Ετικέτες

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Δεν ξεχνάμε, αγωνιζόμαστε..

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2011

Δεν ξεχνάμε, αγωνιζόμαστε..

Με την Αντιγόνη Παπαδοπούλου

Αναλάβαμε την πρωτοβουλία να «στολίσουμε», για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το δικό μας Δέντρο των Αγνοουμένων.Η ανάδειξη της ουσίας του Κυπριακού, ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής στην Κύπρο, αποτελεί τον βασικό άξονα στον οποίο θα έπρεπε, όλα αυτά τα χρόνια, να περιστρέφονται οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες μας. Με γνωστές τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγονται οι απευθείας συνομιλίες, και κυρίως με δεδομένη την τουρκική αδιαλλαξία, η στρατηγική μας, σε καμία περίπτωση, δεν θα έπρεπε να ξεφεύγει από το πλαίσιο που καθορίζουν τα πραγματικά και τραγικά γεγονότα του 1974.

Προς αυτή την κατεύθυνση, επιχειρήσαμε, με επιτυχία όπως αποδείχθηκε, να μεταφέρουμε το δράμα των συγγενών των αγνοουμένων και γενικότερα την κυπριακή τραγωδία, στο Ευρωκοινοβούλιο. Την Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2011, αναλάβαμε την πρωτοβουλία να «στολίσουμε», για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το δικό μας Δέντρο των Αγνοουμένων.

Ένα δέντρο, με εκατοντάδες μαυρόασπρες φωτογραφίες ανδρών, γυναικών και παιδιών, που αγνοούνται από το 1974. Το δέντρο μας φύτρωσε στην καρδιά της Ευρώπης, υπενθυμίζοντας πως κι αυτά τα Χριστούγεννα, πολλά κυπριακά σπίτια παραμένουν ορφανεμένα. Μαζί με ομάδα συμπατριωτών μας που φιλοξενήσαμε στις Βρυξέλλες, αλλά και φίλους μας Ευρωβουλευτές κι άλλους αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στείλαμε το μήνυμα, με έναν πολύ έντονο τρόπο, ότι το θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου δεν το διαπραγματευόμαστε. Δεν είναι δυνατόν, άλλωστε, να μιλάμε καθημερινά, στην ΕΕ, για την ανάγκη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάποιοι, την ίδια ώρα, να εθελοτυφλούν μπροστά στην τραγωδία του Κυπριακού λαού.

Το Δέντρο των Αγνοουμένων στήθηκε, τελικά, με τις πατροπαράδοτες κίτρινες κορδέλες και τις μαυρόασπρες φωτογραφίες, παρά τα παιχνίδια εξουσίας, τις στρατηγικές, τα πολιτικά συμφέροντα και τους μικροϋπολογισμούς κάποιων στο Ευρωκοινοβούλιο, που προσπάθησαν να μας ανακόψουν. Με πείσμα στολίστηκε για να υπενθυμίσει, σε αντιπαράθεση με όλα τα υπόλοιπα δέντρα με τον πλούσιο γιορτινό διάκοσμο, πως εμείς ζητούμε λιτά και απέριττα το δίκιο μας.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε παράλληλα, μιλήσαμε για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί μας, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να καταθέσουμε τα όπλα μέχρι την τελική δικαίωση. Συγκλονιστικές ήταν και οι προσωπικές μαρτυρίες συγγενών αγνοουμένων, που προσκαλέσαμε στις Βρυξέλλες. Το θετικό είναι πως στον δικό μας αγώνα, δεν είμαστε μόνοι. Ξένοι Ευρωβουλευτές που παρέστησαν στην εκδήλωση εξέφρασαν την πλήρη συμπαράσταση στο δίκιο μας και την πρόθεση να μας στηρίξουν ακόμα πιο δυναμικά.

Επιμένουμε μαχητικά, όσο ενοχλητικοί κι αν είμαστε για κάποιους, να ζητάμε τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, τα ίχνη των οποίων χάθηκαν μέσα στην ανείπωτη καταστροφή, που μας βρήκε το μαύρο καλοκαίρι του 1974. Εμείς δεν ξεχνάμε. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κλείσουμε αυτήν την πιο τραγική πτυχή του Κυπριακού προβλήματος. Εμείς δεν ξεγράφουμε την ιστορία μας. Η Τουρκία οφείλει να δώσει στοιχεία, να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να ρίξει άπλετο φως στις άγνωστες πτυχές της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Ευρωβουλευτής (ΔΗΚΟ, Σ&Δ)

http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/other/445388

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου