Ετικέτες

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Η BAE Systems κατήγγειλε τη σύμβαση με την Ελευσίνα!


Η BAE Systems κατήγγειλε τη σύμβαση με την Ελευσίνα!


Στην επίσημη καταγγελία της σύμβασης με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας για το πρόγραμμα των πυραυλακάτων Super Vita προχώρησε τελικά η BAE Systems. Η καταγγελία είχε προαναγγελθεί για τις 21 Φεβρουαρίου, για να δοθεί στη συνέχεια παράταση για τις 28 του ίδιου μήνα. Τελικά έγινε σήμερα.
Το αξιοπερίεργο στο γεγονός είναι ότι αυτό συνέβη παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε ανώτατο επίπεδο – όπως αποκάλυψε το «defencepoint.gr» – ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα αναλάμβανε την καταβολή στη βρετανική εταιρεία του υπολοίπου ποσού που οφείλεται για το πρόγραμμα απευθείας, χωρίς δηλαδή την παρεμβολή του κυρίου αναδόχου που είναι τα Ναυπηγεία Ελευσίνας στις προβλεπόμενες από τη σύμβαση ημερομηνίες ορόσημα ανάλογα με την πρόοδο εξέλιξης του έργου.
Η συγκεκριμένη ενέργεια της βρετανικής εταιρείας, ιδιαίτερα μετά την αποφασιστική παρέμβαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι δύσκολο να κατανοηθεί, αφού εμφανίζεται να μην αποδέχεται ούτε την παρέμβαση του ελληνικού δημοσίου, το οποίο ουσιαστικά εγγυήθηκε για τη διασφάλιση των οφειλομένων σε αυτή ποσών!
Σε πρακτικό επίπεδο τώρα, καλά ενημερωμένες για την εξέλιξη του προγράμματος πηγές αναφέρουν ότι τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην εξέλιξη του προγράμματος είναι μικρότερα απ’ όσο αρχικά φαίνονται και ότι τα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα επιτύχουν την ολοκλήρωση του έργου.
Όπως είχε αναφέρει το defence-point.gr σε σχετική του ανάρτηση, όσον αφορά την έκτη και έβδομη πυραυλάκατο η κατασκευή των σκαφών έχει ολοκληρωθεί και επίκειται (αν δεν έχει ήδη γίνει) η τοποθέτηση των κυρίων μηχανών. Σε ό,τι αφορά τα οπλικά συστήματα και τους αισθητήρες των σκαφών, επειδή πρόκειται για υλικό διατιθέμενο από την κυβέρνηση (GFE: Government Furnished Equipment) δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα καθώς τα συμβόλαια έχουν συναφθεί απευθείας με τις κατασκευάστριες εταιρείες.
Η όλη εξέλιξη γίνεται ακόμα πιο αξιοπερίεργη εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι η μέχρι τώρα καταβολές από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας στη BAE Systems είναι μεγαλύτερες από την αξία των παρασχεσθέντων από αυτή υπηρεσιών και υλικών με βάση τη μέχρι τώρα εξέλιξη του έργου. Δηλαδή με άλλα λόγια τα Ναυπηγεία Ελευσίνας έχουν ήδη προπληρώσει μεγαλύτερο ποσό από αυτό που αντιστοιχεί για το έργο που μέχρι τώρα έχει υλοποιηθεί.
Εν κατακλείδι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, μία από τις δύο μεγαλύτερες ναυπηγικές μονάδες της χώρας, δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα στην ολοκλήρωση του έργου λόγω της καταγγελίας της σύμβασης.
Ας υπενθυμίσουμε εδώ τις δηλώσεις του προέδρου  των  Ναυπηγείων  Ελευσίνας κ. Νικόλαου Ταβουλάρη, μιλώντας κατά την τελετή παράδοσης στο Πολεμικό Ναυτικό, στις 25 Φεβρουαρίου,  της πυραυλακάτου «Υποπλοίαρχος Τρουπάκης», μετά την ολοκλήρωση των εργασιών Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής. Συγκεκριμένα είχε αναφέρει ο κ. Ταβουλάρης:
«Ό,τι  χρήματα έχουμε λάβει για τα υπό εξέλιξη προγράμματα  προβλέπονται από τις  συμβάσεις  με το Π.Ν. και έχουν διατεθεί για την υλοποίησή τους. Είμαστε έτοιμοι για  κάθε έλεγχο».
Σε πολιτικό επίπεδο, η καταγγελία της σύμβασης από τη βρετανική BAE Systems εγείρει ζήτημα στις σχέσεις Ελλάδας-Βρετανίας καθότι εμφανίζεται να μην αποδέχεται την παρέμβαση του ελληνικού δημοσίου το οποίο μέσω του υπουργείου Εθνικής Άμυνας παρείχε όλα τα εχέγγυα για την εξασφάλιση και με το παραπάνω των νόμιμων απαιτήσεων της βρετανικής εταιρείας. Αποτελεί βέβαια για όλους μας καθημερινή δυσάρεστη πραγματικότητα η άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας η οποία φυσικά επηρεάζει και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κάθε τομέα της οικονομίας, αλλά με την ανωτέρω εξέλιξη φαίνεται ότι τόσο η βρετανική κυβέρνηση, όσο και η βρετανική εταιρεία να μην έχουν εμπιστοσύνη στις οδυνηρές προσπάθειες που καταβάλει η χώρα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Άραγε αυτό ισχύει και για το ενδιαφέρον συμμετοχής τους σε μελλοντικά εξοπλιστικά προγράμματα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων όποτε και όταν αυτό γίνει δυνατό από τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου