Ετικέτες

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Στο επίκεντρο η «γειτονιά» μας…





Οι Αμερικανοί συνεχίζουν, τουλάχιστον επίσημα, να τονίζουν την αντίθεσή τους στην ανακήρυξη ΑΟΖ από την ελληνική πλευρά. Η θέσπιση της ΑΟΖ γίνεται μονομερώς, ωστόσο οι Αμερικανοί δεν έχουν υπογράψει το Δίκαιο της θάλασσας και άρα δεν δεσμεύονται από αυτό.

Οι Γερμανοί με τους Γάλλους  κρατούν στάση αναμονής, αλλά δεν βλέπουν με κακό μάτι την ανακήρυξη ελληνικής ΑΟΖ. Για δικά τους συμφέροντα εννοείται (ενεργειακή αυτάρκεια Ευρώπης).

Το Ισραήλ προσβλέπει στον ενεργειακό άξονα με Κύπρο και Ελλάδα.

Οι Ρώσοι επιμένουν ότι το Αιγαίο είναι ελληνική θάλασσα και το δείχνουν.

Η.Π.Α. και ΕΕ συμφωνούν ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να εξαρτιέται μονόπλευρα από την Ρωσία σε ενεργειακό επίπεδο. Επίσης συμφωνούν ότι η Ρωσία πρέπει, γενικά, να φύγει από την μέση.

Ωστόσο η γεωπολιτική άνοδος της «Αρκούδας» δεν μπορεί να παραβλεφθεί από του δυτικούς. Έτσι όλοι κάθονται εξ ανάγκης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η Γερμανία, ούσα γέφυρα μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης, δύναται σε οικονομικό επίπεδο να παίζει σε δύο γήπεδα. Έτσι έχει προχωρήσει σε προσέγγιση με την Ρωσία του Πούτιν.

Στην πολιτική η όποια προσέγγιση γίνεται εξ’ ανάγκης και όχι στα πλαίσια της υγιούς συνεργασίας, μιας και οι εμπλεκόμενες πλευρές επιθυμούν την απόλυτη εξουσία.

Ρωσία, Δύση και Ισραήλ συμφωνούν ότι η Τουρκία έχει σηκώσει ψηλά τον αμανέ και πρέπει να «ηρεμήσει».

Οι διαφορές των μεγάλων φαίνεται ότι θα λυθούν στο γεωγραφικό σημείο «Βαλκάνια-Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειος».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου