Ετικέτες

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Πρόεδρος Αλβανίας: Το "τσάμικο" και η οριοθέτηση της ΑΟΖ είναι πάντα στην ατζέντα μας




 Στην ελληνοαλβανική Συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες και το ψήφισμα για το "τσάμικο" που κατέθεσε προς ψήφιση στην αλβανική βουλή το κόμμα PDIU αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό "Channel One".
   
Σε ό,τι αφορά το ψήφισμα για το "τσάμικο", ο πρόεδρος της Αλβανίας τόνισε:"Το θέμα των περιουσιών της κοινότητας των τσάμηδων αποτελεί συστατικό του Συμφώνου Φιλίας και έχει συζητηθεί από όλες τις αλβανικές κυβερνήσεις όσες φορές είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τις ελληνικές αρχές. Πρόκειται για ένα θέμα που έχει σχέση με τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και στο οποίο πρέπει να δοθεί λύση. Δεν θα πρέπει να πολιτικοποιηθεί και να μετατραπεί σε πολιτικό θέμα, διότι εκείνος που δεν θα κέρδιζε σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν η ίδια η κοινότητα των τσάμηδων. 
Όσο για το ψήφισμα, το παρακολουθούμε και περιμένουμε το τελικό κείμενο. Η Αλβανία και η Ελλάδα, όμως, είναι δύο φίλες χώρες και η Αλβανία δεν τρέφει εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας. Σήμερα είμαστε και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα ήταν υποστηρικτής της ολοκλήρωσης της Αλβανίας και δεν υπάρχει περιθώριο για όξυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών".
    Ερωτηθείς δε για το πώς πρόκειται να αντιδράσει η Αλβανία σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση παραπέμψει τη Συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες σε διεθνείς φορείς, ο κ. Νισάνι απάντησε:
"Εμείς δεν μπορούμε να κρίνουμε και να εξάγουμε συμπεράσματα με βάση εκείνα που μπορεί να συμβούν. Εκείνο που θέλω να τονίσω έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, όπου οι δύο χώρες μας είναι συμβαλλόμενα μέρη, θα πρέπει να γίνει.
Υπάρχει σήμερα μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου (σ.σ.: Αλβανίας) όπου οι πλευρές έχουν την υποχρέωση να εφαρμόσουν την απόφαση του Δικαστηρίου αυτού. Το θέμα οριοθέτησης των συνόρων απαιτεί λύση και οι δύο πλευρές έχουν πλήρη ικανότητα να λύσουν αυτό το θέμα και να διαπραγματευτούν σε διμερή βάση σεβόμενες τη Διεθνή Συνθήκη και τη νομοθεσία των αντίστοιχων χωρών. Πρόκειται για ένα θέμα που απαιτεί συζήτηση και λύση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου