Ετικέτες

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Ισραηλινή ομπρέλα στην Κύπρο


Ισραηλινή ομπρέλα στην Κύπρο

Το Τελ Αβίβ εγγυάται την ασφάλεια των ερευνών στο θαλάσσιο οικόπεδο “Αφροδίτη”, τόνισε από την Αθήνα ο Ντανιέλ Αγιαλόν. Η επίσκεψή του επιβεβαίωσε τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ισραήλ. Σαφές μήνυμα ότι το Ισραήλ εγγυάται την ασφάλεια της συνέχισης των γεωτρήσεων όχι μόνο στο κοίτασμα Λεβιάθαν αλλά και στο κυπριακό “Αφροδίτη”, έστειλε από την Αθήνα ο Ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών Ντανιέλ Αγιαλόν.

Σε συνάντηση που είχε με Ελληνες δημοσιογράφους ο κ. Αγιαλόν απάντησε μονολεκτικά “ναι” στην ερώτηση εάν το Ισραήλ εγγυάται την ασφάλεια των γεωτρήσεων και στο κυπριακό οικόπεδο 12, προσθέτοντας ότι υπάρχει στενή συνεργασία με την Κύπρο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, αλλά κατέστησε σαφές ότι “κάθε πρόκληση θα απαντηθεί”.
Ο Ισραηλινός αξιωματούχος, που συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας Στ. Δήμα και Δ. Αβραμόπουλο και είχε συνομιλίες με τον ομόλογο του Δ. Δόλλη, έδωσε ένα ακόμη στίγμα της σημασίας που δίνει η χώρα του στη στρατηγική σχέση Ελλάδας-Ισραήλ. Δεν είναι τυχαίο ότι παρά τα υπαρκτά προβλήματα λόγω της κρίσης στη χώρα μας συνεχίζεται κανονικά η προετοιμασία της σύγκλησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο κυβερνήσεων, προετοιμασία που έχουν αναλάβει να “τρέξουν” οι κ. Αγιαλόν και Δόλλης. Η συνάντηση αυτή προγραμματίζεται εκτός απρόοπτου για τις αρχές του 2012 στην Ιερουσαλήμ και θα προηγηθεί ανταλλαγή επισκέψεων με πρώτη την επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου στο Ισραήλ τις επόμενες ημέρες.
Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, στην εκπαίδευση και την επιστήμη, στην ασφάλεια των τροφίμων, οι σύγχρονες γεωργικές καλλιέργειες και η διαχείριση υδάτινων πόρων είναι τα θέματα που βάζει ψηλά στη διμερή ατζέντα το Ισραήλ, όπως δήλωσε ο κ. Αγιαλόν.
Σε ό,τι αφορά την ενέργεια επανέλαβε ότι θα πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου και Ελλάδας όχι μόνο στο κεφάλαιο της εξόρυξης υδρογονανθράκων αλλά και στη μεταφορά των πόρων αυτών προς την Ευρώπη διασφαλίζοντας έτσι τη διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών.
Πάντως ο κ. Αγιαλόν παραδέχθηκε ότι ακόμη δεν υπάρχουν συγκεκριμένες μελέτες σκοπιμότητας για έργα όπως ο υποθαλάσσιος αγωγός από το Λεβιάθαν προς την Ελλάδα, ή ακόμη και για μεταφορά του φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή σε σταθμούς LNG στην Ελλάδα και από εδώ, μέσω αγωγών, στις αγορές της Ευρώπης.
ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Απειλές και προκλήσεις από την Αγκυρα
Με νέες απειλητικές δηλώσεις για τις γεωτρήσεις του Ισραήλ και της Κύπρου, τις οποίες χαρακτήρισε “παράνομες”, επισφράγισε χθες ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ τη συμφωνία μεταξύ της τουρκικής κρατικής εταιρείας ΤΡΑΟ και της πολυεθνικής Shell για την έρευνα και συνεκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου ανοιχτά της Αττάλειας και στο Ντιγιαρμπακίρ.
Σε μία ακόμη συμβολική επίδειξη δύναμης, οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις εξήγγειλαν την πραγματοποίηση για δεύτερη φορά σε μία εβδομάδα άσκησης Ερευνας και Διάσωσης βορείως της Κύπρου (με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε το παράνομο αεροδρόμιο Ερκαν) και αεροναυτική άσκηση νοτίως της Λεμεσού, σε μικρή απόσταση από την πλατφόρμα της “Αφροδίτης”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου