Ετικέτες

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Ο ηγετικός ρόλος για την ανατροπή του Μπασάρ αλ Ασαντ έχει δοθεί στην Τουρκία


Ο ηγετικός ρόλος για την ανατροπή του Μπασάρ αλ Ασαντ έχει δοθεί στην Τουρκία

By Mehmet Ali Birand
Όταν βλέπεις τις τελευταίες δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, την κριτική του πρωθυπουργού Ερντογάν προς τις δυνάμεις της Δύσης ότι δεν παρέχουν επαρκή στήριξη στο θέμα της Συρίας και όταν διαβάζεις τις ειδήσεις και τα σχόλια στο διεθνή Τύπο, αντιμετωπίζεις μια τελείως διαφορετική εικόνα.

Ο ηγετικός ρόλος για την ανατροπή του Μπασάρ αλ Ασαντ έχει δοθεί στην Τουρκία. Μπορεί να επιχειρούμε να εκφέρουμε αντιρρήσεις στο συγκεκριμένο γεγονός, αλλά, ωστόσο, εμπίπτουμε σε αυτή την κατηγορία και πράττουμε ό,τι είναι αναγκαίο. Να μην οδηγούμαστε σε παρεξηγήσεις: Στην Τουρκία δεν έχει δοθεί ένας ρόλος που δεν τον θέλει. Και η Αγκυρα θέλει να φύγει ο Ασαντ. Πέραν τούτου, όσο περισσότερο παραμένει στην εξουσία, ο χρόνος δουλεύει εναντίον της Τουρκίας. Οσο το χρονικό διάστημα επιμηκύνεται, οι κίνδυνοι και οι πιθανότητες ενός εμφυλίου πολέμου αυξάνουν. Αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες για την Τουρκία.
Είναι, λοιπόν, τόσο εύκολο να ανατραπεί ο Ασαντ; Μπορεί μια κυβέρνηση του Μπάαθ να εκθρονιστεί με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Ερντογάν; Οχι, δεν είναι αρκετό. Η Τουρκία έχει κάποια στοιχεία για κυρώσεις, όμως τα περισσότερα από αυτά εμπεριέχουν ρίσκα. Για το λόγο αυτόν, ανάγκη τεράστια υφίσταται για ένα μηχανισμό διεθνούς πίεσης.
HURRIYET – ENET.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου