Ετικέτες

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Πως η πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ επηρεάζει τους εξοπλισμούς της Ρωσίας!

Πως η πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ επηρεάζει τους εξοπλισμούς της Ρωσίας!



Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας εκφράζει τις ανησυχίες του για τις αμυντικές δαπάνες των 120 δις δολαρίων που έχει ήδη ανακοινώσει ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Δαπάνες που γίνουν για εξοπλισμούς μέχρι το 2020. Το Υπουργείο Οικονομικών φοβάται ότι αυτές οι δαπάνες θα θα μπορούσαν να επηρεάσουν σοβαρά τα οικονομικά της Ρωσίας, γι 'αυτό θέλει να κάνει περικοπές. Το δίλημμα αμυντικές δαπάνες ή χρηματοπιστωτική σταθερότητα υπάρχει και στη Μόσχα, σύμφωνα με όσα γράφει το Stratfor. Το ενδιαφέρον της ανάλυσης του Stratfor ,έχει να κάνει και με τη χώρα μας καθώς όπως αναφέρει πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ επηρεάζει τις οικονομικές αποφάσεις της Μόσχας!

Η Ρωσία έχει βγει σχεδόν αλώβητη από την πρόσφατη οικονομική κρίση και έχει $ 600 δισ. ταμειακών αποθεμάτων. Επί του παρόντος, τα ρωσικά σχέδια προβλέπουν 1.5 % έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2012 - για όσο διάστημα οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Διαβάστε περισσότερα...


Όμως, το Υπουργείο Οικονομικών ασχολείται με τρία πράγματα. Πρώτον η Ρωσία (και ο προϋπολογισμός της) δεν μπορούν να βασιστούν στο ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποτελούν περίπου το ήμισυ των εσόδων της χώρας. Η Ρωσία δεν μπορεί να δεσμευθεί σε υψηλές δαπάνες για τα επόμενα οκτώ περίπου χρόνια, δεδομένου ότι εξαρτάται από την υψηλή τιμή του πετρελαίου και της ενέργειας που όμως είναι πολύ απρόβλεπτη.

Δεύτερον, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να βεβαιωθεί ότι η Ρωσία είναι δυνατή σε περίπτωση που η ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική κρίση επιδεινωθεί. Η Sberbank της Ρωσίας συνέταξε έκθεση την περασμένη εβδομάδα (27 Μαΐου) στην οποία εξέτασε τις επιπτώσεις, ελληνικής αποχώρησης από την ευρωζώνη.Σύμφωνα μ΄ αυτή την έκθεση θα επηρεαστούν:

•Κατά 2.1% το ΑΕΠ,

•6.7% αύξηση του πληθωρισμού

• πτώση του πετρελαίου στα $ 80 δολάρια ανά βαρέλι

•η εκροή κεφαλαίων μέχρι και $ 95 δισεκατομμύρια και

•10% υποτίμηση του ρουβλιού.

 Η τρίτη ανησυχία του υπουργείου Οικονομικών είναι να κρατήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ρωσίας ελεγχόμενο μέχρι το 2015 κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να μειώσει κάποιες δαπάνες.

Με την παγκόσμια οικονομική αστάθεια και τις ελαφρές μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου, το Υπουργείο Οικονομικών αναθεώρησε πρόσφατα τις εκτιμήσεις του για τα έσοδα της Ρωσίας που θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 0.8% του ΑΕΠ το 2013 σε σύγκριση με προηγούμενες εκτιμήσεις.

Το Ρωσικό υπουργείο Οικονομικών προτείνει ότι, να κόψει 125 δισεκατομμύρια δολάρια, μέρος των οποίων θα προέλθουν από την ασφάλεια - δηλαδή τον αμυντικό προϋπολογισμό - διατηρώντας παράλληλα τις δαπάνες για την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, τη στέγαση και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. 
Η πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών είναι μια μεγάλη στροφή σε σχέση με ό, τι πρότεινε ο Πούτιν λίγο πριν τις εκλογές του Μαρτίου: αύξηση των δαπανών για την άμυνα που θα επιβαρύνει τον αμυντικό προϋπολογισμό 2014-2020 από 650 δισ. δολάρια σε 770000 εκατομμύρια δολάρια συνολικά. Ο Πούτιν δήλωσε πως η αύξηση είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, και την αναδιάρθρωση των ΕΔ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες απειλές. 
Η Ρωσία πρέπει να αποφασίσει ποιες είναι οι προτεραιότητές της και αν μπορεί να αντέξει οικονομικά την τρέχουσα πορεία της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας.

Η πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών έχει ήδη αντιμετωπίσει σθεναρή αντίσταση, κυρίως από τον αναπληρωτή πρωθυπουργός D.Rogozin, ο οποίος κατέχει το χαρτοφυλάκιο ασφαλείας του Κρεμλίνου.

Η Ρωσία σχεδιάζει να αντικαταστήσει το 70% του στρατιωτικού εξοπλισμού της εντός των επόμενων πέντε ετών. Έχει ήδη αντικαταστήσει το 30% του εξοπλισμού, αλλά θα χρειαστεί ένα απίστευτο ποσό μετρητών για να εκπληρώσει το υπόλοιπο . Αυτό σημαίνει νέους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, διαστημικά συστήματα, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, υποβρύχια, αεροσκάφη και πλοία, . Ήδη πολλά ρωσικά στρατιωτικά προγράμματα (όπως το πυρηνικό πρόγραμμα Yasen ) είναι χρόνια πίσω και πάνω από τον προϋπολογισμό.

Η ρωσική αμυντική βιομηχανία έχει να παρουσιάσει δύο δεκαετίες με σοβαρές εξαγωγές αμυντικού υλικού και όπλων. Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο, έχοντας $ 10.7 δισ. εξοπλιστικές συμβάσεις το 2011 - σχεδόν 20% αύξηση από το 2010. Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα έχουν επιστρέψει στην διατήρηση και τον εκσυγχρονισμό αυτής της βιομηχανίας.


http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=14983

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου