Ετικέτες

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Ο Αρχηγός της ΕΦ ενημέρωσε την ΕΕ για την Κυπριακή Προεδρία-Ολοκληρώθηκε η Εθνική Ασκηση ''Λεωνίδας''



ΠΈΜΠΤΗ, 24 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2011

Ο Αρχηγός της ΕΦ ενημέρωσε την ΕΕ για την Κυπριακή Προεδρία-Ολοκληρώθηκε η Εθνική Ασκηση ''Λεωνίδας''

Οι προτάσεις για την ομαδοποίηση και κοινή χρήση των στρατιωτικών δυνατοτήτων (pooling and sharing), που αποτελεί πρωτοβουλία των κρατών μελών για την ανάπτυξη των Ευρωπαϊκών Στρατιωτικών Δυνατοτήτων, ήταν το βασικό θέμα της σημερινής Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων.
Στη Σύνοδο, την Κύπρο εκπροσώπησε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης.

Εγινε, επίσης, ενημέρωση από τους Επιχειρησιακούς Διοικητές της Στρατιωτικής Επιχείρησης της ΕΕ στη Βοσνία Ερζεγοβίνη (ALTHEA), της Ναυτικής Επιχείρησης στη Σομαλία (ATALANTA), της Αποστολής για εκπαίδευση προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Σομαλίας (EUTM Somalia), σχετικά με την εξέλιξη των παραπάνω Επιχειρήσεων.

Από την πλευρά της η Υπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για τις Εξωτερικές Σχέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας Κάθριν Αστον ενημέρωσε για τις προοπτικές της Συνολικής Προσέγγισης που πρόκειται να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ενωση στις χώρες του Κέρατος της Αφρικής (Τζιπουτί, Ερυθραία, Αιθιοπία, Κένυα, Σομαλία, Σουδάν, Νότιο Σουδάν, Ουγκάντα και Υεμένη).

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς ενημέρωσε ξεχωριστά τους Αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων της Γερμανίας, Γαλλίας, Πολωνίας αλλά και το Γενικό Διευθυντή του Στρατιωτικού Επιτελείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, με έμφαση στις προτεραιότητες και την πρόοδο των μέχρι τώρα προπαρασκευαστικών ενεργειών στα θέματα που αφορούν την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ), καθώς και στην περαιτέρω ανάπτυξη διμερών σχέσεων μεταξύ τους.
http://maxhnews.com/content/8275

Ολοκληρώθηκε η Εθνική Ασκηση ''Λεωνίδας''


Ολοκληρώθηκε η Εθνική Ασκηση ''Λεωνίδας''

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το απόγευμα στο λιμάνι της Λάρνακας η Εθνική Ασκηση «ΛΕΩΝΙΔΑΣ», η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2010. Στην άσκηση έλαβαν μέρος η ΜΑΑΔ, ο Ειδικός Αντιτρομοκρατικός Ουλαμός, η Τροχαία, η Αστυνομία Λάρνακας, η Αεροπορική πτέρυγα και ελεύθεροι σκοπευτές της Αστυνομίας, η Πολιτική Αμυνα, το Υπουργείο Υγείας με ασθενοφόρα η Αρχή Λιμένων, το Τελωνείο Κύπρου και άλλες υπηρεσίες της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο, σε διάλειμμα της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών, ορισμένοι επίσημοι μεταβαίνουν στη Διεθνή Κρατική Εκθεση για να επισκεφθούν έκθεση ζωγραφικής. Ενοπλοι (Μουσουλμάνοι) καταλαμβάνουν το περίπτερο 10 της Εκθεσης, ενώ κατά την είσοδό τους πυροβολούν και τραυματίζουν αστυνομικούς της συνοδείας των επισήμων.

Αριθμός Κυπρίων πολιτών που βρίσκονταν εκτός του περιπτέρου τρέχουν να διαφύγουν προς διάφορες κατευθύνσεις. Δράστης εμφανίζεται στην είσοδο με όπλο και κρατώντας όμηρο και απειλεί ότι θα σκοτώσει όλους τους ομήρους εάν δεν απομακρυνθούν όλοι οι αστυνομικοί ή εάν επιχειρήσει οτιδήποτε η Αστυνομία.

Οι τρομοκράτες δίνουν στην Αστυνομία DVD με την απαίτηση να μεταδοθεί από το κρατικό κανάλι και δίνεται έγκριση να μεταδοθεί. Η Αστυνομία λαμβάνει και την πολιτική έγκριση για να μεταδοθεί το περιεχόμενο του DVD από το κρατικό κανάλι. Στις 11 το πρωί γίνεται μετάδοση του DVD από το ΡΙΚ, στο οποίο αναφέρονται τα εξής: «Καλούμε τα αδέλφια μας στο πεδίο της μάχης. Αυτό είναι μόνο η αρχή. Η ενέργεια μας ας είναι φάρος για όλους τους πιστούς και να τους φωτίζει να εξολοθρεύσουν όλους τους εχθρούς μας».

Στη συνέχεια, οι τρομοκράτες απαιτούν μέχρι τις τρεις το μεσημέρι να τους παραδοθεί ποσό 50 εκατομμυρίων ευρώ και να διευθετηθεί ασφαλής μεταφορά τους με λεωφορείο στο χώρο υποδοχής επισήμων VIP του παλαιού αεροδρομίου Λάρνακας.

Στη μία το μεσημέρι, από σκάφος υπό Παναμαϊκή σημαία και με προέλευση το Λίβανο με τουρίστες, που βρίσκεται ελλιμενισμένο στο Λιμάνι της Λάρνακας, εμφανίζεται δράστης ο οποίος πυροβολεί εναντίον τριών μελών της Αρχής Λιμένων που πήγαν στο πλοίο για να κάνουν έλεγχο. Δράστης εμφανίζεται στο σκάφος κρατώντας όμηρο και φωνάζοντας να μείνουν οι πάντες μακριά αλλιώς θα ανατινάξουν το σκάφος. Στο σκάφος υπάρχουν μποτίλιες με ένδειξη χημικών, περιτυλιγμένες με ομοίωμα εκρηκτικού μηχανισμού, γεγονός που αποδεικνύει ότι το σκάφος ήταν παγιδευμένο.

Στη συνέχεια λαμβάνεται απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής που διαχειρίζεται το θέμα των τρομοκρατών για αποδοχή του αιτήματος τους. Στις δύο το μεσημέρι η Αστυνομία μεταβαίνει στην Κεντρική Τράπεζα, παραλαμβάνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ και μεταφέρει τον υπεύθυνο αξιωματικό στην Κρατική Εκθεση όπου βρίσκονται οι όμηροι.

Ακολούθως επιβιβάζονται στο λεωφορείο οι όμηροι με τους τρομοκράτες και ξεκινούν για τη Λάρνακα όπου γίνεται η άσκηση με ταυτόχρονη επίθεση στο σκάφος και στο λεωφορείο με τους ομήρους. Συγκεκριμένα, το λεωφορείο με τους ομήρους ακινητοποιήθηκε από την Αστυνομία μέσα στο λιμάνι της Λάρνακας, όπου οι τρομοκράτες θα επιβιβάζονταν στο πλοίο που τους ανέμενε. Εγιναν εκρήξεις αντιπερισπασμού, προκειμένου να γίνει επίθεση από την Αστυνομία στο λεωφορείο.

Ταυτόχρονα, το ελικόπτερο της Αστυνομίας μετέφερε άνδρες της δύναμης στο σκάφος που ανέμενε τους τρομοκράτες. Οι τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν από τους αστυνομικούς, ενώ την ίδια ώρα διεξαγόταν και επίθεση στην πίσω πλευρά του σκάφους από το έδαφος.

Η άσκηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία χωρίς νεκρούς, ενώ ορισμένα άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.

Την άσκηση παρακολούθησαν παρατηρητές από τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Αυστρία, τη Πολωνία, τη Γαλλία, τη Βρετανία τις ΗΠΑ και την ΕΕ, καθώς και ακαδημαϊκοί αξιολογητές, οι οποίοι θα δώσουν αύριο τα αποτελέσματα της άσκησης. Επίσης, ακαδημαϊκοί από το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα αξιολογήσουν από την αρχή μέχρι το τέλος την άσκηση «Λεωνίδας» με υποχρέωση μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο να υποβάλουν τα συμπεράσματα τους.

Με το πέρας της άσκησης, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου ανέφερε ότι «το δεύτερο εξάμηνο του 2012, η Κυπριακή Δημοκρατία θα προεδρεύσει της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στα πλαίσια της προετοιμασίας η Κυπριακή Αστυνομία εντόπισε χρηματοδοτικό πρόγραμμα το οποίο αξιοποίησε και συνέλαβε την ιδέα να πραγματοποιήσει αυτή την άσκηση» στην οποία υπάρχει το ενδεχόμενο πραγματοποίησης ενός τρομοκρατικού κτυπήματος.

Πρόσθεσε ότι «απευχόμαστε να συμβεί κάτι τέτοιο, ωστόσο προετοιμαζόμαστε αν ήθελε επισυμβεί οποιοδήποτε τρομοκρατικό κτύπημα κατά τη διάρκεια της δικής μας προεδρίας».

Σημείωσε πως «το αίτημα μας υποβλήθηκε προς την ΕΕ, εγκρίθηκε και μάλιστα καλύπτει όλα τα έξοδα. Σήμερα πραγματοποιείται η τελική άσκηση. Αυτό που θα γίνει αύριο είναι ότι θα συνέλθουμε όλοι όσοι έχουμε λάβει μέρος σ' αυτή την άσκηση για να πάρουμε τη λεγόμενη ανατροφοδότηση, δηλαδή πού πήγαμε πολύ καλά, πού πήγαμε ενδεχόμενα λιγότερο καλά και πού ενδεχόμενα δεν πήγαμε καλά».

Ανέφερε επίσης ότι «μαζί μας βρίσκεται και ένας ακαδημαϊκός από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο οποίος θα βοηθήσει να γίνει η βέλτιστη πρακτική, η οποία θα διανεμηθεί σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο. Επιπρόσθετα, μέλη της Αστυνομίας θα μεταβούν μετά την ολοκλήρωση της δικής μας προεδρίας στη Λιθουανία για να μεταφέρουν και εκεί τις γνώσεις, εμπειρίες και τις βέλτιστες πρακτικές τις οποίες θα αποκομίσουμε από την πραγματοποίηση αυτής της άσκησης».

Ο κ. Παπαγεωργίου είπε ακόμα ότι «προετοιμαζόμαστε ως Αστυνομία για όλα τα ενδεχόμενα τόσο στον τομέα της επάξιας εκπροσώπησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί εμείς ως Κυπριακή Αστυνομία θα προεδρεύσουμε 24 επιτροπών ή ομάδων εργασίας μαζί με προεδρεύοντες και όλο το αναγκαίο προσωπικό. Επιπρόσθετα, θα αναλάβουμε την ευθύνη της ασφάλειας όλων των συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν σε κυπριακό έδαφος, ενώ κάποια μέλη μας θα μεταβούν στις Βρυξέλλες για να παράσχουν και εκεί τις υπηρεσίες τους, υπηρεσίες ασφάλειας».

Ευχόμαστε, συνέχισε ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ότι «με την ενεργό συμβολή όλων θα πάμε καλά και θα βγάλουμε ασπροπρόσωπη τη μικρή Κυπριακή Δημοκρατία».

Ερωτηθείς κατά πόσον είναι ικανοποιημένος από την εξέλιξη της άσκησης, ο κ. Παπαγεωργίου είπε πως «με τα λίγα πράγματα που έχω δει σίγουρα είμαι ικανοποιημένος, ωστόσο, μια καλύτερη απάντηση θα είμαστε σε θέση να δώσουμε αύριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου