Ετικέτες

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Απομακρύνονται τα βαριά όπλα από τα μέτωπα στην Ανατολική Ουκρανία


Οι ΥΠΕΞ Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας και Ουκρανίας συμφώνησαν στην απόσυρση βαρέων όπλων από τα μέτωπα, προκειμένου να διαφυλάξουν την εκεχειρία
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας συμφώνησαν να συνεχίσουν την διαδικασία απόσυρσης των βαρέων όπλων από την ανατολική Ουκρανία, όπου η βία κλιμακώθηκε εκ νέου τις τελευταίες ημέρες, έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις στο Βερολίνο χθες.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι οι συνομιλίες ήταν πολύ έντονες “μερικές στιγμές”, αλλά πρόσθεσε πως όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση πέραν της συμφωνίας που υπεγράφη στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας τον Φεβρουάριο.
“Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η κατάπαυση του πυρός τηρείται όσο πιο απαρέγκλιτα και πληρέστερα είναι δυνατόν”, τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.
Οι χθεσινές συνομιλίες διεξήχθησαν εν μέσω της νέας έξαρσης των εχθροπραξιών το Σαββατοκύριακο κι ενώ χθες Δευτέρα, ένας Ουκρανός στρατιωτικός σκοτώθηκε και έξι τραυματίστηκαν στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
“Συμφωνήσαμε σήμερα (σ.σ. χθες) όχι μόνο να συνεχίσουμε την απόσυρση των βαρέων όπλων, αλλά και να συμπεριλάβουμε και επιπρόσθετες κατηγορίες όπλων στην απόσυρση”, είπε στους δημοσιογράφους ο Σταϊνμάιερ μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, διευκρινίζοντας ότι ανάμεσα στα όπλα που θα πρέπει να αποσυρθούν από τα μέτωπα συμπεριλαμβάνονται πλέον τα άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και βαρέα όπλα διαμετρήματος μικρότερου των 100 χιλιοστών.
Οι υπουργοί Εξωτερικών επίσης εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να υποστηρίξουν περαιτέρω τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος επιτηρεί την εφαρμογή της εκεχειρίας.
Ακόμη, συμφώνησαν να συνεχιστεί η ανταλλαγή αιχμαλώτων και να δημιουργηθούν τέσσερις ομάδες εργασίας για την αντιμετώπιση ζητημάτων ανθρωπιστικού χαρακτήρα, οικονομικής φύσης και ασφαλείας.
“Τίποτε δεν είναι εύκολο στην κρίση της Ουκρανίας, αυτό δεν είναι καινούργιο. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σήμερα (σ.σ. χθες) οι διαφορές απόψεων ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα έγιναν επίσης σαφείς για άλλη μια φορά”, πρόσθεσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στις δηλώσεις του σχετικά με τη συμφωνία η οποία επετεύχθη στις διαπραγματεύσεις.
Ο Σταϊνμάιερ ανέφερε ακόμη ότι η συμφωνία του Μινσκ προέβλεπε και άλλα βήματα πέραν της εκεχειρίας, όπως τη διοργάνωση εκλογών στις περιοχές τις οποίες ελέγχουν οι αντάρτες.
“Εάν η διαδικασία αυτή μπλοκαριστεί, υπάρχει κίνδυνος η συμφωνία του Μινσκ να εκτροχιαστεί… όλες οι πλευρές θέλουν να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο”, επισήμανε.

Πηγή: ΑΠΕ
www.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου