Ετικέτες

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Γερμανία: Απέτυχε η δημοπράτηση 6 δισ. ομολόγων, άναυδες οι αγορές


Στη νευρικότητα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές χρήματος απέδωσε σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της Γερμανίας την αποτυχία πλήρους διάθεσης δεκαετών ομολόγων που δημοπράτησε.
Ο Οργανισμός διακράτησε τίτλους αξίας 2,356 δισ. ευρώ από τη συγκεκριμένη έκδοση, ενώ διέθεσε 3,644 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 1,98%. Αρχικώς το Βερολίνο στόχευε στην άντληση ποσού 6 δισ. ευρώ. Το επίπεδο διακράτησης είναι περίπου διπλάσιο του συνήθους, που κυμαίνεται περί το 20% της έκδοσης, ανέφερε εκπρόσωπος του.

Το αποτέλεσμα της σημερινής δημοπρασίας και η χαμηλή ζήτηση των γερμανικών ομολόγων “αντικατοπτρίζει το ιδιαίτερα νευρικό περιβάλλον των αγορών", ανακοίνωσε ο Οργανισμός, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το γεγονός αυτό δεν θα προκαλέσει προβλήματα αναχρηματοδότησης του γερμανικού χρέους.

"Αναφορικά με την ποσόστωση (ομολόγων) που διακρατήθηκε, ο επιθυμητός συνολικός όγκος θα επιτευχθεί μέσω πωλήσεων στη δευτερογενή αγορά", καταλήγει η ανακοίνωση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κριτική γερμανικής αντιπολίτευσης κατά Μέρκελ για τα ευρωομόλογα

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ηγετικό στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Γερμανία η οποία τάσσεται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων, επέκρινε σήμερα την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για τη στάση της στο θέμα.

«Παίζετε με τη φωτιά», είπε ο Γκάμπριελ μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην Μπούντεσταγκ αναφερόμενος στην απόρριψη της ιδέας από την Μέρκελ.

Η καγκελάριος χαρακτήρισε «απρόσφορη» την έκδοση της Πράσινης Βίβλου για τα ευρωομόλογα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή νωρίτερα, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της ότι η εμπιστοσύνη των αγορών μπορεί να ανακτηθεί με την αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ ώστε να επιβληθεί περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία στα κράτη που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους ή προβαίνουν σε υπέρμετρες δαπάνες.

Η Μέρκελ επανέλαβε επίσης ότι θέλει να επιβληθεί φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές στην ΕΕ. «Είναι απογοητευτικό το ότι για άλλη μια φορά εφέτος δεν επιτύχαμε μια παγκόσμια συμφωνία ότι αυτός ο φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές θα αποτελούσε την ορθή αντίδραση», είπε νωρίτερα, υποσχόμενη πως «θα συνεχίσουμε να συζητάμε εντατικά» την πρόταση.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου