Ετικέτες

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Φρενάρει η Γεωργία την ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου


Φρενάρει η Γεωργία την ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας για την ένταξη της τελευταίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ναυάγησαν σήμερα, σύμφωνα με τις δηλώσεις Γεωργιανού διπλωμάτη στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Η Γεωργία δεν συμφωνεί όσον αφορά στην ένταξη της Ρωσίας, όσο παραμένει άλυτο το ακανθώδες ζήτημα της ρωσικής κατοχής της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.

«Οι διαπραγματεύσεις έληξαν δίχως αποτέλεσμα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας Σέρτζι Καπανάντζε.
«Η Γεωργία δεν μπορεί να συναινέσει στην ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ όσο εκείνη δεν αλλάζει τη στάση της όσον αφορά στο εμπόριο στις κατεχόμενες περιοχές της Γεωργίας», συμπλήρωσε ο Καπανάντζε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης καλέσει τη Ρωσία να σταματήσει την έκδοση διαβατηρίων για τους πολίτες της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, των κατεχόμενων, δηλαδή, επαρχιών της Γεωργίας. Όσον αφορά στη συνεχιζόμενη αυτή σύγκρουση, οι ευρωβουλευτές έχουν καλέσει τη Ρωσία να τηρήσει τη συμφωνία της με τη Γεωργία και να αποσύρει τα στρατεύματά της.
Η διένεξη αφορά το θέμα των δύο αυτόνομων γεωργιανών επαρχιών, της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, που έγιναν ντε φάκο ανεξάρτητες μετά την ένοπλη σύγκρουση και τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση τον Αύγουστο του 2008, την ανεξαρτησία των οποίων έχει αναγνωρίσει η Μόσχα. Το Τμπιλίσι, που συνεχίζει να διεκδικεί την κυριαρχία του στις περιοχές αυτές, αποδέχθηκε μια διεθνή επιτήρηση των συνόρων τους, κάτι που η Ρωσία, που έχει εγκαταστήσει δικούς της στρατιώτες εκεί, αρνείται.
Η Ρωσία είναι η τελευταία μεγάλη οικονομική δύναμη που δεν είναι ενταγμένη στον ΠΟΕ. Έπειτα από τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν το 1993, η ένταξη της Ρωσίας «πάγωσε» το καλοκαίρι του 2008 από τις ΗΠΑ, εξαιτίας της ρωσικής επέμβασης στη Γεωργία. Ωστόσο, η Ρωσία κατάφερε το 2010 να εξασφαλίσει την επί της αρχής συμφωνία των ΗΠΑ και της ΕΕ για την είσοδό της στον ΠΟΕ.
Το θέμα της ένταξης της Ρωσίας στον ΠΟΕ, αναμένεται να επανέλθει στην επικείμενη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου