Ετικέτες

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Οι φρικτές εικόνες και οι αντιδράσεις


Οι φρικτές εικόνες και οι αντιδράσεις

The Guardian
Τίποτα στις φωτογραφίες του Καντάφι – τραυματία, νεκρού, διαπομπευόμενου στους δρόμους και τέλος σήποντος σε κοινή θέα δεν ήταν τόσο απεχθές, όσο η βαθύτατα υποκριτική διεθνής αντίδραση στις εικόνες αυτές. Οι Λίβυοι έκαναν αυτό που πιθανώς έπρεπε να κάνουν. Οι δυτικοί υποστηρικτές τους δυσανασχέτησαν με την πραγματικότητα του πολέμου, αγνοώντας ότι μέσω του ΝΑΤΟ μετέχουμε σε αυτόν τον πόλεμο και συμμεριζόμαστε τα περίπλοκα ηθικά διλήμματά του. Το να ταράζεται κανείς με τις φωτογραφίες του νεκρού Καντάφι είναι σαν να παριστάνει ότι δεν ξέραμε ότι κάναμε πόλεμο.

Γιατί άραγε ο σύγχρονος δυτικός κόσμος έχει τέτοια εμμονή με την έννοια του «δίκαιου πολέμου», που ανάγεται στη μεσαιωνική θεολογία του Θωμά του Ακινάτη; Στον 21ο αιώνα προσπαθούμε να αναπαραστήσουμε την εικόνα ενός πολέμου που είναι απολύτως δίκαιος και από τον οποίο βγαίνουμε χωρίς καμία ενοχή – ούτε καν για τον φόνο ενός βίαιου δικτάτορα. Είναι ανοησία να λέμε ότι αυτοί που βρήκαν τον Καντάφι έπρεπε να τον φυλακίσουν και να τον παραδώσουν «ευγενικά» στη Χάγη για να δικαστεί. Ξεχνάμε ότι τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν τα αρχηγεία του στην Τρίπολη και είχαν πολλές πιθανότητες να τον σκοτώσουν.
Οι φρικτές εικόνες των τελευταίων στιγμών του Καντάφι μάς δείχνουν ότι οι πόλεμοι του καιρού μας και όλων των καιρών είναι ίδιοι. O πόλεμος, όσο «δίκαιος» κι αν είναι, δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο παρά μόνο χάος και βαρβαρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου