Ετικέτες

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Στέλνουν πεζοναύτες και πλοία στη Λιβύη οι ΗΠΑ


- Μετά την επίθεση στη Βεγγάζη… -

Τρομοκράτες κρύβονται πίσω από τον θάνατο του αμερικανού πρεσβευτή στη Λιβύη και τριών μελών της ασφάλειας της διπλωματικής αποστολής σύμφωνα με τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ. Τα Ηνωμένα Εθνη έκαναν ξεκάθαρα λόγο για «τρομοκρατική πράξη» ενώ δεν είναι τυχαίο ότι η Ουάσινγκτον απέστειλε στο λιβυκό έδαφος ομάδα πεζοναυτών που ειδικεύεται στην τρομοκρατία. Tο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό έδωσε εχθές εντολή να κατευθυνθούν δυο πλοία του στις λιβυκές ακτές. «Δυο αντιτορπιλικά θα πλησιάσουν τις ακτές της Λιβύης, αλλά μόνο για προληπτικούς λόγους» δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος υπογραμμίζοντας ότι οι κινήσεις αυτές δε σημαίνουν ότι επίκειται στρατιωτική επιχείρηση.


Την ίδια ώρα η επίθεση στη Βεγγάζη φαίνεται να αποτελεί «βούτυρο στο ψωμί» των Ρεπουμπλικάνων αποδεικνύοντας ότι, μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, να έχει κηρύξει τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» , ωστόσο η Μέση Ανατολή παραμένει καζάνι που βράζει.

Μετά την «Αραβική Άνοιξη, έρχεται το «Αραβικό Φθινόπωρο», επισημαίνουν εύστοχα τα γαλλικά ΜΜΕ παρακολουθώντας της ανησυχητικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή που προκαλούν πονοκέφαλο στον πλανητάρχη, εν όψει των προεδρικών εκλογών της 6ης Νοεμβρίου.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλέον ο «αιώνιος» ηγέτης της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, και ενώ η χώρα βρίσκεται σε διαδικασία εκδημοκρατισμού- όπως επανειλημμένα έχει υποστηρίξει η Ουάσινγκτον - η επίθεση στην διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στη Λιβύη καταδεικνύει ότι οι κρατικές αρχές ασφαλείας στη χώρα έχουν διαλυθεί ή υπολειτουργούν. Ο Αμερικανός πρόεδρος, εξοντώνοντας τον υπ’ αριθμόν 1 καταζητούμενο τρομοκράτη στον κόσμο, τον Οσάμα μπιν Λάντεν, πήγαινε με άλλον «αέρα» σε αυτές τις εκλογές.

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, σε συνδυασμό με την κοινωνική αναταραχή και στις γειτονικές χώρες, Συρία και Αίγυπτο, δείχνουν ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ κάπου χωλαίνει.

Την ώρα που κορυφώνεται η νέα κρίση στη Μέση Ανατολή, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στις ΗΠΑ άδραξε την ευκαιρία εξαπολύοντας δριμύτατη επίθεση στον πλανητάρχη .

Ο Μιτ Ρόμνει είπε έξω από τα δόντια ότι «είναι ντροπή για τον Ομπάμα να δείχνει συμπάθεια στους δολοφόνους» σχολιάζοντας επικριτικά την αρχική ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στο Κάιρο, στην οποία γίνεται καταγγελία για «τις συνεχιζόμενες προσπάθειες από άτομα που κατευθύνονται με λάθος τρόπο ώστε να προσβάλλουν το θρησκευτικό αίσθημα των μουσουλμάνων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου