Ετικέτες

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Συρία: Θα βάλει «φωτιά» στη Μέση Ανατολή ο Ασάντ σε περίπτωση επέμβασης της δύσης


Συρία: Θα βάλει «φωτιά» στη Μέση Ανατολή ο Ασάντ σε περίπτωση επέμβασης της δύσης

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασάντ εξαπέλυσε πολύ σοβαρές απειλές εναντίον της δύσης σε περίπτωση που αυτή επέμβει κάνοντας λόγο για «σεισμό» που θα βάλει «φωτιά» στη Μέση Ανατολή και για μετατροπή της περιοχής σε «Αφγανιστάν».

Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε ο πρόεδρος της Συρίας σε μια σπάνια συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα Sunday Telegraph, με αφορμή τις συνεχιζόμενες από τον Μάρτιο αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα του που έχουν κοστίσει τη ζωή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σε τουλάχιστον 3.000 ανθρώπους.
Η κυβέρνηση Άσαντ έχει επικριθεί έντονα από τα Ηνωμένα Έθνη, τον Αραβικό Σύνδεσμο και Δυτικές κυβερνήσεις για τη βίαιη καταστολή με την οποία αποπειράται να συντρίψει την επτάμηνη εξέγερση εναντίον της.
Χθες ο Αραβικός Σύνδεσμος σε “επείγον” μήνυμά του προς τον Ασάντ ζήτησε το σεβασμό των πολιτών και τον τερματισμό των βιαιοτήτων εναντίον τους.
Στη συνέντευξή του ο Άσαντ είπε ότι οι Δυτικές χώρες “θα συνεχίσουν την πίεση, οπωσδήποτε”, προσθέτοντας πως “η Συρία όμως είναι διαφορετική σε όλα από την Αίγυπτο, την Τυνησία, την Υεμένη. Η ιστορία είναι διαφορετική. Η πολιτική είναι διαφορετική. Η Συρία είναι το κέντρο σε αυτή την περιφέρεια. Είναι το σεισμικό ρήγμα, και αν παίζει κανείς με αυτό θα προκαλέσει σεισμό”. “Θέλετε να δείτε άλλο ένα Αφγανιστάν, ή δεκάδες Αφγανιστάν; Οποιοδήποτε πρόβλημα στη Συρία θα βάλει φωτιά σε όλη την περιοχή. Εάν το σχέδιο είναι να διασπαστεί η Συρία, αυτό θα σημάνει ότι θα διασπαστεί όλη η περιφέρεια”.
Ακόμη ο Άσαντ είπε στην συνέντευξή του ότι οι συριακές αρχές έκαναν “πολλά λάθη” στις αρχές της εξέγερσης, αλλά τόνισε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί και πως τώρα ο στόχος των κυβερνητικών δυνάμεων είναι ομάδες τρομοκρατών.
Επίσης υποστήριξε ότι αντέδρασε διαφορετικά στην Αραβική Άνοιξη από ό,τι άλλοι άραβες ηγέτες.
“Δεν ακολουθήσαμε τον δρόμο της άρνησης. Έξι ημέρες μετά (την έναρξη των διαδηλώσεων) άρχισα μεταρρυθμίσεις. Ο λαός εξέφρασε σκεπτικισμό, διερωτώμενος μήπως οι μεταρρυθμίσεις ήταν ένα όπιο για το λαό, αλλά όταν αρχίσαμε να ανακοινώνουμε τις μεταρρυθμίσεις τα προβλήματα άρχισαν να μειώνονται. . . Τότε ο λαός άρχισε να υποστηρίζει την κυβέρνηση”, υποστήριξε ο ίδιος στην συνέντευξή του.
Αναφέρθηκε δε και στη Μουσουλμανική Αδελφότητα την οποία όπως είπε η Συρία την πολεμά από το 1950 και εξακολουθεί να το κάνει.
Οι δηλώσεις του Ασάντ έρχονται έπειτα και από την εκ νέου τοποθέτηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν με την οποία ζήτησε από το καθεστώς Ασάντ να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις, να σταματήσει τη βία και την καταπίεση και τον άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Χθες σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων το πυροβολικό των ενόπλων δυνάμεων βομβάρδισε περιοχές στην πόλη Χομς. Επίσης κατήγγειλαν εφόδους και συλλήψεις στα σπίτια πολιτών.
Σφοδρές μάχες δόθηκαν χθες και σε διάφορες περιοχές όπου στο πλευρό των αντιφρονούντων έχουν ταχθεί και αρκετοί στρατιώτες που λιποτάκτησαν από τις μονάδες τους. Συνολικά εκτιμάται ότι το Σάββατο  τουλάχιστον 21 πολίτες σκοτώθηκαν, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο και για 20 στρατιώτες νεκρούς και άλλους 53 τραυματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου