Ετικέτες

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Οι τελευταίοι υπερασπιστές του Καντάφι


Οι τελευταίοι υπερασπιστές του Καντάφι

undefined
O Καντάφι απειλείται να συντριβεί, η ελπίδα του είναι η στρατιωτική μονάδα του γιου του: Η 32η Ταξιαρχία, μια μονάδα ελίτ, υπάγεται άμεσα στις διαταγές του δεσπότη. Όμως διπλωμάτες των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν αμφισβητήει την ικανότητα ουσιαστικής πολεμικής απόδοσης της 32ης Ταξιαρχίας, η οποία πάσχει και από ελλείψεις καυσίμων για τα οχήματα της.

Ουάσιγκτον – Πόσο καιρό θα παραμείνει ακόμη στην εξουσία ο δεσπότης της Λιβύης; Ο Μουαμάρ αλ-Καντάφι, παλεύει απεγνωσμένα εναντίον του λαού του. Ακόμη και ένα μεγάλο μέρος του στρατού έχει αλλάξει την πλευρά και δεν υποστηρίζει άλλο τον τύραννο. Ένας από τους τελευταίους στρατιωτικούς σχηματισμούς που θεωρείται πιστός στον Καντάφι, διοικείται από τον Κχαμίς αλ-Καντάφι, ο πέμπτος γιος του Λίβυου ηγεμόνα.
Η 32η Ταξιαρχία είναι μια ειδική μονάδα – και μία από τις τρεις μονάδες που αναφέρεται απευθείας στον Καντάφι. Συνολικά, το καθεστώς διαθέτει περί τους 10.000 πιστούς στρατιώτες. Η 32η Ταξιαρχία θεωρείται ως η καλύτερη. Σύμφωνα με αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα, που δημοσιεύθηκαν στο Wikileaks, είναι «μέρος της τελευταίας αμυντικής γραμμής του.»
Χθες Πέμπτη, οι στρατιώτες του Κχαμίς επιτέθηκαν στους επαναστάτες στη Misrata, μια πόλη 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, έχοντας σκοτώσιε πολλούς ανθρώπους, ένας αυτόπτης μάρτυρας. Σύμφωνα με αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα, η 32η Ταξιαρχία είναι μια καλά εξοπλσιμένη και εκπαιδευμένη μονάδα, σε σχέση πάντα με την κατάσταση που επικρατεί στις υπόλοιπες ένοπλες δυνάμεις της Λιβύης.
Στα διπλωματικά έγγραφα υπάρχουν αναφορές ενός Λιβύου επιχειρηματία, ο οποίος παρήγγειλε στη Ρουμανία 100.000 τουφέκια τύπου ΑΚ-47. Αυτά ήταν για την 32η Ταξιαρχία. Τον Δεκέμβριο του 2009, ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ, ο πιο διάσημος γιος του Καντάφι, προσπάθηκε να λάβει την συγκατάθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την εισαγωγή στρατιωτικών ελικοπτέρων για τις ανάγκες της ελίτ μονάδας. Όταν δεν του χορηγήθηκε η άδεια, κατήγγειλε το γεγονός στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τρίπολη – χωρίς στπιχεία μέχρι σήμερα για το αποτέλεσμα.
Η προσπάθεια του Σαΐφ αλ-Ισλάμ ερμηνεύεται από την αμερικανική πρεσβεία ως μια προσπάθεια να κάνει στο νεώτερο αδελφό του μια χάρη. Γιατί αν η 32η Ταξιαρχία είναι πραγματικά η στρατιωτική ελίτ της χώρας, «είναι σαφές ότι όλα τα μέλη της οικογένειας προσπαθούν να συμμαχήσουν με τον Κχαμίς.» Ο  Κχαμίς είναι ο πέμπτος γιος του Καντάφι και είναι από το δεύτερο γάμο του,  με την Σαφια Φαρκασχ.
Είναι επίσης ασαφές το πόσο πραγματικά φαντισμένοι είναι η 32η Ταξιαρχία με τον Καντάφι. Με δυτικές στρατιωτικές ελίτ μονάδες δεν είναι συγκρίσιμη η 32η Ταξιαρχία, λέει ένας διπλωμάτης: «Δεν είναι πολύ καλή. » Έτσι, η μονάδα στο παρελθόν είχε ακόμα και προβλήματα με την προμήθεια καυσίμων – μια μικρή έκπληξη για τη Λιβύη, τη χώρα που έχει ακόμη τεράστια αποθέματα πετρελαίου.
Η κατάσταση στη Λιβύη είναι πλέον πλήρως ανοικτή, πρόσθεσε ο διπλωμάτης. «Δεν μπορούμε να πούμε αν ο Καντάφι θα επιβιώσει την αναταραχή ή όχι. Αυτή τη στιγμή αγωνίζεται να διατηρήσει το καθεστώς του ζωντανό με την κόλλα.»
Φωτογραφία: Ένας επαναστάτης κρατεί στο χέρι του ένα τουφέκι τύπου AK-47, μέσα σε μια αεροπορική βάση, κοντά στο Τομπρούκ, ερημωμένη από προχθές Τετάρτη.
http://www.foxmagasine.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4618945

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου