Ετικέτες

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Συρία: Οι Αραβες «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από τον Ασαντ


Συρία: Οι Αραβες «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από τον Ασαντ

Φρένο στις συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα της Συρίας, πάγωμα κεφαλαίων και φραγή στις επενδύσεις από αραβικές χώρες, αρνηση υποδοχής αξιωματούχων του καθεστώτος περιλαμβάνονται στα πρωτοφανή μέτρα που επιβάλλει άμεσα ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Με τεράστια πλειοψηφία ο Αραβικός Σύνδεσμος προχώρησε την Κυριακή σε μία εντελώς νέα πρακτική, καθώς για πρώτη φορά επέβαλε σκληρές και άμεσες κυρώσεις σε μέλος του, αντιδρώντας στην εδώ και οκτώ μήνες αιματοχυσία στη Συρία.
Δεκαεννέα από τι 22 χώρες μέλη του Συνδέσμου υπερψήφισαν την πρόταση για άμεση επιβολή κυρώσεων, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
  • απαγόρευση στις μετακινήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων του καθεστώτος Ασαντ στις χώρες μέλη
  • πάγωμα των κρατικών κεφαλαίων που βρίσκονται στις αραβικές τράπεζες
  • πάγωμα των συναλλαγών των αραβικών κεντρικών τραπεζών με αυτή της Δαμασκού
  • πάγωμα των επενδύσεων αραβικών συμφερόντων στη Συρία
Ο προεδρεύων της Συνόδου, Σεΐχης Χαμάντ μπιν Τζασίμ αλ Θάνι, πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, ήταν σαφής ως προς την αποφασιστικότητα του Συνδέσμου να παρέμβει δραστικά: “Η απόφαση θα εκτελεστεί άμεσα, ξεκινώντας από σήμερα”, τόνισε από το Κάιρο, τονίζοντας ότι εάν οι Αραβες δεν αντιμετωπίσουν την κρίση, άλλες ξένες δυνάμεις είναι πιθανό να επέμβουν.
Είναι μία θλιβερή και κακότυχη στιγμή για μένα”, είπε ο Σεΐχης, καθώς “είχα ελπίδες ότι οι αδερφοί Σύροι … θα σταματούσαν τη βία και θα απελευθέρωναν τους πολιτικούς κρατούμενους”.
Ολη η δουλειά που κάνουμε αποσκοπεί το να αποφύγουμε αυτή την επέμβαση, τόνισε ο Θάνι, σημειώνοντας ότι και ο Σύνδεσμος θα μπορούσε να ζητήσει διεθνή επέμβαση “εάν οι Σύροι δεν μας πάρουν σοβαρά”.
Ανοίγει έτσι ένα νέο επεισόδιο στην οκτάμηνη περιπέτεια της Συρίας, καθώς το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ συνεχίζει να χρησιμοποιεί στρατιωτικές δυνάμεις για να καταστείλει την εξέγερση σε αρκετές περιοχές της χώρας και κυρίως κοντά στα βόρεια σύνορα με την Τουρκία.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι τρεις ψήφοι κατά της απόφασης ήρθαν για διαφορετικούς λόγους από το Ιράν, το Λίβανο και το Ιράκ. Η Τεχεράνη αποτελεί παραδοσιακό σύμμαχο του Ασαντ και ο Λίβανος “υποφέρει” από την σταθερή επιρροή της Δαμασκού στα εσωτερικά του θέματα. Η περίπτωση του Ιράκ είναι πιο αμφιλεγόμενη, καθώς η στάση του καθορίστηκε, κατά τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ Λαμπίντ Αμπάουι, από την μεγάλη ιρακινή μειονότητα στην χώρα, που θα πληγεί από τα μέτρα.
Η Τουρκία, που επιδιώκει σταθερά να προβάλλεται ως η σύνδεση του ΝΑΤΟ και της Δύσης με τον Αραβικό και Μουσουλμανικό κόσμο, στήριξε την απόφαση με την παρουσία και τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Αχμέντ Νταβούτογλου.
“Οταν σκοτώνονται στη Συρία πολίτες και το καθεστώς αυξάνει την σκληρότητά του επί αθώων, δεν μπορεί να περιμένει κανείς από την Τουρκία και τον Αραβικό Σύνδεσμο να σιωπήσουν … Ελπίζουμε η συριακή κυβέρνηση να πάρει το μήνυμά μας και το πρόβλημα να λυθεί “εντός της οικογένειας”", όπως είπε, ώστε να μην επαναληφθούν καταστάσεις όπως στο Ιράκ ή την Λιβύη.
Σημειώνεται ότι στην τελευταία, ήταν το αίτημα του Αραβικού Συνδέσμου για ορισμό ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, που τελικά οδήγησε σε αντίστοιχη απόφαση τον ΟΗΕ και στους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου