Ετικέτες

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Μαχητικά F-35 για την Τουρκία; F-35 και για την Ελλάδα!


Μαχητικά F-35 για την Τουρκία; F-35 και για την Ελλάδα!

«Συμβουλεύσαμε επίσης το υπουργείο Αμυνας να εξετάσει ένα κοινό πρόγραμμα προμηθειών με την Τουρκία, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ακριβή προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών. Επιχειρηματολογήσαμε τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε τον θεμέλιο λίθο της νέας σχέσης ασφαλείας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Με μια τέτοια πολιτική οι δύο χώρες όχι μόνο θα γλίτωναν χρήματα, αλλά και θα αποτρέπονταν στρατιωτικές συγκρούσεις, ενώ οι δύο χώρες θα αποτελούσαν και μοντέλο εντός του ΝΑΤΟ». Τα παραπάνω λέει η κυρία Μαργαρίτα Μαθιόπουλος, σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στο ΒΗΜΑonline.

Αυτό που δεν αναφέρεται στη συγκεκριμένη συνέντευξή, αλλά είναι ευρέως γνωστό, είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τουρκία προμηθεύονται εδώ και πολλές δεκαετίες τα ίδια ακριβώς οπλικά συστήματα, τόσο καινούρια, όσο και μεταγχειρισμένα. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές όπλων στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, προμηθεύουν ακριβώς τα ίδια όπλα, την ίδια στρατιωτική τεχνολογία στις δύο χώρες.
Αεροσκάφη Starfighter η Ελλάδα, Starfighter και η Τουρκία, Phantom η Ελλάδα, Phantom και η Τουρκία, υποβρύχια U-209 η Ελλάδα, U-209 και η Τουρκία, υποβρύχια U-214 η Ελλάδα, U-214 και η Τουρκία, μαχητικά F-16 η Ελλάδα, F-16 και η Τουρκία, άρματα Leopard η Ελλάδα, Leopard και η Τουρκία. Η λίστα πάρα πολύ μεγάλη, και αφορά οπλικά συστήματα για τις χερσαίες, τις ναυτικές και τις αεροπορικές δυνάμεις των δύο χωρών.
Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν κάτι καινούριο σε αυτήν την γωνιά του πλανήτη, τα γνωρίζουμε πολύ καλά, σχεδόν όλοι μας. Γνωρίζουμε δε ότι εάν η Ελλάδα και η Τουρκία έφθαναν στο σημείο να προμηθεύονται και από κοινού τα έτσι και αλλιώς κοινά όπλα, τότε πράγματι οι δύο χώρες θα γλίτωναν χρήματα, μια και από ένα σημείο και μετά θα σταματούσαν να προμηθεύονταν τα όπλα, τουλάχιστον σε αυτούς τους αριθμούς.
Για τα αυτονόητα, για αυτά που γνωρίζουμε έτσι και αλλιώς, το Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων (ΙΑΑ) δαπάνησε χρήματα του φορολογούμενου πολίτη της Ελλάδος. Συγκεκριμένα δαπανήθηκαν 150.000 γερμανικά μάρκα, για μια συμφωνία με το TU Braunschweig (Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μπράουνσβαϊγκ), για να εκπονηθεί μία μελέτη, η οποία και υπογραμμίζει τα αυτονόητα.
«Έξυπνες προμήθειες» τις χαρακτηρίζει η κυρία Μαργαρίτα Μαθιόπουλος, χωρίς όμως να επισημάνεται εάν οι προμήθεις είναι «έξυπνες» για τους προμηθευόμενους ή για τους προμηθευτές. Μαχητικά F-35 για την Τουρκία; F-35 και για την Ελλάδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου