Ετικέτες

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Μάλι: Στο έδαφος μεταφέρουν οι Γάλλοι τις στρατιωτικές επιχειρήσεις





Σε χερσαίες επιχειρήσεις πρόκειται να εμπλακούν στις επόμενες ώρες τα γαλλικά στρατεύματα που βρίσκονται στο Μάλι και πραγματοποιούν επίθεση σε θύλακες ισλαμιστών.

Ήδη από το βράδυ της Τρίτης, μια πομπή περίπου 30 θωρακισμένων οχημάτων  ξεκίνησε για την πόλη Ντιαμπαλί, περίπου 350 χιλιόμετρα προς το Βορρά, πόλη  που είχε καταληφθεί από αντάρτες τη Δευτέρα. Οι πρώτες αφρικανικές μονάδες που θα ενισχύσουν τις γαλλικές αναμένεται να φτάσουν την Τετάρτη.

Για την ακρίβεια στους περίπου 800 γάλλους στρατιώτες που βρίσκονται στο Μάλι, πρόκειται να προστεθούν περίπου 900 στρατιώτες από την Νιγηρία, από 500 στρατιώτες που θα σταλούν από την Σενεγάλη, την Μπουρκίνα Φάσο, τον Νίγηρα και το Τόγκο, αλλά και επιπλέον στρατεύματα από την Γκάνα, την Γουινέα και το Τσαντ.

Η Γαλλία επενέβη την περασμένη Παρασκευή με σκοπό να αποτρέψει τους ισλαμιστές αντάρτες να πραγματοποιήσουν επέλαση στην πρωτεύουσα της χώρας. Ο γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν παραδέχτηκε ότι  οι δυνάμεις του Μάλι γύρω από το Ντιαμπαλί δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στην μάχη με τους καλά οπλισμένους ισλαμιστές, καθώς και ότι η κεντρική πόλη Κόνα δεν ανακαταλήφθηκε από τις κυβερνητικές δυνάμεις, όπως είχε αρχικά αναφερθεί.

«Βρισκόμαστε ενάντια σε ένα πολύ αποφασισμένο αντίπαλο που είναι άρτια εξοπλισμένος και δεν εγκαταλείπει, αλλά χτυπήσαμε τους ισλαμιστές με αεροπορικές επιδρομές, κάποιες βαθιά στην επικράτειά τους», είπε ο Λε Ντριάν.

Για να προχωρήσει η γαλλική στρατιωτική επιχείρηση θα πρέπει να ανακαταληφθούν τόσο η Κόνα όσο και το Ντιαμπαλί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου