Ετικέτες

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

O Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, ο ενοχλητικός «φίλος» του Λονδίνου


O Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, ο ενοχλητικός «φίλος» του Λονδίνου

Ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ (στο κέντρο της φωτογραφίας), που συνελήφθη το περασμένο Σαββατοκύριακο στο νότιο τμήμα της Λιβύης, είχε μέχρι πρόσφατα τις προσβάσεις του σε κύκλους κοντά στην κυβέρνηση του Λονδίνου, μεταξύ άλλων, στον Peter Mandelson, εγκέφαλο της προηγούμενης εργατικής κυβέρνησης, στον Nat Rothschild, κληρονόμο της πλούσιας οικονομικής αυτοκρατορίας, ή
ακόμα στον πρίγκιπα Ανδρέα, δεύτερο γιο της βασίλισσας Ελισάβετ Β'. 


Η σύλληψη του Σαΐφ αλ-Ισλάμ, γιου του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι και η ενδεχόμενη δίκη του θα μπορούσε να αποδειχθεί ενοχλητική για το βρετανικό κατεστημένο, με το οποίο διατηρούσε στενούς δεσμούς εδώ και πολλά χρόνια.


Οι Sunday Times έγραψαν το Σαββατοκύριακο ότι ένας από τους χορηγούς του Εργατικού Κόμματος είχε συναντήσει στη Λιβύη στις δύο περιπτώσεις το 2008 και το 2009, τον Σαΐφ αλ-Ισλάμ για να εισπράξει £ 300.000 ($ 490.670) για την περίφημη Σχολή του Λονδίνου LondonSchool of Economics (LSE) , της οποίας ο γιος του Καντάφι αποφοίτησε.
Μια ενοχλητική δωρεά που οδήγησε τον διευθυντή του LSE, Howard Davies, να παραιτηθεί στις αρχές του έτους.
Ερωτήματα προκύπτουν επίσης για το ρόλο του Σαΐφ αλ-Ισλάμ στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του Λιβύου Αμπντέλ Μπασέτ αλ-Μεγκράχι, που είχε καταδικαστεί για τη βομβιστική επίθεση του Lockerbie το 1988 στη Σκοτία όπου είχαν σκοτωθεί 270 άτομα.  Η Κυβέρνηση της Σκωτίας τον είχε απελευθερώσει το 2009 για ιατρικούς λόγους.
Ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ πιθανώς γνώριζε πολλά για τη «διαδικασία συμφιλίωσης» μεταξύ του Λονδίνου και της Τρίπολης, από το 2003 όταν η Λιβύη εγκατέλειψε το πρόγραμμα όπλων μαζικής καταστροφής, δήλωσε ο Shashank Joshi, από το ινστιτούτο Rusi που ειδικεύεται σε θέματα άμυνας.
«Είναι πιθανό ότι γνώριζε το περιεχόμενο των διπλωματικών ανταλλαγών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Λιβύης», πρόσθεσε. Αλλά είναι μάλλον απίθανο ότι ένας δικαστής θα του δώσει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει το δικαστήριο ως «μεγάφωνο».
Ωστόσο υπάρχει θέμα «ενόχλησης» από την πλευρά του Λονδίνου, θεώρεί η Rosemary Hollis, εμπειρογνώμονας για τη Μέση Ανατολή στο City University του Λονδίνου.
«Είναι σαφές ότι ορισμένα άτομα διατηρούσαν στενές και προσωπικές σχέσεις μαζί του», πρόσθεσε. «Αλλά δεν περιμένω σημαντικές αποκαλύψεις», ανέφερε ακόμη.

Ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ που συνελήφθη το περασμένο Σαββατοκύριακο στο νότιο τμήμα της Λιβύης, είχε μέχρι πρόσφατα τις προσβάσεις του σε κύκλους κοντά στην κυβέρνηση του Λονδίνου, μεταξύ άλλων, στον Peter Mandelson, εγκέφαλο της προηγούμενης εργατικής κυβέρνησης, στον Nat Rothschild, κληρονόμο της πλούσιας οικονομικής αυτοκρατορίας, ή ακόμα στον πρίγκιπα Ανδρέα, δεύτερο γιο της βασίλισσας Ελισάβετ Β '.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου