Ετικέτες

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Μνημείο των Ρώσων στρατιωτών στην Αλεξανδρούπολη




ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 25 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2011


Μνημείο των Ρώσων στρατιωτών στην Αλεξανδρούπολη

Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης*
Μετά από 133 χρόνια, η Αλεξανδρούπολη τίμησε στην πράξη τους Ρώσους στρατιώτες που πέθαναν στην πόλη το 1878 από επιδημία τύφου. Τίμησε τους 30 στρατιώτες της 3ης Μεραρχίας του 9ου Συντάγματος Σταροϊνγέρμαν Λάνσκη, η οποία απελευθέρωσε την περιοχή από την τουρκική Κατοχή (κατά τον Ρωσωτουρκικό πόλεμο 1877-1878) και κατέστρωσε το ρυμοτομικό σχέδιο για την Αλεξανδρούπολη και το αρχιτεκτονικό σχέδιο για τον Φάρο.
Ο Φάρος είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης αλλά λίγοι γνώριζαν μέχρι σήμερα τη συμβολή των Ρώσων στρατιωτών σε αυτό.

Είχε διασωθεί μια επιτύμβια στήλη προς τιμήν των Ρώσων στρατιωτών. Στην προσπάθεια να ενωθεί σε κοινό χώρο με τα οστά των στρατιωτών, τα οποία για 133 χρόνια είχαν διατηρηθεί εκ θαύματος σε κεντρικό σημείο της πόλης, ήρθε η ιδέα δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου μνημείου στον χώρο που παραχώρησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Άνθιμος, μαζί με την ευλογία του.
Η ανέγερση του μνημείου έγινε με την θερμή υποστήριξη του Γενικού Προξένου της Ρωσίας στην Θεσσαλονίκη κ. Αλεξέι Ποπώβ και του Δημάρχου Αλεξανδρουπόλεως κ. Λαμπάκη, από τον υπογράφοντα, Κωνσταντίνο Γκαμπαερίδη, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Παλλινοστούντων Επιχειρηματιών και από τον Σύλλογο «Ρώσικο Σπίτι», με συμμετοχή από τους δημότες της αδελφοποιημένης πόλης του Σοσνόβυι Μπορ (από όπου ξεκίνησαν οι Ρώσοι στρατιώτες). Οι δύο πόλεις που συνδέονται με τόσο στενό δεσμό, περίπου για ενάμιση αιώνα, αδελφοποιήθηκαν για να σφραγίσουν για πάντα αυτό το δεσμό. Το Μνημείο είναι μαρμαρόγλυπτο, με ημερομηνίες και ονόματα των παλαιών και πρόσφατων γεγονότων, καθώς και εντοιχισμένο το αρχικό γλυπτό του τάφου των στρατιωτών, κάτω από το οποίο τοποθετούνται τα οστά που έχουν βρεθεί.
Είχαμε την μεγάλη τιμή να έχουμε την ευλογία και πλήρη υποστήριξη του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Άνθιμου για να ανεγείρουμε το μνημείο στον άγιο τόπο όπου βρίσκονται λείψανα του Αγίου Νικολάου. Ταυτόχρονα, είχαμε την τύχη να υπάρχει πλήρη συμφωνία από τον δήμο Αλεξανδρουπόλεως και προσωπικά από τον δήμαρχο κ. Λαμπάκη, ο οποίος αγκάλιασε την προσπάθεια χωρίς να αμφιβάλλει ότι θα έχει επιτυχημένο αποτέλεσμα, όπως βλέπουμε σήμερα ότι είχε.
Λόγω του μνημείου ξεκίνησε και η διαδικασία που οδήγησε στην αδελφοποίηση της Αλεξανδρούπολης με το Σοσνόβυι Μπορ. Αξίζει να γνωρίζουμε ότι ο ρωσικός δήμος Σοσνόβυι Μπορ έχει ακόμη έναν ισχυρό δεσμό με την Ελλάδα. Το άγαλμα του Μεγάλου Πέτρου που όπως πιστεύουν πολλοί είναι το μεγαλοπρεπέστερο που υπάρχει, στηρίζεται σε βράχο που ανέσυρε ένας Έλληνας. Είναι μία λεπτομέρεια που δεν είναι γνωστή, όπως και πολλά άλλα για τις δυνατότητες που υπάρχουν με την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας.
Τόσο η ανέγερση του μνημείου όσο και η αδελφοποίηση είναι αρχή για αμοιβαία έκφραση ευγνωμοσύνης μεταξύ του Ρωσικού και του Ελληνικού λαού, δύο αδελφών Ορθόδοξων λαών, οι οποίοι σήμερα έχουν τις ίδιες προοπτικές για το μέλλον τους. Θα φέρουν και πολύ θετικές πρακτικές ωφέλειες για την Αλεξανδρούπολη. Θα αποτελέσουν στοιχείο προσέλκυσης τουριστών και ευρύτερου ρωσικού ενδιαφέροντος. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με το βαθύτατο θρησκευτικό συναίσθημα των Ρώσων και το πλήθος τοποθεσιών στον Έβρο με θρησκευτικό ενδιαφέρον, θα επιτρέψουν την ανάπτυξη ιαματικού-θεραπευτικού και θρησκευτικού τουρισμού στο νομό μας. Έχει ήδη υπογραφεί συμφωνία με τον κρατικό ασφαλιστικό οργανισμό της Ρωσίας για αποστολή των ασφαλισμένων του στα ξενοδοχεία και ιαματικά λουτρά της Αλεξανδρούπολης.
Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν στο προαύλιο της Μητρόπολης ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου μετά από την κοινή παρέλαση Ελλήνων και Ρώσων στρατιωτών. Το ρωσικό πολεμικό πλοίο Caesar Kunikov BDK-64 από τον Ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας πραγματοποίησε επίσκεψη φιλίας μεταξύ 27-30 Οκτωβρίου 2011 στην Αλεξανδρούπολη. Η επίσκεψη φιλίας του πλοίου έγινε ως υλοποίηση της επιθυμίας που εκφράσαμε με επιστολή στον πρέσβη της Ρωσίας, ο οποίος και ανταποκρίθηκε στο αίτημα. Με ενθουσιασμό έγιναν δεκτοί οι Ρώσοι πεζοναύτες του Caesar Kunikov. Το πλήθος κόσμου που συνέρευσε στην κεντρική λεωφόρο της Αλεξανδρούπολης, γύρω από τη Λέσχη Αξιωματικών, δημιούργησε αδιαχώρητο με ενθουσιώδη αποδοχή των Ρώσων πεζοναυτών, οι οποίοι άνοιξαν το στρατιωτικό τμήμα της παρέλασης.

*Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Παλλινοστούντων Επιχειρηματιών, Πολιτευτής ΛΑΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου