Ετικέτες

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Ayatollah Ali Khamenei: Τα τρία σενάρια – Ή εμείς, οι αυτοί!


Ayatollah Ali Khamenei: Τα τρία σενάρια – Ή εμείς, οι αυτοί!

Η κρίση μεταξύ Δύσης – Ιράν δεν είναι κάτι καινούργιο και κατ’ επέκταση χθεσινό φαινόμενο. Ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα η όλη κατάσταση έχει επιδεινωθεί κυρίως μετά τις πρόσφατες εκρήξεις στη στρατιωτική βάση του Ιράν καθώς και τις συλλήψεις Αμερικανών και Ισραηλινών πρακτόρων από Ιράν και Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ απειλεί να καταστρέψει στρατηγικής σημασίας στόχους του Ιράν καθώς και εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου του. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση κρίνεται ως τεταμένη με συνέπεια να τη συνοδεύουν και υψηλών τόνων εκατέρωθεν δηλώσεις. Μία από αυτές είναι και η σημερινή δήλωση του πνευματικού ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που “ρίχνει στο τραπέζι” τα τρία ακόλουθα σενάρια:
1. Είτε θα πάμε σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ Ιράν και Δύσης που θα περιλαμβάνει επιθέσεις από αέρα, γη και θάλασσα.
2. Είτε θα έχουμε χτυπήματα της Δύσης σε επιλεκτικούς στόχους που θα επιφέρουν ανησυχία και ανασφάλεια στο εσωτερικό της χώρας (Ιράν) έτσι ως ώστε να καλλιεργηθεί το έδαφος περί εμφύλιων συγκρούσεων.
3. Είτε θα αντιμετωπίσουμε μία επίθεση της Δύσης στο Ιράν που θα τύχει άμεσης και αποτελεσματικής δικής μας απάντησης.
Σύμφωνα με τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ:
- Tο πρώτο σενάριο είναι ανάξιο λόγου γιατί απλούστατα δεν βολεύει καμία χώρα είτε από οικονομικής, είτε και από οικολογικής άποψης λόγω του κινδύνου να εμπλακούν πολλές χώρες και να καταλήξει η σύγκρουση σε περίπου παγκόσμιο πόλεμο.
- Το δεύτερο και το τρίτο σενάριο είναι αυτά που πρέπει να εξεταστούν σε βάθος από το Ιράν γιατί η Δύση λογικά θα καταλήξει στο δεύτερο που θα δώσει τη δυνατότητα στο Ιράν να υλοποιήσει με επιτυχία το τρίτο, ολοκληρώνει οΑγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου