Ετικέτες

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Αυτό είναι το Προπύργιο της ISIS στην Καρδιά της Ευρώπης – Συναγερμός στα Βαλκάνια (φωτογραφίες)


bosnia_isis_village
Οι υπηρεσίες ασφαλείας πιστεύουν ότι μια περιοχή στην Βοσνία χρησιμοποιείται για στρατόπεδα εκπαίδευσης της ISIS και θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για καταστροφικές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δύση.
Το Ισλαμικό Κράτος δημιούργησε ένα προπύργιο στην ηπειρωτική Ευρώπη, αποκαλύπτει έρευνα της Sunday Mirror. Οι τρομοκράτες αγοράζουν κρυφά γη σε ένα απομονωμένο χωριό, που περιβάλλεται από βαθιά δάση.

Κυρίως, η τοποθεσία δίνει στο Ισλαμικό Κράτος μια στρατηγική θέση, λόγω της εγγύτητάς της προς τη Μεσόγειο, που χρησιμοποιείται από εξτρεμιστές από τη Συρία, το Ιράκ και τη Βόρεια Αφρική.
Τουλάχιστον 12 μαχητές της ISIS που εκπαιδεύτηκαν στο χωριό Osve έχουν φύγει για τη Συρία κατά τους τελευταίους μήνες και πέντε φέρεται να είναι νεκροί. Ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας, Ντζεβάντ Γκαλιάσεβιτς είπε: «Από το χωριό αυτό, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων πήγε στη Συρία και πηγαίνει συνεχώς».
bosnia_isis_village1
«Η επιλεγόμενη τοποθεσία μερικών από τις ιδιοκτησίες είναι πάνω σε ένα λόφο, όπου δεν υπάρχει δυνατότητα να προσεγγίσει κάποιος χωρίς να φαίνεται. Είναι σαφές ότι η πηγή της τρομοκρατικής απειλής είναι εκεί. Είναι μια μεγάλη απειλή. Δεν υπάρχει κανείς εκεί που δεν είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στην κλήση για τζιχάντ».
Η εφημερίδα επισκέφθηκε το ορεινό χωριό, 60 μίλια από το Σεράγεβο και έξι μίλια από την πόλη Μαγκλάι. Δεν χαρτογραφείται από το GPS και είναι προσβάσιμο μόνο από απότομους δρόμους με στροφές, όπου μετά βίας περνούν τα αυτοκίνητα.
Μερικά σπίτια εκεί φαίνεται να έχουν εγκαταλειφθεί ή να είναι κατά το ήμισυ χτισμένα. Ένας αριθμός χωρικών φορούσε ρούχα ισλαμικού στυλ, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες με μπούρκες. Ο οδηγός και μεταφραστής μας – είπε ότι μας παρακολουθούσαν και ήταν πολύ επικίνδυνο να τους φωτογραφίσουμε.
Ανησυχώντας σαφώς, ο πατέρας-του-ενός είπε: «Πρέπει να φύγουμε τώρα – η παρουσία μας εδώ έχει αρχίσει να προκαλεί υποψίες. Αυτό είναι ένα όμορφο μέρος, αλλά είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε την πιθανή απειλή εδώ. Αν δουν την κάμερα όλη η κόλαση θα ξεσπάσει».
bosnia_isis_village2
Καθώς φαίνεται, ο περιβόητος υποστηρικτής της ISIS Harun Mehicevic, είναι από τους φανατικούς που αγόρασαν γη στην περιοχή. Έχει αγοράσει δύο εκτάρια. Ο Mehicevic έφυγε από τη Βοσνία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας των Βαλκανικών πολέμων του ’90 και εγκαταστάθηκε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, όπου θεωρείται ένας από τους πιο επικίνδυνους ανθρώπους της χώρας.
Σε ένα κήρυγμά του, είπε σύμφωνα με πληροφορίες σε ένα ακροατήριο δυνητικών νεοσύλλεκτων: «Ο Αλλάχ θα βοηθήσει τους μουτζαχεντίν (ιερούς πολεμιστές) να ιδρύσουν ένα ισλαμικό κράτος, όπου οι μουσουλμάνοι θα μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια και τιμή».
Άλλοι γνωστοί τρομοκράτες που πιστεύεται ότι έχουν αγοράσει γη στο χωριό, είναιοι Jasin Rizvic και Οσμάν Kekic, οι οποίοι τώρα αγωνίζονται με την ISIS στη Συρία. Ο μουσουλμάνος ηγέτης Ιζέτ Χάτζιτς – συνελήφθη από την υπηρεσία ασφαλείας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Sipa, σε μια επιδρομή – φέρεται επίσης να έχει περιουσία στο χωριό, όπως και πολλοί άλλοι που έχουν πάει να πολεμήσουν στη Συρία και το Ιράκ.
bosnia_isis_village3
Ένας χωρικός είπε στους ερευνητές μας ότι οι ντόπιοι φοβούνται πως η περιοχή είναι μια «φωλιά για τους τρομοκράτες». Ο άνδρας, ο οποίος θέλησε να μείνει ανώνυμος, δήλωσε: «Ακούμε τακτικά πυροβολισμούς που προέρχονται από το δάσος για μεγάλο χρονικό διάστημα τη φορά. Αυτό συμβαίνει κάθε εβδομάδα. Δεν ξέρω τι κάνουν, είτε πρόκειται για σκοποβολή, ή κάτι τέτοιο, αλλά συμβαίνει τακτικά».
Και συνέχισε: «Είναι πραγματικά ανησυχητικό να ακούς ότι τέτοια διαβόητη μέλη της ISIS αγοράζουν γη. Παραμένουν απομονωμένοι, αλλά είναι καλύτερα να μην κάνετε ερωτήσεις. Με ανησυχεί ότι μεγαλώνω τα παιδιά μου εδώ. Τώρα θα ήταν καιρός να φύγουμε, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να πουλήσει κανείς».
Η Βοσνία είναι μια ιδανική θέση για τους τζιχαντιστές που ταξιδεύουν παράνομα από τη Συρία προς την Ελλάδα, μέσω Τουρκίας και στη συνέχεια, μέσω των Σκοπίων και της Σερβίας.
bosnia_isis_village4
Πιστόλια και άλλα όπλα είναι ευκολότερο να αποκτηθούν στη Βοσνία από ό, τι σε άλλα μέρη της Ευρώπης, λόγω της παράνομης ιδιοκτησίας μετά τις συγκρούσεις της δεκαετίας του 1990. Πριν από πέντε μήνες, μπάτσοι της αντιτρομοκρατικής εισέβαλαν στο χωριό Gornja Maoca στο βόρειο τμήμα της χώρας, μετά από αναφορές ότι σπίτια έφεραν τη σημαία της ISIS.
Η περιοχή φιλοξενεί τους οπαδούς του αυστηρού κινήματος σουνιτικό Ισλάμ Ουαχάμπι. Έχει γίνει έφοδος από την αστυνομία αρκετές φορές κατά την τελευταία δεκαετία, λόγω φερόμενων δεσμών με ριζοσπαστικές ομάδες.
Μια αναφορά για τζιχάντ στη Βοσνία, δήλωσε: «Οι επιστρέφοντες ξένοι μαχητές από τη Συρία και το Ιράκ – έμπειροι, ειδικευμένοι στο χειρισμό όπλων και εκρηκτικών και ιδεολογικά ριζοσπαστικοποιημένων – αποτελεί άμεση απειλή όχι μόνο για την ασφάλεια της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, αλλά και της περιοχής και περιοχών πέραν αυτής».
bosnia_isis_village5
Η έκθεση «The Lure of the Syrian War: The Foreign Fighters’ Bosnian Contingent» (Το δέλεαρ του Συριακού πολέμου: Τα Βοσνιακά άγημα ξένων μαχητών), αναφέρει ότι μεταξύ του 2013 και του 2014, 156 Βόσνιοι άνδρες και 36 γυναίκες ταξίδεψαν στη Συρία, παίρνοντας 25 παιδιά μαζί τους.
Ανέφερε ότι 48 άνδρες και τρεις γυναίκες είχαν επίσημα επιστρέψει μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο.
Οι συγγραφείς, ο αναπληρωτής καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σεράγεβο Βλάντο Azinovic και ο Ισλαμικός θεολόγος Μουχάμεντ Jusic, διαπίστωσαν επίσης ότι η Βοσνία ήταν απροετοίμαστη για την αντιμετώπιση της απειλής.
Η έκθεση αναφέρει: «Υπάρχει έλλειψη συντονισμού μεταξύ των τοπικών αρχών επιβολής του νόμου για τα (ξένων μαχητών) θέματα».
bosnia_isis_village6
Η Kristina Γιόζιτς της υπηρεσίας ασφαλείας Sipa, δήλωσε: «Η επιστροφή ατόμων που συμμετείχαν στις συγκρούσεις στη Συρία, πολεμώντας με την ISIS, είναι αναμφίβολα μια πρόκληση για την ασφάλεια και μια απειλή, η έκταση της οποίας είναι δύσκολο να προσδιοριστεί».
Και πρόσθεσε: «Η Sipa εκτελεί συνεχώς ελέγχους όλων των καταγγελιών που μπορεί να συνδέονται με τρομοκρατικές ενέργειες με οποιονδήποτε τρόπο, είτε αυτό είναι χρηματοδότηση, πρόσληψη ή άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με την τρομοκρατία».
Ανέφερε ότι το χωριό είναι υπό παρακολούθηση μετά από επιδρομή της αστυνομίας τον περασμένο Μάιο.
Ο διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας στο Σαράγιεβο, Armin Krzalic, δήλωσε: «Βόσνιοι οι οποίοι πήγαν να πολεμήσουν για το Ισλαμικό Κράτος θα αντιμετωπίζονται ως απειλή για την ασφάλεια μετά την επιστροφή τους, είτε έχουν γη εδώ, είτε όχι».

Κοινοποίηση:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου