Ετικέτες

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Ν. Χουντής: H Κομισιόν αρνείται να βοηθήσει οικονομικά τα ελληνικά νησιά για να αντιμετώπισουν τις επιπτώσεις του προσφυγικού

«Άλλα λογια να αγαπιόμαστε».
Αυτό προκύπτει από τον αποκαλυπτικό διάλογο μεταξύ του ευρωβουλευτή της Λαικής Ενότητας Νίκου Χουντή με την Κομισιόν για το  θέμα των επιπτώσεων της προσφυγικής κρίσης στην ελληνική οικονομία και στα ελληνικά νησιά.
Πιο συγκεκριμένα,ο διάλογος προκλήθηκε μετά από αίτημα του Νίκου Χουντή να συζητηθεί, στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων, η γραπτή ερώτηση που είχε καταθέσει στην Κομισιόν από τις 28 Σεπτεμβρίου 2015, για τις επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης στην ελληνική οικονομίακαι ιδιαιτερα στα ελληνικά νησιά και η οποία δεν είχε απαντηθεί εντός του προβλεπόμενου διαστήματος των 6 εβδομάδων.

Τη  συζήτηση άνοιξε ο Νίκος Χουντής καιστη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι θέσεις της Κομισιόν από εκπρόσωπους της όπου καταδεικνύεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η Κομισιόν δεν εχει σκοπό και σχέδιονα βοηθήσει οικονομικά τα ελληνικά νησιά  για να αντιμετώπισουν τις επιπτώσεις του προσφυγικού.
Ακολουθεί όλος ο διάλογος μεταξύ του Νίκου Χουντή με τους εκπροσώπους της Κομισιόν
Ν. Χουντής:
Υπέβαλα ερώτηση στην Κομισιόν στις 28.09.2015, πέρασε η νόμιμη προθεσμία κατά πολύ, τελικά ήρθε μία απάντηση μετά από 4 μήνες, και στο μεσοδιάστημα επικαλέστηκα το άρθρο 130.4 του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίουκαι η Επιτροπή το έβαλε στην ημερήσια διάταξη.
Επιτρέψτε μου στην αρχή να σχολιάσω αυτή την καθυστέρηση της Κομισιόν να απαντήσει στα ερωτήματα. Τα ερωτήματα είχαν σχέση με το, τι οικονομική βοήθεια μπορεί να δοθεί στα ελληνικά νησιά, ούτως ώστε να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις επιπτώσεις που έχουν οι προσφυγικές ροές.
Επαναλαμβάνω. Δεν είναι η βοήθεια που πρέπει να δοθεί για Κέντρα Φιλοξενίας, αλλά για τις ευρύτερες επιπτώσεις που υπάρχουν στα νησιά και κυρίως στα νησιά του Αιγαίου.
Η απάντηση που έδωσε η Κομισιόν αγνοούσε τις επιπτώσεις που υπάρχουν, όσον αφορά την αύξηση των προσφυγικών ροών, και κυρίως απαντούσε, πράγμα που ειπώθηκε και πριν, σε οικονομική βοήθεια που αφορούσε κονδύλια του ΕΣΠΑ, δηλαδή της προηγούμενης περιόδου προγραμματισμού και όχι για κάτι το έκτακτο, με τις διαστάσεις που έπαιρνε πια το προσφυγικό πρόβλημα.
Περίμενα να υπήρχε μεγαλύτερη ευαισθησία γιατί όσο καθυστερεί η  αντιμετωπίση τέτοιων προβλημάτων, τόσο δίνουν το έδαφος για να εμφανιστούν ξενοφοβικές απόψεις.
Αντί να υπάρξουν λοιπόν μέτραυπάρχει το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά που επιδεινώνει τα ήδη μεγάλα οικονομικά τους προβλήματα
Η ερώτηση που απευθύνω είναι:Έχει επεξεργαστεί η Κομισιόν, μαζί με την ελληνική κυβέρνηση, ένα πρόγραμμα περιφερειακής ανάπτυξης για τα νησιά, που να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις των προσφυγικών ροών;
Κομισιόν:
Σας δώσαμε ορισμένες πληροφορίες για την οικονομική αρωγή, δυνάμει των εθνικών προγραμμάτων και με βάση την επείγουσα βοήθεια που δόθηκε και προβλέπεται, δυνάμει των εθνικών προγραμμάτων. Απ’ ό,τι βλέπετε από την απάντηση, φτάσαμε στα 150 εκατομμύρια ευρώ, για τη βοήθεια κατεπείγουσας ανάγκης στην Ελλάδα.
Ως προς άλλη αρωγή προς τα νησιά, για να αντιμετωπίσουν την αρνητική απόρροια των προσφυγικών ροών, ως προς την οικονομική τους ανάπτυξη, θα πρέπει να συμπληρωθεί η απάντηση από τους συναδέλφους που ασχολούνται με τα διαρθρωτικά ταμεία…Υπάρχουν 13 περιφερειακά προγράμματα για τα νησιά και νομίζω ότι αυτά τα προγράμματα θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στις τρέχουσες ανάγκες, για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανησυχίες, όπως εκφράστηκαν από τον ευρωβουλευτή. Θα σταματήσω όμως εδώ, γιατί δεν έχω περεταίρω πληροφορίες σε σχέση με τα περιφερειακά αυτά κονδύλια και ταμεία.
Ν. Χουντής:
Όσον αφορά στην ουσία της απάντησης, νομίζω ότι επιβεβαιώνει αυτό που είπα. Η Κομισιόν δηλώνει σε κάθε περίπτωση «ό,τι θέλετε». Ο κ. Γιούνκερ λέει «ό,τι θέλετε, ό,τι ζητάτε, κλπ» αλλά  δεν είναι έτοιμη να δώσει μία συγκεκριμένη απάντηση.
Δείτε το βίντεο του διαλόγου στο παρακάτω link:
https://www.youtube.com/watch?v=zN-Ov17I8Jc&feature=youtu.be

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου