Ετικέτες

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ετοιμος το καλοκαίρι ο φράχτης στον Εβρο


Ετοιμος το καλοκαίρι ο φράχτης στον Εβρο

Η πλήρης προστασία των χερσαίων συνόρων μας με την Τουρκία από λαθραία είσοδο, στο μικρό κομμάτι που ανήκει στην γειτονική χώρα από τη “δική μας” πλευρά του Εβρου, θα έχει ολοκληρωθεί ως τα μέσα του 2012, σύμφωνα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Την Κυριακή ο Μιχάλης Οθωνας βρέθηκε σε μονάδες του Εβρου στο πλαίσιο περιοδείας του στα κυριότερα σημεία εισόδου λαθρομεταναστών διαμέσου του ποταμού. Μεταξύ άλλων, επισκέφθηκε και το Κέντρο Φύλαξης Μεταναστών Φυλακίου και το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών.
Κατά την επίσκεψή του στην περιοχή βόρεια της Ορεστιάδας όπου και θα κατασκευαστεί ο “φράχτης”, ο υφυπουργός τόνισε ότι “σε λίγες εβδομάδες, μετά τον προσυμβατικό έλεγχο της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα εγκατασταθεί η ανάδοχος εταιρεία για να ξεκινήσει το έργο του τεχνητού εμποδίου, στη χερσαία ζώνη. Με την ολοκλήρωση του θα υπάρξει μια καλύτερη επιχειρησιακή στόχευση η οποία ενδεχομένως και θα ενισχυθεί με πλωτά μέσα επιτήρησης της παραποτάμιας περιοχής. Με αυτούς τους τρόπους προσδοκούμε η επιτήρηση των συνόρων μας, μέσα στο 2012 να παρουσιάσει σημαντική και ουσιαστική βελτίωση”.
Αναφερόμενος εξάλλου στην κατασκευή νέων κέντρων φύλαξης μεταναστών ο κ.Οθωνας δήλωσε ότι “είναι γνωστά τα προβλήματα αλλά πρέπει να τονίσω ότι για πρώτη φορά υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης μεταναστευτικών ροών στη χώρα, που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και χρηματοδοτεί την υλοποίησή του. Πιστεύουμε πως ξεπερνώντας μια σειρά δυσκολίες που πάντα υπάρχουν όταν εφαρμόζεις ένα σχέδιο διαχείρισης τόσο ευαίσθητων θεμάτων, θα υπάρξει και συνέχεια και αποτελέσματα θεαματικά”.
Σημειώνεται ότι όπως έχει αποφασιστεί στην περιοχή ανατολικά από τις Καστανιές θα κατασκευαστεί διπλή περίφραξη ισχυρού συρματοπλέγματος μήκους περίπου 10,3 χλμ. Ανάμεσα στις δύο περιφράξεις, σε ολόκληρο το μήκος τους, θα τοποθετηθούν χαλύβδινα λεπιδοφόρα συρματοπλέγματα.
Η εξωτερική περίφραξη που θα κατασκευαστεί κατά μήκος της συνοριακής γραμμής μεταξύ των δύο χωρών θα έχει ύψος 2,5 μέτρα.
Η δεύτερη περίφραξη που θα κατασκευαστεί εσωτερικά προς την ελληνική πλευρά και σε απόσταση 1,2 μέτρων από την εξωτερική περίφραξη θα έχει ύψος 3 μέτρα.
Το συρματόπλεγμα και στις δύο περιφράξεις θα καλύπτει εξ ολοκλήρου το ύψος κάθε περίφραξης.
Οι στύλοι της εξωτερικής και της εσωτερικής περίφραξης θα απέχουν δύο μέτρα μεταξύ τους και θα ενώνονται με χαλύβδινη και γαλβανισμένη τετραγωνική διατομή.
Το κόστος του εκτιμάται σε 5.498.000 ευρώ.
Κατά μήκος του τεχνητού εμποδίου και σε σημεία που θα υποδειχθούν από το αρχηγείο της Αστυνομίας, θα εξασφαλιστεί πρόσβαση για την αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων. Στο νότιο άκρο του φράχτη όπου υπάρχουν δέντρα, θα πραγματοποιηθεί κλάδεμα μέχρι το ύψος των 4 μέτρων και επένδυση των κορμών με ειδικά συρματοπλέγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου