Ετικέτες

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ-ΣΟΚ ΓΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Χειραγωγούσαν Wikipedia - Google

Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2011

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ-ΣΟΚ ΓΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Χειραγωγούσαν Wikipedia - Google

Ο συνιδρυτής της Wikipedia Τζίμι Ουέιλς κατηγόρησε για «ηθική τύφλωση» την Bell Pottinger δηλώνοντας ότι έχει μπλοκάρει 10 λογαριασμούς που συνδέονται με την εταιρεία
Με «σκοτεινές μεθόδους», στελέχη της Bell Pottinger άλλαζαν ή εξαφάνιζαν καταχωρίσεις με σκοπό να βελτιώνουν το προφίλ πελατών τους

Ο συνιδρυτής της Wikipedia Τζίμι Ουέιλς κατηγόρησε για «ηθική τύφλωση» την Bell Pottinger δηλώνοντας ότι έχει μπλοκάρει 10 λογαριασμούς που συνδέονται με την εταιρεία

Η βρετανική Bell Pottinger, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες δημοσίων σχέσεων στον πλανήτη, έχει καταφέρει να εξουσιάζει με «σκοτεινές μεθόδους» τον κόσμο, αλλάζοντας ή εξαφανίζοντας καταχωρίσεις στη Wikipedia και στο Google προς το συμφέρον των πελατών της, ακόμα και παρεμβαίνοντας στην πολιτική της κυβέρνησης του Ντέιβιντ Κάμερον. Μπορεί η εταιρεία να έχει καταφέρει με αθέμιτα μέσα να βελτιώσει το προφίλ των πελατών της, όμως η δική της εικόνα έχει ραγίσει για τα καλά μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Independent».

Η βρετανική εφημερίδα δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνας του Γραφείου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας και ανέβασε στην ιστοσελίδα της ένα βίντεο, όπου στελέχη της εταιρείας καυχιούνται για την ικανότητά τους να χειραγωγούν τον κυβερνοχώρο. Προσποιούμενοι εκπροσώπους της βιομηχανίας βάμβακος στο Ουζμπεκιστάν, οι δημοσιογράφοι ζήτησαν από την εταιρεία να φτιάξει την εικόνα της που έχει αμαυρώσει το ζήτημα της εργασίας ανηλίκων, κάτι για το οποίο η B. P. ζήτησε 1 εκατ. λίρες. «Εχουμε όλα τα είδη «σκοτεινών μεθόδων»», καυχήθηκε στέλεχός της ισχυριζόμενος ότι μπορεί να «διορθώσει» τη Wikipedia.
 
Παρέμβαση
Ενας από τους «βαλτούς» χρήστες της εγκυκλοπαίδειας, ο Biggleswiki, είχε μεταξύ άλλων σβήσει μία αναφορά σε έναν πελάτη της B. P. που είχε καταδικαστεί για χρήση ναρκωτικών στο πανεπιστήμιο, αλλά και προσθέσει επικριτικά σχόλια στη σελίδα της κουνιάδας του Γκόρντον Μπράουν, της ακτιβίστριας Κλερ Ρουκάστλ. Για «ηθική τύφλωση» κατηγόρησε την εταιρεία ο συνιδρυτής της Wikipedia Τζίμι Ουέιλς , δηλώνοντας ότι έχει μπλοκάρει 10 λογαριασμούς που συνδέονται με την B. P.

Επίσης, με ένα τηλεφώνημα η εταιρεία βοήθησε τη Ρεμπέκα Μπρουκς (πρώην στέλεχος του ομίλου Μέρντοχ), μετά τη σύλληψή της , να επιλέξει η ίδια σε ποιο αστυνομικό τμήμα θα ανακριθεί.
Η εταιρεία έχει καταφέρει να εκτοπίσει ειδήσεις και από την αναζήτηση του Google, εκμεταλλευόμενη τις σχέσεις της με μπλογκ που με το αζημίωτο έγραφαν θετικά σχόλια. Για παράδειγμα, με την αναζήτηση της εταιρείας Dahobshill, πελάτη της B. P., τα πρώτα αποτελέσματα αναφέρονταν στη μεταφορά εργαζομένου της στο Γκουαντάναμο, κάτι που μέσα σε λίγο καιρό εξαφανίστηκε από τις τοπ 20 ειδήσεις.

ΔΕΣΜΟΙ ΜΕ ΤΟΡΙΣ
Εμπλέκουν τον Κάμερον
Στο μικροσκόπιο βρίσκονται οι σχέσεις της Bell Pottinger με τους Τόρις. Ο λόρδος Μπελ, πρώην σύμβουλος της Θάτσερ, είναι πρόεδρος της μητρικής Chime Communications, ενώ η B.P. χρηματοδοτεί τακτικά δεξιώσεις των Τόρις.
Στο βίντεο στέλεχος υπερηφανεύεται και για το πώς ο Κάμερον ενήργησε προς όφελος πελάτη τους σε συνάντησή του με τον Κινέζο πρωθυπουργό.

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
eri@pegasus.gr
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63587587

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου