Ετικέτες

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΑΡΧΗ ΡΟΜΜΕΛ (Μικρή συλλογή άρθρων)

Α)Ε.Ρόμμελ: Σαν σήμερα αυτοκτόνησε η «Αλεπού της Ερήμου»
Εξαιρετική Ιστορική βιογραφία από τον Παντελή ΚαρύκαΣαν σήμερα το 1944 αυτοκτόνησε η Αλεπού της Ερήμου. Ο Έρβιν Ρόμελ που είχε συνδέσει την καριέρα του με τις μεγάλες επιτυχίες του γερμανικού στρατού στη Μέση ανατολή στο τέλος αναμείχθηκε σε μια συνωμοσία κατά του Χίτλερ.Μια επιστολή, γραμμένη από τον Μάνφρεντ Ρόμελ, γιο του στρατάρχη Έρβιν Ρόμελ, αποκαλύπτει τις τελευταίες ώρες του διαβόητου στρατιωτικού που έμεινε στην ιστορία ως η «Αλεπού της Ερήμου».
Η επιστολή έχει ημερομηνία 27 Απριλίου 1945, σχεδόν έξι μήνες μετά την αυτοκτονία του Ρόμελ, και ο νεαρός Μάνφρεντ αναγκάστηκε να τη συγγράψει μετά από την πίεση των Συμμαχικών Δυνάμεων στις οποίες ειχε παραδοθεί και οι οποίες είχαν νικήσει τον πόλεμο.

  • «Στις 12 το μεσημέρι ο πατέρας μου δέχτηκε στο σπίτι δυο στρατηγούς. Μετά από τρία τέταρτα της ώρας, ο πατέρας μου βγήκε από το δωμάτιο, λέγοντάς μου πως ο Αδόλφος Χίτλερ τού ειχε δώσει την επιλογή είτε να αυτοκτονήσει με δηλητήριο είτε να συλληφθεί και να προσαχθεί σε λαϊκή δίκη. Ο Χίτλερ τον διαβεβαίωσε πως, αν αποφάσιζε να θέσει ο ίδιος τέρμα στη ζωή του, θα φρόντιζε για την οικογένειά του. Μου ειπε αντίο, φορώντας τη στρατιωτική του ενδυμασία και μπήκε σ’ ένα αυτοκίνητο, μαζί με τους άλλους δυο στρατηγούς. Κάθισε στο πίσω κάθισμα και το αυτοκίνητο έφυγε. Μετά από 15 λεπτά λάβαμε ένα τηλεφώνημα πως ο πατέρας μου ειχε πεθάνει από εγκεφαλική αποπληξία», γράφει η επιστολή του Μάνφρεντ Ρόμελ, που προσθέτει πως «κατά την τελευταία συζήτηση που είχα με τον πατέρα μου, μου ειχε πει πως ο Χίτλερ τον θεωρούσε ύποπτο για τη συμμετοχή του στην απόπειρα δολοφονίας εναντίον του [Φίρερ] στις 20 Ιουλίου [1944]».Στις 20 Ιουλίου 1944 έγινε μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ από τον συνταγματάρχη Κλάους φον Στάουφενμπεργκ. Η Γκεστάπο, που ανέλαβε την εξιχνίασή της, θεώρησε πως αν και ο Ρόμελ δεν συμμετείχε στη συνωμοσία, κατόπιν θα συμμαχούσε με την ομάδα των αξιωματικών γύρω από τον φον Στάουφενμπεργκ, σε περίπτωση που ο Φίρερ έπεφτε νεκρός.Ο Ρόμελ κατηγορήθηκε ότι γνώριζε τα σχέδια της απόπειρας και ο Χίτλερ του έστειλε δύο έμπιστους στρατηγούς τους με μια επιστολή του στο σπίτι του στο Χέρλινγκεν, δίνοντας του την εξής επιλογή: είτε να δεχθεί να περάσει από δημόσια δίκη, ενώπιον «λαϊκού δικαστηρίου», είτε να θέσει ο ίδιος τέρμα στη ζωή του, με αντάλλαγμα να μην αποκαλυφθεί μελλοντικά ο ρόλος του στη συνομωσία. Στις 14 Οκτωβρίου 1944 κατάπιε μια κάψουλα υδροκυανίου στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου και πέθανε μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα.

hellasforce.com

================================================
Β)Πόλεμος και ανθρωπισμός. Ο Ερβιν Ρόμμελ και ο βρετανός…
Johannes Erwin Eugen Rommelτου Παντελή Καρύκα
Συγγραφέα – hellasforce.comΟ Έρβιν Ρόμελ θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους Γερμανούς στρατηγούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και ο μόνος που το όνομά του δεν αμαυρώθηκε από εγκλήματα πολέμου των υπ’ αυτόν δυνάμεων. Για έναν όμως Βρετανό αξιωματικό ο Ρόμελ υπήρξε και σωτήρας.
Ο Λοχαγός Ρόι Γούλντριτζ υπηρετούσε στο Μηχανικό. Πριν την απόβαση στη Νορμανδία ο Γούλντριτζ είχε σταλεί στη Γαλλία, για να εκτελέσει αναγνώριση των ακτών απόβασης. Η αποστολή ήταν μυστική και ο λοχαγός φορούσε πολιτικά και δεν έφερε μαζί του κανένα στρατιωτικό έγγραφο. Σε περίπτωση που συλλαμβάνονταν η τύχη του ήταν προδιαγεγραμμένη, αφού, δικαίως, θα χαρακτηριζόταν κατάσκοπος και θα εκτελείτο.
Και πράγματι έτσι συνέβη. Μια γερμανική περίπολος ανακάλυψε τον Βρετανό λοχαγό και τον συνέλαβε. Κατά την ανάκριση οι Γερμανοί ξεκαθάρισαν στον αιχμάλωτο ότι αν δεν αποκάλυπτε τον σκοπό της αποστολής του θα εκτελείτο. Ο Γούλντριτζ δεν μίλησε, σφραγίζοντας την τύχη του. ωστόσο η ιστορία του έφτασε στα αυτιά του στρατάρχη Ρόμελ, ο οποίος ήταν επικεφαλής των γερμανικών δυνάμεων στον τομέα εκείνο.
Πράγματι ο Βρετανός λοχαγός παρουσιάστηκε στον στρατάρχη. Ο Ρόμελ τον κοίταξε για λίγο και κατόπιν τον ρώτησε φιλοφρόνως, αν επιθυμούσε κάτι. Ο φλεγματικός Βρετανός, μη έχοντας τίποτα να χάσει, ζήτησε ένα καλό γεύμα, μπύρα και ένα πακέτο τσιγάρα, υποθέτοντας ότι θα ήταν η τελευταία φορά που θα γευόταν όλα αυτά. Ο Ρόμελ χαμογέλασε και διάταξε να πραγματοποιηθεί η επιθυμία του αιχμαλώτου, όπως τον χαρακτήρισε, σώζοντάς του, ουσιαστικά, τη ζωή.
Ο Χίτλερ είχε εκδώσει σαφή διαταγή, βάσει της οποίας ακόμα και οι κομάντος των Συμμάχων που θα αιχμαλωτίζονταν, πόσο μάλλον ένας άνδρας με πολιτικά, θα έπρεπε να εκτελεστούν. Ο Ρόμελ, για δεύτερη φορά, αγνοούσε αυτή τη διαταγή. Την πρώτη φορά είχε χαρίσει τη ζωή σε Βρετανό κομάντο, μέλος ομάδας που είχε σταλεί για να τον σκοτώσει, στη Βόρεια Αφρική. Τώρα έπραττε το αυτό, επιθυμώντας να διατηρήσει όσον ανθρωπισμό επιτρέπει η αγριότητα του πολέμου.
Ο 95 ετών σήμερα Γούλτριτζ, έχει ακόμα το πακέτο των τσιγάρων που του χάρισε ο Ρόμελ, παρά το γεγονός ότι έχει πάρα πολλές προσφορές να το πουλήσει, έναντι πολύ υψηλού τιμήματος. Η πάγια απάντησή του όμως είναι «Δεν πωλείται».

hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου