Ετικέτες

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Ερντογάν κατά Ισραήλ και Συρίας


Ερντογάν κατά Ισραήλ και Συρίας


Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ
Τουρκία, Ισραήλ, Συρία, Ιράν: ένα κουαρτέτο στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, που η τρέχουσα συγκυρία στις μεταξύ τους σχέσεις επαπειλεί -εάν δεν προοιωνίζεται ήδη- κλιμάκωση των ενδημικών εντάσεων της πολύπαθης περιοχής.

Εντάσεις που υποδαυλίζουν άλλη μία φορά τις μέρες αυτές δηλώσεις και διακηρυγμένες αποφάσεις διατυπωμένες από επίσημα χείλη. Με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διεκδικεί θαρρείς και χθες τα πρωτεία, καταφερόμενος ξανά εναντίον του πρώην στρατηγικού συμμάχου Ισραήλ και προαναγγέλλοντας περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης της Αγκυρας εναντίον τής -επίσης πρώην στρατηγικής συμμάχου- Συρίας, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Νότια Αφρική. Στη διάρκεια ομιλίας του στην Πρετόρια με θέμα την τουρκική εξωτερική πολιτική, ο Ερντογάν χαρακτήρισε το Ισραήλ «κράτος τρομοκράτη που βομβάρδισε με βλήματα φωσφόρου τη Γάζα» και «απειλή για την περιοχή επειδή διαθέτει ατομική βόμβα».
Παράλληλα, ευρείας κλίμακας άσκηση ξεκίνησε χθες επίσης ο τουρκικός στρατός στην παραμεθόρια με τη Συρία επαρχία Χατάι, όπου πάνω από 7.500 Σύροι πρόσφυγες έχουν καταφύγει. «Η Τουρκία και κάποια αν όχι όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πάρουν μέτρα κατά της Συρίας και αυτό γιατί είναι απαραίτητα», είπε ο Ερντογάν, απειλώντας ξανά με επιπλέον κυρώσεις τη Δαμασκό, εάν δεν σταματήσει αμέσως την πολύνεκρη καταστολή του κινήματος εκδημοκρατισμού της χώρας.
Στην Τεχεράνη δε, μέσω του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων Fars, δημοσιοποιήθηκαν αρκετά κατόπιν εορτής και οι απειλές τού -πάντα συμμάχου- Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ ότι προτίθεται να βάλει φωτιά στη Μέση Ανατολή και να πλήξει το Ισραήλ σε περίπτωση ΝΑΤΟϊκής επέμβασης στη χώρα του. Οπως αναδημοσίευσε η τουρκική εφημερίδα «Zaman», ο Ασαντ φέρεται ειπών στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, που τον είχε επισκεφθεί τον Αύγουστο, πως θέλει «λιγότερο από έξι ώρες για να μεταφέρει μέχρι τα Υψώματα του Γκολάν χιλιάδες πυραύλους και ρουκέτες για να τα ρίξει στο Τελ Αβίβ». Θα ζητήσει -είπε- και από τη Χεσμπολάχ στον Λίβανο να εξαπολύσει τέτοια επίθεση εναντίον του Ισραήλ, «που ούτε οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες θα μπορούσαν να φανταστούν». Μέσα στο ίδιο εξάωρο, σύμφωνα πάντα με τον Σύρο πρόεδρο, «το Ιράν θα πλήξει τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στον Περσικό, ενώ ταυτοχρόνως θα στοχοποιηθούν και τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά συμφέροντα». Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Σελτζούκ Ουνάλ έσπευσε να διαψεύσει τα παραπάνω.
(Πηγές: Associated Press, Γαλλικό, Al Jazeera, todayszaman.com) – http://www.enet.gr/?i=news.el.mena&id=315681

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου