Ετικέτες

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Στρατηγικοί εταίροι Ελλάδα και Ισραήλ



ΤΡΊΤΗ, 22 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2011

Στρατηγικοί εταίροι Ελλάδα και Ισραήλ

Η προώθηση των πολύπλευρων σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ, με αιχμή την ενεργειακή συνεργασία και τον τουρισμό και η ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας στην περιοχή της Α. Μεσογείου θα βρεθούν στο τραπέζι των συναντήσεων του Ισραηλινού υφυπουργού Εξωτερικών, Ντάνι Αγιαλόν με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, Σ. Δήμα και Δ. Αβραμόπουλο, καθώς και με τον υφυπουργό Εξωτερικών Δ. Δόλλη στην Αθήνα.


Είναι η πρώτη επίσκεψη κυβερνητικού αξιωματούχου του Ισραήλ, μετά την αλλαγή της ελληνικής κυβέρνησης και αποτελεί επιβεβαίωση μιας σημαντικής εταιρικής σχέσης σε μια δύσκολη εποχή για την Ελλάδα.

Όπως δήλωσαν ανώτατες πηγές του Ισραήλ, υπάρχει στρατηγική σχέση των δύο χωρών που εγκαινιάστηκε με την ανταλλαγή επισκέψεων Παπανδρέου-Νετανιάχου και τη σύνοδο μεικτού διυπουργικού συμβουλίου, στα μέσα του 2010, η οποία είχε προγραμματιστεί να επαναληφθεί μέσα στο 2011, προκειμένου να γίνει απολογισμός της προόδου συνεργασίας και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Οι συναντήσεις καθυστέρησαν λόγω της εμπλοκής της Αθήνας σε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ωστόσο θα γίνουν, επισημαίνουν από ισραηλινής πλευράς, όταν η Αθήνα θα είναι έτοιμη. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας ανωτάτου επιπέδου συναντήσεων βρίσκεται από σήμερα για διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα και ο Ν. Αγιαλόν.

Η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι εταίροι στις προκλήσεις και στις ευκαιρίες, υπογραμμίζει η ισραηλινή πλευρά.

Στον σχεδιασμό της ενίσχυσης της συνεργασίας σημαντικό ρόλο αναλαμβάνει και η διασπορά των δύο λαών, προκειμένου να ενώσουν δυνάμεις για καλύτερα αποτελέσματα. «Πρέπει να δεσμεύσουμε αυτές τις δυνάμεις και να συνεργαστούν στενά προς όφελος των δύο χωρών», δηλώνουν οι ίδιες πηγές.

«Έχουμε κοινά στρατηγικά συμφέροντα, στην ενέργεια και στην ενεργειακή ασφάλεια και τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα αυτό»,σημειώνουν.

Έχουν ήδη εντοπιστεί κοιτάσματα φυσικού αερίου, τόσο στην ισραηλινή όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ που θεωρούνται σημαντικά και προωθείται δυναμικά τριμερής συνεργασία Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου. Υπάρχει ήδη σχέδιο τριμερούς Μνημόνιου Συνεννόησης MOU, που αφορά και τη διαχείριση των υδατικών πόρων, το οποίο αναμένεται να υπογραφεί σύντομα. Η συνεργασία αυτή δίνει κομβική θέση διαμετακομιστικού σταθμού στην Ελλάδα, λόγω της γειτνίασής της με την ευρωπaϊκή αγορά. Ειναι μία συνεργασία που εντάσσεται στην ευρωπαϊκή πολιτική διαφοροποίησης των πηγών, των μορφών και των οδών ενέργειας, υπογραμμίζουν οι Ισραηλινοί.

Οι δύο χώρες επιθυμούν με τη συνεργασία τους και σε άλλους τομείς, όπως η αμυντική συνεργασία να συμβάλουν στην περιφερειακή ασφάλεια, στην περιοχή της Α.Μεσογείου, που χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά ρευστή και ασταθής μετά τις αραβικές εξεγέρσεις.

«Όλες αυτές οι αναταραχές είναι αυθόρμητες και αυθεντικές που δεν υποκινήθηκαν από κανέναν, παντού στον αραβικό κόσμο, αλλά το ακραίο Iσλάμ μπορεί να γεμίσει το κενό», εκφράζει τον φόβο η ισραηλινή κυβέρνηση και αποδίδει μια συστηματική προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση στο Ιράν, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον του από τη διεθνή κοινότητα και για πολιτικούς λόγους και όχι μόνον λόγω της ανάπτυξης πυρηνικού προγράμματος.

Το πλέγμα της συνεργασίας απλώνεται και σε σειρά τομέων όπως είναι οι φυσικές καταστροφές, σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές, που λειτουργεί πολλαπλασιαστικά και για την σύσφιξη των σχέσεων των λαών, όπως έγινε μετά τους σεισμούς στην Τουρκία το 1999.

Ο τουρισμός είναι επίσης ένα μεγάλο κεφάλαιο στη στρατηγική σχέση των δύο χωρών και η προώθηση της συνεργασίας έφερε εφέτος στην Ελλάδα 400.000 ισραηλινούς τουρίστες, ενώ σχεδιάζεται και η πραγματοποίηση επενδύσεων από ισραηλινούς επιχειρηματίες σε τουριστικές υποδομές.

Η Ελλάδα και η ελληνική κουλτούρα είναι πολύ δημοφιλής στο Ισραήλ και την έχουμε αγκαλιάσει, λέει χαρακτηριστικά ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος.

www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου