Ετικέτες

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Mehmet Ali Birand: Θα γίνει πόλεμος με τη Συρία;


Mehmet Ali Birand: Θα γίνει πόλεμος με τη Συρία;

By Mehmet Ali Birand – HURRIYET
Εδώ και ένα χρονικό διάστημα το ερώτημα που απασχολεί τη τουρκική κοινή γνώμη είναι στο αν θα πάμε τελικά σε πόλεμο με τη Συρία. Συναντώντας πρόσφατα τον υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου και θέτοντας του ουσιαστικά το ερώτημα, από ότι κατάλαβα δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο λόγω που θεωρείται ως βέβαιη η πτώση του καθεστώτος Άσσαντ.

Η απόφαση να ξεκινήσουν στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορα με τη Συρία είναι σχετική με το κύμα της μετανάστευσης που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Υπάρχει έκδηλη ανησυχία στην Τουρκία για τα όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό της Συρίας, ωστόσο όπως αντιλαμβάνομαι οι στρατιωτικές ασκήσεις δεν σχετίζονται με κάτι περισσότερο από τη μετανάστευση.
Εδώ έρχεται η σαρκαστική ερώτηση: Που πάει τώρα η φιλοσοφία των μηδενικών προβληματων με τους γείτονες; Η αλήθεια είναι πως η εξωτερική πολιτική των μηδενικών προβλημάτων βασίζεται περισσότερο στο να αναδείξει το ρόλο και τις προθέσεις της Τουρκίας. Ανέκαθεν βλέπαμε τον εαυτό μας σαν σωστούς, με τους γείτονές μας να μας δημιουργούν προβλήματα.
Η σημαντικότερη όμως παρατήρηση ήρθε από τον ίδιο τον Νταβούτογλου που προειδοποίησε πως το PKK υπάρχει κίνδυνος να μπλοκάρει το μέλλον της Τουρκίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου