Ετικέτες

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Η αλήθεια για την μετονομασία δρόμων στα Χανιά -Άλλο αμάθεια, κι άλλο ρεπορτάζ...


Η αλήθεια για την μετονομασία δρόμων στα Χανιά

Άλλο αμάθεια, κι άλλο ρεπορτάζ...

"Πριν λίγες ημέρες υλοποιήθηκε η απόφαση μετονομασίας δρόμων της πόλης των Χανίων. Έτσι η 2η πάροδος Γεωργιάδη στην Νέα Χώρα Χανίων, πλέον θα λέγεται «Βέροβιτς Πασά» η 4η πάροδος θα λέγεται «Ρεούφ Πασά» και η 1η πάροδος θα λέγεται «Φωτιάδη Πασά»!
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν και μαζεύουν υπογραφές για το θέμα".
- Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

O καλός μου φίλος και σχολιογράφος στα «Χανιώτικα ΝΕΑ» Βαγγέλης Κακατσάκης, μου έστειλε την απάντηση στο ερώτημα που του είχα θέσει με αφορμή το παραπάνω δημοσίευμα:

Σου στέλνω προσώρας την απάντηση που μου έστειλε η Ζαχαρένια Σημαντηράκη διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης για το θέμα…
Πρόκειται περί αποκατάστασης που - κατά τη γνώμη μου - σωστά γίνεται - ανιστόρητης μετονομασίας παλαιότερα. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο επί δημαρχίας Βιρβιδάκη και απλά υλοποιείται τώρα.

Θα έπρεπε να λείπουν οι αναίτιοι αφορισμοί από διαφόρους αφού τα ονόματα δεν δόθηκαν τώρα, υπήρχαν από παλαιότερα σε κεντρικούς δρόμους των Χανίων και απολύτως αιτιολογημένα ιστορικά τεκμηριωμένα από τον Νικόλαο Β. Τωμαδάκη, όπως αποδεικνύεται άλλωστε και σε δυο εκδόσεις του Δήμου περί της ονομασίας των Οδών και Πλατειών της πόλης.

Όλοι ήταν Γενικοί Διοικητές Κρήτης και όντως φιλόκρητες και άφησαν μεγάλο έργο στα Χανιά. Αν π.χ. έχουμε Δημοτικό Κήπο το χρωστάμε στον φιλοκρητικό Ρεούφ που τον έφτιαξε και μάλιστα σύμφωνα με ευρωπαϊκά πρότυπα το 1870 και επέβλεψε προσωπικά τη δενδροφύτευσή του φέρνοντας τα φυτά από το εξωτερικό. Αλλα έργα του ήταν η το Ελληνικό Σχολείο (παλαιό Δημαρχείο), η αποξηρανση των αλυκών της Σουδας και η δημιουργία του συνοικισμού "Κατω Σουδα".

Διετέλεσε Γενικός Διοικητής Κρήτης (1871, 1873-74). Ο Φωτιάδης ήταν Φαναριώτης διπλωμάτης, διετέλεσε πρεσβευτής στην Αθήνα και Γενικός Διοικητής Κρήτης (1879 - 1885). Επί διοικήσεώς του η Κρήτη διοργανώθηκε πολιτικά, διοικητικά και δικαστικά, ενώ ο ίδιος βοήθησε τον απελευρωτικό αγώνα των Κρητών. Τέλος ο Βέροβιτς ήταν Ορθόδοξος, καταγόταν από το Μαυροβούνιο, διετέλεσε Ηγεμόνας της Σάμου (1894) και Γενικός Διοικητής Κρήτης (1896 - 1897).

Κατά την ολιγόμηνη διοίκησή του επέδειξε φιλοκρητικές διαθέσεις, προασπίζοντας τους Κρήτες. Δραπέτευσε από τα Χανιά μετα τις σφαγές του Ιανουαρίου 1897 για να μείνει το νησί χωρίς πολιτικό Διοικητή κατά την κατάληψη της Κρήτης από τον Ελληνικό σττρατό. Καταδιώχθηκε από το σουλτάνο και διέφυγε στη Βενετία. Η μετέπειτα Κρητική Βουλή το 1901, επί Κρητικής Πολιτείας, τον τίμησε για τις υπηρεσίες του υπέρ της Κρήτης και του χορήγησε ισόβια σύνταξη.

Οι ονομασίες -όπως είπα- προϋπήρχαν στο κέντρο της πόλης, ιστορικά τεκμηριωμένα από τη δεκαετία του 1930 και συγκεκριμένα ήταν κάθετοι οδοί στην οδό Τζανακάκη (ο Ρεούφ ήταν - και σωστά - δίπλα ακριβώς σε ένα από τα έργα του, τον Δημοτικό Κήπο), και μετονομάσθηκαν - κακώς ιστορικά - στη δεκαετία του 1980.

Ας μην παρασύρονται λοιπόν διάφοροι τόσο εύκολα από τα υπερ-εθνικά συναισθήματά τους και ας διαβάσουν λιγάκι τοπική ιστορία. Εν πάσει περιπτώσει θα βγει σχετική ανακοίνωση από το Δήμο.

Β. Κακατσάκης
Πηγή :styx.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου