Ετικέτες

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Τουρκία: “Η Συρία έχει κάθε λόγο να συνεργάζεται με το PKK και πρέπει σύντομα να τελειώνουμε μαζί τους”


Τουρκία: “Η Συρία έχει κάθε λόγο να συνεργάζεται με το PKK και πρέπει σύντομα να τελειώνουμε μαζί τους”

Mete Yarar
Σύμφωνα με νέα ανάλυση του International Strategic Research Organisation (τουρκικά USAK) – λεπτομέρειες αυτής δημοσιεύονται σε τουρκικές εφημερίδες – η Συρία έχει κάθε λόγο να βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις των Κούρδων ανταρτών του PKK στη νοτιοανατολική πλευρά της Τουρκίας. “Η Συρία αντιλαμβάνεται πια ως μεγάλο εχθρό της τη Τουρκία και στη δύσκολη θέση που βρίσκεται δεν έχει παρά να τραβήξει το χαρτί που λέγεται PKK” είναι ορισμένες από τις επισημάνσεις της ανάλυσης.

Το καθεστώς του Μπάσαρ αλ Άσσαντ αντιστέκεται σθεναρά και δεν δείχνει αποφασισμένο να παραδώσει την εξουσία. Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα ο Σύρος Πρόεδρος για δεύτερη φορά υπενθύμισε πως σε περίπτωση επιχειρήσεων στο εσωτερικό της χώρας του από ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις η κατάσταση θα εκτραχυνθεί με κίνδυνο την ευρύτερη αποσταθεροποίηση σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.   
Αυτό που όλοι οι Τούρκοι αναλυτές δεν μπορούν να καταλάβουν είναι το γιατί οι Κούρδοι της Συρίας δεν ξεσηκώνονται ενάντια στο καθεστώς του Μπάσαρ αλ Άσσαντ την ώρα που το καθεστώς αυτό σύμφωνα με τους ίδιους είναι απολυταρχικό και τους στερεί δικαιώματα που η Τουρκία τους προσφέρει. Για παράδειγμα στη Συρία απαγορεύεται κάποιος να αυτοπροσδιοριστεί με το όνομα Κούρδος την ώρα που στη Τουρκία έχει το δικαίωμα να το κάνει.
Ο Mete Yarar, ένας από τους πρώην επικεφαλείς των Τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων σε άλλη ανάλυση αναφέρει πως η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί πως ως χώρα είναι αρκετά ισχυρή ώστε να τερματίσει τις επιχειρήσεις των Κούρδων ανταρτών, κακώς περιμένει βοήθεια από συμμαχικές χώρες και το γεγονός πως οι Κούρδοι αντάρτες εντείνουν τις επιθέσεις τους στο εσωτερικό της Τουρκίας συντομεύει και ίσως καθιστά αναγκαίο το ενδεχόμενο Τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Συρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου