαλείο της σύγχρονης Ελλάδας; Σας κλείνω. Ανταποδίδω, τα χειρότερα. Σας εκδικούμαι. Τι την έχω άλλωστε την εξουσία; Και σκότος εγένετο.. (Σκοτόω – ώ = απόλυτο σκοτάδι → θάνατος). Αυτό θα πει δημοκρατία.
Θα αποφύγω και δεν θα μείνω στο γεγονός ότι γινήκαμε άλλη μια φορά διεθνώς ρεζίλι. Βεβαιώθηκα πάντως ότι τούτοι δεν ενδιαφέρονται για την Ελλάδα. Αλλά σαν γνήσιοι εκδικητές τη δολοφονούν συνειδητά. Αυτονών η δόξα τους να ζήσει και στο διάβολο η Ελλάδα ας ψοφήσει, όπως θά ‘λεγε ο Α. Λασκαράτος. Νικητές να τους κράξει το σύστημα και, στο διάβολο, ας βουλιάξει η πατρίδα. Το σύστημα. Η κλίκα με τα 2-3 γεράκια. Οι Βενιζέλοι, οι Σκανδαλήδηδες που υπέγραψαν μεν είναι αντίθετοι δε.
Μα θα ειπείτε: Το Σύνταγμα; Το κύρος της πατρίδος διεθνώς;
Ποιο Σύνταγμα, ευγενικοί μου άρχοντες που μας κατάντησαν υποζύγια. Αυτό τό ‘χουν προ πολλού καταξεσκίσει. Όσο για την εικόνα της χώρας διεθνώς, αν την πονούσαν, δεν θα την εκδικούνταν. Τυχοδιώκτες με μυαλά και νοοτροπία τυχοδιωκτών που έχουν στην υπηρεσία τους όλο το μηχανισμό κι αντί να τον διορθώσουν και με νόμο ν’ απαγορεύσουν την απεργία για λόγους εθνικού συμφέροντος, ιδία όταν ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο εξωτερικό, αυτοί χαλάνε το μηχανισμό.
Ύστερα πρώτη φορά ο μέγας Αντώνιος ενεργεί τυχοδιωκτικά; Παλιά του Τέχνη λέει ο λαός. Κι είδατε τι ακολούθησε για την πατρίδα μετά το έτος Σαμαρά (1992) και τις απανωτές διπλωματικές ήττες μας.
Μετά αντιμνημονιακός λέων ο Αντώνιος – για να εκδικηθή και τη Ντόρα τη μνημονιακιά – κι έλεες: τώρα θα σπάσει το κλουβί, θα ξεχυθή και δεν θα μείνει τίποτα. Και σ’ ένα βράδυ μέσα την ουρά στην υπογαγή. Μνημονιακώτερος του Γιωργάκη. Και «η λάθος συνταγή» για το Δ.Ν.Τ. έγινε «να κάνουμε την κρίση ευκαιρία». Ευλογία του Πάγκαλου. Επικίνδυνος σας λέω που τώρα εκδικείται.
Όσο για κανόνες δημοκρατίας και Σύνταγμα είπαμε. Σκοντάφτουν οι εκδικητές σε τέτοια; Εκδικείται λοιπόν την Ελλάδα και τους Έλληνες. Άλλωστε τώρα του δόθηκε μοναδική μετά τόσα χρόνια ευκαιρία. Να την αφήσει ανεκμετάλλευτη;
Οι άνθρωποι είναι εμπαθείς. Επικίνδυνοι. Με πράξεις Νομοθετικού περιεχομένου κατεβάζουν τους διακόπτες. Τρις χειρότεροι από δικτάτορες. Εκείνοι τουλάχιστον ήσαν ειλικρινείς. Μιλούσαν για γύψο. Ενώ τούτοι για δημοκρατία. Και βάζανε δημοτικά τραγούδια ή εμβατήρια, αλλά οι διακόπτες στη θέση τους. Ενώ τούτοι τους κατέβασαν όπως οι ληστές τους διακόπτες του συναγερμού της τράπεζας ή του εσωτερικού κυκλώματος. Μόνο που τούτος τό ‘καμε σε πανελλήνια και ευρύτερη ακόμα κλίμακα καθ’ ω εκδικητής. Όχι απλός ληστής.
Γιατί απεργούσαν. Και «δεν κάλυπταν και την επίσκεψη ξένου ηγέτη όταν ερχόταν να προσφέρει στήριξη στη χώρα μας». Όπως η Μέρκελ ας πούμε ή ο Στρος Καν που πήγε και μίλησε στη Βουλή ή τ ‘άλλα συνεταιράκια του οι τροϊκανοί.
Που όχι μόνο δικαίωμα τους ήταν και τότε ν’ απεργήσουν (κι αν δεν ήθελε ας άλλαζε το νόμο) άλλα και όλοι οι Έλληνες τις ημέρες εκείνες θά ‘πρεπε όχι ν’ απεργούν μα να μη κυκλοφορούν κάν στους δρόμους της Αθήνας. Και τα παράθυρα κλειστά. Όπως όταν μπαίνανε οι Γερμανοί στην Αθήνα τον Απρίλιο του 41. Κι ο εκφωνητής Σταυρόπουλος καλούσε τους Έλληνες απ’ το τελευταίο μετερίζι, τον ραδιοφωνικό σταθμό Αθηνών, να κρατήσουν βαθειά στην ψυχή τους το πνεύμα του μετώπου. Και τον κατέστησε σύμβολο. Και δεν κατέβασαν τον διακόπτη ούτε οι Ναζί.
Κοντολογίς θέλω να ειπώ ότι τα σύμβολα δεν τα χαλάς ποτέ. Όχι τους θεσμούς που συχνά πυκνά λέτε να σεβαστούμε, καίτοι σεις πρώτοι τους καταπατάτε. Τα σύμβολα. Και το σύμβολο είναι σημείο, τεκμήριο, γνώρισμα. Ιδέα. Ξεκίνησε απ’ την βαθειά αρχαιότητα. Από ένα κεραμιδάκι, όστρακο στην αρχή που το έσπαζαν οι φίλοι όταν αποχωρίζονταν κι έπαιρνε μισό ο καθένας. Ώστε μετά από χρόνια πολλά, γέροι πια να τα ενώσουν (συμβάλειν) και ν’ αναγνωριστούν.
Κι αν πέθαιναν τα κληρονομούσαν στα παιδιά τους για ν’ αναγνωριστούν εκείνα. Κι αν το σύμβολο καταστρέψεις ή το χάσεις χάνεσαι. Στην πόλη των ιδεών δεν σκοτώνεις ποτέ την ιδέα της δημοκρατίας. Για τίποτα.
Ένα τέτοιο σύμβολο ήταν η ΕΡΤ. Τεμάχιον αστραγάλου δι’ αναγνώρισιν. Που είχε πάρει μαζί του κάθε Έλληνας όπου γης. Κι ανεγνώριζε την Ελλάδα. Τον Έλληνα απ’ τη βαθειά αρχαιότητα ως σήμερα. Εύβρισκε το «αντίστοιχον».
Στην ιστορία, την παράδοση, τα δημοτικά τραγούδια, τη δημοκρατία. Σκέψις, αίσθημα, σύνθημα, συνάλλαγμα, κοινωνία ψυχών.
Αλλά πού να καταλάβετε εσείς από τέτοια. Όταν ομολογείτε ότι αναγνωρίζετε το δικαίωμα να καίνε τη σημαία, άλλο σύμβολο, και θ’ αγωνίζεστε να υπερασπίζεστε αυτό τους το δικαίωμα.
Καντήλι ήταν η ΕΡΤ. Ακοίμητο καντήλι που δεν το σβήνουν ποτέ. Ούτε όταν πρόκειται να την αναμορφώσουν, την μεταρρυθμίσουν, την επανιδρύσουν. Το φυλάνε για ν’ ανάψουν όλα τα φώτα της Λαμπρής. Εσύ, Αντώνιε, το ‘σβησες. Σπολλάτη σου.
Αλήθεια πόσοι άνθρωποι είναι εκδικητικοί; Τώρα και πρωθυπουργοί!

ΥΣΤΕΡΟΛΟΓΙΟ
Και νά ‘ναι η ΕΡΤ το μόνο νόμιμο κανάλι.
Και «σπάταλη» βέβαια που σάρωσε την Ελληνική οικονομία. Και κύκλωμα. Και υπεράριθμοι. Μα υπάρχει χειρότερη συντεχνία από σας; Και μην ειπείτε ότι σας εκλέγει ο λαός, γιατί δεν τού ‘χετε αφήσει περιθώρια επιλογής. Όσο για υπεράριθμοι δώστε τουλάχιστον εσείς το παράδειγμα. Και μειωθείτε δραστικά. Γιατί σαν πολλοί δεν είστε ιδιαίτερα τώρα που δεν κυβερνάτε;

http://www.olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου