Ετικέτες

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Τo SPD γιορτάζει το παρελθόν του... μεταλλάσσοντας το μέλλον του


Μπαλή Κάκη
Όλα είναι έτοιμα για τη σημερινή μεγάλη γιορτή, πλήθος οι επιφανείς καλεσμένοι από όλο τον κόσμο. Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες γιορτάζουν τα 150ά τους γενέθλια με πληθώρα εκδηλώσεων στη Λειψία, εκεί όπου, στις 23 Μαΐου του 1863 ο Φέρντιναντ Λασάλ ίδρυσε το Κίνημα Γερμανών Εργατών.

Η σημερινή ηγεσία του SPD θέλει να δείξει σε όλους το ένδοξο παρελθόν του κόμματος, θέλει να στείλει το σήμα ότι έχει και ένδοξο μέλλον -για το παρόν είναι μάλλον ζόρικα τα πράγματα- και περιμένει ακόμη και την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να υποβάλει τα σέβη της.

Ο μόνος που τους… χάλασε τη σούπα των εορτασμών ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου. Καθώς, την παραμονή των γενεθλίων, είχε κλείσει το τελικό ραντεβού για την ίδρυση της Προοδευτικής Συμμαχίας, ενός δικτύου συνεργασίας και προβληματισμού κεντροαριστερών κομμάτων, που ουσιαστικά αποτελεί απόσχιση από τη Σοσιαλιστική Διεθνή, ο πρόεδρος της Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, και ο γραμματέας της, Λουίς Αγιάλα, βγήκαν με επιστολή τους να καταγγείλουν τον πρόεδρο του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ότι πάει να διασπάσει την Αριστερά.

Πάντως, η καταγγελία δεν εμπόδισε χθες την ίδρυση της Προοδευτικής Συμμαχίας στη Λειψία. Εβδομήντα κόμματα σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης, κυρίως από την Ευρώπη, αλλά και από άλλες ηπείρους συμφώνησαν ότι θα συνεργαστούν στενά «για να προαγάγουν την αλληλεγγύη και δώσουν τη μάχη ενάντια στη φτώχεια και ενάντια στις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις». Μάλιστα, στο κλαμπ μπήκε και το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ, που δεν θα μπορούσε ποτέ να ενταχθεί σε μια συμμαχία με τον τίτλο «σοσιαλιστική».

Και τι θα γίνει τώρα με τη Σοσιαλιστική Διεθνή; Θα συνεχίσει να υπάρχει χωρίς τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα; Η απάντηση που δίνουν κύκλοι του SPD είναι «ναι και όχι», δηλώνουν ότι το κόμμα θα συνεχίσει να συμμετέχει στη Σοσιαλιστική Διεθνή «από σεβασμό στην Ιστορία», αλλά ουσιαστικά σε ρόλο παρατηρητή.

Για το γερμανικό SPD, η σημασία της Διεθνούς, την οποία συνίδρυσε δύο φορές, πρώτα το 1889 και στη συνέχεια το 1951, έπαψε ουσιαστικά να υπάρχει στη δεκαετία του 1980, όταν έπαψε να υπάρχει και ο επί σειράν ετών πρόεδρός της, Βίλι Μπραντ. «Η Σοσιαλιστική Διεθνής μουγκάθηκε», έλεγε πρόσφατα ο πρώην πρόεδρος του SPD, Χανς Γιόχεν Φόγκελ. Όσο για τον νυν πρόεδρο, τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, λέγεται ότι πίεζε εδώ και δύο χρόνια τη Διεθνή να μεταρρυθμιστεί, να αντιμετωπίσει τη διαφθορά της και να ξεφορτωθεί τα «προβληματικά» μέλη της. Κάποια στιγμή είδε κι απόειδε και σε συνεργασία με τον τότε πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, δρομολόγησε τον περασμένο Δεκέμβριο στη Ρώμη την ιδέα της Προοδευτικής Συμμαχίας, ενός δικτύου «που θα μπορεί να προσφέρει όσα είναι πλέον ανίκανη να προσφέρει η Σοσιαλιστική Διεθνής».

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου