Ετικέτες

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Οι τελικές προτάσεις της Επιτροπής Σοφών για το νέο ασφαλιστικό




14/10/15 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 27 εμφανίσεις

Το πόρισμα

Σαρωτικές αλλαγές για ασφαλισμένους και συνταξιούχους φέρνει η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού που υλοποιείται μέσα στον Νοέμβριο. Προτάσεις για ενιαίο τρόπο υπολογισμού σύνταξης παλαιών και νέων ασφαλισμένων στη βάση του νόμου Σιούφα του 1992, επανυπολογισμό από την αρχή, των συντάξεων που έχουν ήδη εκδοθεί με αναφορές σε αυτόν τον ενιαίο τρόπο, συγχώνευση όλων των Ταμείων σε έναν ή το πολύ τρεις φορείς και εντελώς νέο σύστημα με «ατομικές μερίδες» και υπολογισμό σύνταξης, με βάση το προσδόκιμο ζωής για τις νέες γενιές, περιλαμβάνει το πόρισμα των 12 Σοφών που παραδίδεται την Πέμπτη στο υπουργείο Εργασίας.
Η παράδοση του πορίσματος θα γίνει από την Επιτροπή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου αύριο το μεσημέρι και ταυτόχρονα θα παραδοθεί στους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων, των πολιτικών κομμάτων και στους διαπιστευμένους συντάκτες, προκειμένου να ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος. Τις προτάσεις της Επιτροπής Σοφών θα συζητήσει στη συνέχεια το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.
Το τελικό προσχέδιο του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών που αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος», περιλαμβάνει:


Μειώσεις συντάξεων
Με στόχο την υποχρέωση για επιπλέον εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ μέσα στο 2016, μέσω συντάξεων, η Επιτροπή Σοφών προτείνει μαχαίρι από 11% στις συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ έως και 18% στις υψηλότερες συντάξεις πάνω από 2000 ευρώ. Οι μειώσεις θα είναι κλιμακωτές και θα μεγαλώνουν όσο μεγαλώνει και το ποσό της σύνταξης που παίρνουν αυτήν τη στιγμή οι συνταξιούχοι
Όσον αφορά το νέο ασφαλιστικό που θα εισηγηθεί η Επιτροπή Σοφών, το οποίο θα μετατρέπει το σύστημα από αναδιανεμητικό σε κεφαλοποιητικό, για όσους πρωτοασφαλιστούν από την 1/1/2016, θα φέρνει τέσσερις βασικές αλλαγές:
1. Ενοποίηση Ταμείων σε ένα Υπερ-Ταμείο
Η Επιτροπή αναμένεται να προτείνει την ενοποίηση όλων των Ταμείων σε ένα, δηλαδή στο ΙΚΑ, χωρίς να αποκλείεται όμως, η δημιουργία ενός ξεχωριστού ταμείου επαγγελματιών. Επίσης, βέβαιο πρέπει να θεωρείται ότι από το υπερ-Ταμείο αυτό θα εξαιρούνται οι αγρότες.
2. Τρόπος υπολογισμού των συντάξεων
Αλλαγές έρχονται στον τρόπο υπολογισμού συντάξεων, καθώς προτείνεται η θέσπιση ενός ενιαίου συστήματος συντάξεων για τις επόμενες γενιές με ενιαίους κανόνες και εισφορές, καθώς απ’ το νέο Ταμείο θα δίδονται όλες οι συντάξεις, κύριες, επικουρικές και το εφάπαξ. Η δομή της νέας σύνταξης θα βασίζεται στις εισφορές του ασφαλισμένου συν τη βασική σύνταξη που θα χορηγείται στα 67, πιθανόν με εισοδηματικά κριτήρια. Η επικουρική σύνταξη θα ενσωματωθεί στην κύρια με στόχο να εξαερωθεί σε λίγα χρόνια, καθώς καταργείται η χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων από το ΑΚΑΓΕ.  Το ενιαίο επικουρικό ταμείο  δεν φαίνεται να αποφεύγει  άμεσα   μεσοσταθμικές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις 5%, ενώ αν συνεχιστεί θα οδηγήσει σε λίγα χρόνια στην κατάργησή του και την ενσωμάτωσή του στο ΙΚΑ.
3. Όρια ηλικίας
Τα όποια παράθυρα παρέμεναν ανοιχτά αφήνοντας περιθώριο για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, «κλείνουν». Κανείς δεν θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί πριν τα γενικά όρια ηλικίας.
4. Υπολογισμός σύνταξης με βάση το προσδόκιμο ζωής
Η τέταρτη αλλαγή αφορά στον υπολογισμό των ποσών των συντάξεων με βάση το προσδόκιμο όριο ζωής. Εκτός από την εθνική σύνταξη, ο ασφαλισμένος θα δικαιούται και την ανταποδοτική, η οποία θα καθορίζεται από τις εισφορές στο σύνολο του ασφαλιστικού του βίου. Ωστόσο, το ποσό που θα παίρνει για την σύνταξη αυτή, θα υπολογίζεται με βάση το προσδόκιμο όριο ζωής.
Ποιοι επηρεάζονται
Το νέο σύστημα που θα συγκροτηθεί τον Νοέμβριο, δεν αναμένεται να επηρεάσει παλαιότερους ασφαλισμένους.
Οι λόγοι είναι κυρίως τεχνικοί, καθώς θα ισχύσει μια μεγάλη μεταβατική περίοδος, έτσι ώστε το νέο σύστημα να γίνει… ένα με το v. 3863 ο οποίος θα εφαρμοστεί για τους παλαιότερους. Στόχος είναι οι μειώσεις έως 20%, που επέφερε ο ν. 3863 στις συντάξεις ιδιωτικού αλλά και δημοσίου τομέα, μετά το 2023 να έρθουν νωρίτερα προκειμένου να «ανασάνει» το σύστημα. Υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν εισηγηθεί το νέο μοντέλο να ισχύσει για τους ασφαλισμένους μετά το 2022, που θα υπάρχει πλήρες μηχανογραφημένο σύστημα και θα μπορούν ευκολότερα οι εισφορές, να τοποθετηθούν σε ατομικές μερίδες.
Μαύρη τρύπα στα ταμεία
Στο μεταξύ, στα 600 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στο οκτάμηνο το έλλειμμα στα οικονομικά των Ταμείων. Μόνο μέσα στον Αύγουστο δημιουργήθηκε «τρύπα» της τάξης των 120 εκατ. ευρώ, κάτι που αν συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους, θα φέρει το έλλειμμα στα επίπεδα του 1-1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα έσοδα κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2015 για το σύνολο των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης ανήλθαν στα 21,715 δισεκατομμύρια ευρώ από 24,165 δισ. ευρώ, που ήταν το αντίστοιχο περσινό 8μηνο. Οι δαπάνες ανήλθαν στα 22,314 δισ. ευρώ από 23,969 δισ. ευρώ το οκτάμηνο του 2014. Η μείωση των δαπανών δεν έχει προέλθει από την περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης, η οποία το 8μηνο ανήλθε στα 16,724 δισεκατομμύρια ευρώ από 16,789 δισ. ευρώ πέρυσι. Μεγάλη περικοπή αντιθέτως, έχει γίνει στο κονδύλι για τις δαπάνες ασθενείας, οι οποίες περιορίστηκαν στα 2,248 δισ. ευρώ από 2,722 δισ. ευρώ πέρυσι.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου