Ετικέτες

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

“Her (German) Master’s Voice has spoken”: “Αλλαγή πλεύσης” Ολλανδίας για την Ελλάδα

 

Αναρτήθηκε από τον/την economikos στο Νοεμβρίου 29, 2012

Κωλοτούμπα η Γερμανία, κωλοτούμπα και η Ολλανδία … Στη Γερμανία μετά τις πιέσεις έχουν κάνει ένα – μικρό – βήμα προς τα πίσω, το ίδιο κάνει και ο δορυφόρος Ολλανδία.

Η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερη οικονομική βοήθεια προκειμένου να παραμείνει στο ευρώ, δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte, υπαναχωρώντας από τη σκληρή γραμμή που ακολουθούσε και η οποία συμπεριελάμβανε την «προθυμία» να εξεταστεί η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, έχει απόλυτο δίκιο ότι πρέπει να εξετάζεις την κατάσταση στην Ελλάδα κάθε λίγα χρόνια, να διαπιστώνεις εάν βρίσκεται εντός τροχιάς ή εάν χρειάζονται νέα μέτρα», δήλωσε σε συνέντευξή του στη «The Hague».

Το πρακτορείο Bloomberg, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του, διαπιστώνει την καταφανή αλλαγή γραμμή πλεύσης και υπενθυμίζει ότι στις 4 Νοεμβρίου ο Μ. Rutte είχε δηλώσει πως θα μπλοκάρει τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, ενώ είχε διαφωνήσει με την εκτίμηση ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποτραπεί η διάσπαση της ευρωζώνης. «Οι χώρες χρειάζεται να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για να παραμείνουν στην ευρωζώνη», είχε δηλώσει τότε.

Η συμφωνία της Δευτέρας εκτιμάται ότι θα κοστίσει στην Ολλανδία περίπου 70 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα 14 χρόνια, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Jeroen Dijsselbloem. «Χάνουμε κάποια από τα κέρδη που θα έπρεπε να βγάζουμε», δήλωσε ο Μ. Rutte, σπεύδοντας ωστόσο να συμπληρώσει: «Ποτέ, όμως, δεν ήταν αυτός ο σκοπός μας. Το κάναμε για να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Ήταν παράπλευρη συνέπεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου